Rosfeber

Rosfeber är en infektion i huden som vanligtvis visar sig på benen eller i ansiktet, men även kan komma på andra delar av kroppen. Sjukdomen orsakas av bakterier och behandlas med antibiotika.

Om du har ytliga sprickor eller sår i huden kan bakterierna tränga in. Symtomen utvecklar sig under något eller några dygn.

Om du är svullen i benet eller armen är blodcirkulation i huden minskad och då ökar risken för att få rosfeber. Det kan till exempel gälla om du har haft en blodpropp i ett ben. Risken för att få infektionen är också ökad för kvinnor som har opererats för bröstcancer och efter det är svullna i armen. Även småsprickor i huden vid en svampinfektion kan öka risken.

Rosfeber smittar inte vid vanliga sociala kontakter. Vid kontakt hud mot hud kan en person som har småsår eller sprickor bli smittad. Den sortens smitta är ovanlig.

Du kan få sjukdomen mer än en gång.

Symtom

Vanliga besvär är

  • rodnad som snabbt breder ut sig
  • smärta och svullnad i det infekterade området
  • feber.

Rodnaden är intensiv och skarpt avgränsad. Ibland kan illamående och kräkningar förekomma.

Behandling

Den som har rosfeber brukar känna sig rätt sjuk och vilja vara i stillhet. Det kan lindra att lägga om med kompresser indränkta i alsollösning. Det kan du få hjälp med när du söker vård. Det kan kännas skönt att vila benet på en pall när du sitter ner.

Om sjukdomen är lindrig kan du få antibiotika i tablettform. Men om du har hög feber och är medtagen kan du behöva läggas in på sjukhus för att få antibiotika direkt i blodet med dropp.

Om du har lätt för att få rosfeber, till exempel om du har bensår en längre tid, är det viktigt att sköta huden noga. En mjukgörande kräm kan göra att du inte så lätt får små sprickor där bakterier kan tränga in. Småsår bör du tvätta och skydda med förband.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har fått rosfeber ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Där har du också möjlighet att få en fast läkarkontakt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-09-21
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden