Förkylning

Sammanfattning

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns mycket som du kan göra för att lindra symtomen.

Den här texten riktar sig till dig som är vuxen. Läs mer om förkylning hos barn här.

Symtom

När du är förkyld är det vanligt att du känner dig trött och hängig.

Det är också vanligt att ha ett eller flera av följande symtom:

Förkylning kan också ge feber, men den är oftast inte hög. Det är vanligare att barn får feber vid en förkylning än att vuxna får det.

Ibland kan förkylningen ge symtom från ögonen och öronen. Ögonen kan bli rinniga och ibland lite variga. Du kan också få lockkänsla för öronen.

Snuva

Snuvan brukar vara vattentunn till en början, men efter några dagar kan den bli mer trögflytande. Det är naturligt och inte ett tecken på någon komplikation.

Hosta

När slemhinnorna i luftrören blir irriterade är det vanligt att få rethosta. Efter ett tag kan det bildas mer slem i luftvägarna och rethostan övergår till slemhosta.

Upphostningarna kan vara gula eller gröna till färgen. Det är en naturlig följd av vanliga förkylningsvirus och är inte ett tecken på en komplikation.

Hostan kan finnas kvar ett tag

Hostan kan finnas kvar ett tag efter förkylningen. Det beror på att slemhinnorna fortfarande är känsliga. Den har oftast gått över efter två till fyra veckor.

Du märker av symtomen något dygn efter att du blivit smittad

Det tar ofta bara något dygn från att du har smittats med förkylningsvirus tills du märker av de första symtomen. Symtomen håller sedan i sig i några dagar.

Vilka symtom man får skiljer sig från person till person. Efter en till två veckor brukar man må bra igen. 

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären vid en förkylning.

Det kan vara bra att stanna hemma och ta det lugnt det första dygnet om du har en kraftig förkylning. Om du har feber ska du vara hemma tills den har gått ner.

Du behöver vila men det betyder inte att du behöver ligga till sängs. Ofta är det bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska du inte idrotta eller motionera om du har en infektion i kroppen.

Feber

I samband med en förkylning kan du ibland få feber som håller i sig i några dagar. Det behöver inte betyda att du har fått en allvarligare sjukdom. Om du har feber är det bra att dricka mer än vanligt eftersom kroppen förlorar mer vätska då. 

Oftast behöver du inte behandla febern med febernedsättande läkemedel. Men om du mår dåligt av febern och till exempel har ont i kroppen eller sover dåligt kan du ha hjälp av sådana läkemedel. Det finns receptfria läkemedel mot smärta och feber som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Undvik vissa läkemedel

Vissa personer ska använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade NSAID. Det gäller till exempel om något av följande stämmer överens på dig:

 • Du är över 75 år.
 • Du har någon hjärt-kärlsjukdom.
 • Du har haft magsår.

Nästäppa och snuva

I första hand kan du prova näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltslösning om du är mycket täppt i näsan. De kan du köpa receptfritt på apotek.

Du kan även göra koksaltlösning själv genom att blanda ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Lösningen kan kokas upp och svalna av, men det är inte nödvändigt med ett uppkok. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en liten plastspruta som finns att köpa på apotek.

Avsvällande nässprej

Om det inte hjälper med koksaltslösningen kan du prova avsvällande nässprej. Det finns att köpa receptfritt på apotek.

Använd avsvällande nässprej enligt anvisningarna på förpackningen och i högst tio dagar. Långvarig användning av avsvällande nässprej kan ge en nästäppa som är svår att bli av med. 

Ont i halsen

Varm dryck som till exempel te kan ha en lenande effekt om du har ont i halsen. Glass och yoghurt brukar också kännas bra. Prova dig fram vad som fungerar bäst för dig.

Ibland känns det bättre att ha något att suga på och då kan du prova halstabletter som finns i matvaruaffärer och på apotek. De minskar inte själva svullnaden i halsen, men det kan kännas lenande. Det bästa för tänderna är att välja sockerfria tabletter.

Det finns sugtabletter och munhålesprej med det verksamma ämnet flurbiprofen, som har antiinflammatorisk effekt. Det innebär att de lindrar smärta och svullnad i halsen. Läkemedlen ska användas i högst tre dagar. Det finns också sugtabletter och sprejer som verkar bedövande i halsen. Du kan köpa läkemedlen på ett apotek.

En del av dessa läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. Läs på förpackningen eller fråga på ett apotek om du känner dig osäker.

Hosta

Du kan prova att dricka mer än vanligt om du har besvär med hosta. Dryck gör att slemmet blir mindre segt och blir lättare att hosta upp. Undvik att vara i rökiga miljöer eftersom röken irriterar luftvägarna och ofta gör hostan värre. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Receptfria läkemedel mot hosta

Det finns inga studier som visar att receptfria hostmediciner har någon tydlig effekt. Men en del tycker att de hjälper.

Att dricka mycket brukar vara lika effektivt som slemlösande läkemedel.  

Sov med höjd huvudändaBädda med en kudde under madrassen. Om du får svårt att sova på grund av hosta och nästäppa kan du prova att ligga med

huvudet högt i sängen. Detta gör att slemhinnorna bli mindre svullna. Lungorna fungerar också bättre i upprätt läge. Du kan till exempel bädda med några extra kuddar. Om du lägger kuddarna under madrassen kan det kännas skönare för ryggen.

Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover.

Huskurer

Det finns många huskurer som påstås kunna hjälpa vid en förkylning. Att äta C-vitamin i stora mängder är en sådan huskur. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att det vare sig hjälper eller förebygger förkylning.

Vitlök i olika former är en vanlig huskur. Många anser att det förebygger och botar förkylning. Men liksom för andra huskurer finns det inga vetenskapliga bevis för en sådan effekt.

Naturläkemedel

I Sverige finns det flera naturläkemedel som är godkända för att lindra förkylningssymtom. Några är gjorda av växten echinacea, röd solhatt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att naturläkemedel har avsedd effekt när man är förkyld.

När ska jag söka vård?

De allra flesta som är förkylda behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har feber som håller i sig i mer än fyra dygn.
 • Febern kommer tillbaka efter att du har varit feberfri ett par dagar.
 • Du får fler symtom från öronen, halsen, luftrören eller bihålorna.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Så smittar förkylning

Förkylning smittar mycket lätt. Det gäller särskilt när de första symtomen börjar märkas och under sjukdomens första dagar. Smittan sprids genom luften när den som är sjuk nyser och hostar. Då bildas små droppar och i dem finns viruset.

Förkylning sprids också genom handslag och andra former av direktkontakt. Då kan viruset till exempel sprida sig genom att du gnuggar dig i ögonen efter att ha hälsat på en person som är förkyld.

Viruset kan också sprida sig indirekt genom att du till exempel tar i ett dörrhandtag där ett virus tidigare har landat. Virus och bakterier kan ibland överleva i flera timmar där de har landat.

Så undviker du att förkylning sprids

Det är svårt att förhindra att förkylningsvirus sprids. Men det finns sätt att minska risken att inte smitta andra:

 • Försök att alltid nysa i armvecket, inte i handen. Håll inte tillbaka nysningen, det kan vara skadligt.
 • Använd pappersnäsdukar för engångsbruk om du behöver snyta dig. Kasta dem i en plastpåse som går att stänga till.
 • Tvätta händerna ofta och noga i tider då många är förkylda. Det är viktigt både när du själv är förkyld och när någon i din närhet är det.
 • Undvik att ta andra i hand och ha gärna ett visst avstånd till andra. Det gäller särskilt om du behöver nysa eller hosta.

Titta på bildspelet om hur du tvättar händerna på ett bra sätt

Behandling

Förkylning beror oftast på virus och då hjälper inte behandling med antibiotika. Kroppen läker själv infektionen, men du kan lindra symtomen på olika sätt. Läs mer om det under rubriken Vad kan jag göra själv?

Vad händer i kroppen?

Förkylning är den vanligaste formen av luftvägsinfektion. Förkylningen påverkar de övre luftvägarna, det vill säga näsan med bihålorna, mellanöronen, munhålan, svalget och luftstrupen.

Förkylningsvirus finns i många varianter

När du blir förkyld har du blivit smittad av ett förkylningsvirus. Sådana virus finns i många olika varianter. Efter en förkylning har du ett visst skydd mot en ny infektion av samma virustyp, men risken är stor att du stöter på nya varianter av förkylningsvirus.

En del blir lättare förkylda än andra

Människor är olika mottagliga för smitta. Vissa blir nästan aldrig förkylda, medan andra blir det flera gånger per år. 

Du som har astma eller andra typer av kroniska lungsjukdomar får ofta mer långdragna förkylningar. Så är det också om du har nedsatt immunförsvar. 

Komplikationer och följdsjukdomar

Efter att du haft en förkylning blir din motståndskraft mot nya infektioner tillfälligt nedsatt. Det gör att det är lätt att få en följdsjukdom efter en förkylning.  Det kan till exempel vara bihåleinflammation, luftrörskatarr, lunginflammation och öroninflammation.

Bihåleinflammation

Du som är förkyld kan få en inflammation i näsans bihålor, bihåleinflammation.

Vid bihåleinflammation är dessa symtom vanliga:

 • Du har ont i kinderna eller i pannan, oftast mer på ena sidan.
 • Du har snuva, som ofta rinner bakåt, och blir täppt i näsan, vanligtvis värre på ena sidan
 • Du får ett sämre luktsinne
 • Du får ont eller en känsla av tryck i tänderna i överkäken.

Bihåleinflammation är vanligt. Besvären går oftast över av sig själv men ibland kan du behöva behandling med inflammationshämmande nässpray eller antibiotika.

Läs mer om  bihåleinflammation här.

Hosta och luftrörsbesvär

En förkylning kan utlösa astmabesvär om du har astma. En förkylning kan också leda till luftrörskatarr eller till en lunginflammation. En förkylning hos dig som har kronisk luftrörskatarr eller KOL kan leda både till ökade besvär från luftvägarna och till lunginflammation. Det är främst äldre och personer med kroniska lungsjukdomar som får lunginflammation.

Sök vård på en vårdcentral om du har haft vanliga förkylningssymtom men börjar hosta allt mer, upplever att det är tungt att andas eller om febern stiger. Då kan du ha fått en svårare infektion.

Läs mer om lunginflammation här.

Öroninflammation är vanligare hos barn än hos vuxna

Den vanligaste följdsjukdomen av en förkylning hos barn är öroninflammation. Men även vuxna kan få öroninflammation i samband med en förkylning, även om det är mer ovanligt.

Dessa symtom är vanliga vid öroninflammation:

 • Ont i örat, särskilt när du ligger ner.
 • Feber
 • Lock för örat och sämre hörsel.

Det kan också rinna vätska ur örat vid en öroninflammation.

Öroninflammation går ofta över av sig själv men barn under ett år, barn under två år med öroninflammation i båda öronen och personer över 12 år kan behöva behandling med antibiotika.

Läs mer om öroninflammation här. 

Stämbandskatarr

Förkylning kan också leda till att stämbanden blir inflammerade och att du blir hes.

Stämbandskatarr beror oftast på en virusinfektion. Behandlingen består oftast av att du vilar rösten.

Senast uppdaterad:
2017-06-14
Redaktör:

Jenny Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katarina Hedin, läkare, specialist i allmänmedicin, Region Jönköpings län

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden