Torr vinterhy

Att huden blir mer torr och fnasig under vintern känner de flesta på våra breddgrader igen. Men många upplever detta även på hösten och våren då vårt nordiska klimat växlar mellan varmt och kallt. Under årets kalla månader är det därför extra viktigt att ta hand om huden. Som kroppens största organ är hudens välmående viktigt för vårt allmänna välbefinnande. Så lär känna och ta hand om din hud – året runt.

 

Förebygg året om

Den kyliga och torra luften under de kalla månaderna gör hudens skyddsbarriär sprödare. En skadad hudbarriär gör att huden blir torr, vilket i sin tur kan leda till eksem och klåda.

För att hålla hudbarriären intakt och förebygga besvär är det viktigt att ta hand om huden och hålla den återfuktad genom att smöra in sig – detta gäller året om, men speciellt på vintern.

När det är kallt ute är det bra att välja en kräm med hög fetthalt.

Undvik att skrubba huden och välj hudvårdsprodukter anpassade för din hudtyp. För dig med torr och känslig hud är milda och oparfymerade produkter att rekommendera eftersom de är mer skonsamma.

Behandla vid besvär

När huden redan har blivit torr eller sprucken behövs extra omvårdnad och behandling med en kräm som är speciellt anpassad för torr och känslig hud. För att hjälpa till med att återuppbygga hudbarriären och motverka att eksem eller klåda uppstår, är det viktigt att smörja in sig varje dag och hålla huden mjuk. För detta rekommenderas en kräm med en fetthalt på minst 60%.

Tips för en välmående vinterhud!
Att vara utomhus är välgörande för kropp och själ. Med några enkla knep håller du huden mjuk och smidig under aktiva vinterdagar.

  • Skydda huden mot kyla. Klä dig varmt och efter ändamål. Använd mössa och vantar och skydda läppar och ansikte med en halsduk eller sjal.
  • Smörj in dig. Applicera rikligt med fet kräm på utsatta hudområden för att återfukta och reparera skador i hudbarriären.
  • Sov inte för varmt. Värme kan förvärra besvären med torr hud. Sänk därför temperaturen i sovrummet.
  • Duscha lagom ofta. Duscha och/eller bada inte varje dag och använd oparfymerade produkter. Duscholja är ett bra alternativ till tvål.
  • Skippa hett vatten. Undvik alltför varmt vatten när du duschar eller badar. Hett vatten spolar nämligen bort det naturliga fett som hjälper huden att binda fukt.
  • Vårda händerna. Mycket tvättande och spritande kan torka ut händerna. Håll dem mjuka och smidiga med en vårdande och reparerande kräm. Smörj in efter varje tvätt och så ofta det behövs under dagen. Kom ihåg att det inte går att överdosera en hudvårdskräm.
  • Ge torra fötter en kärlekskur. Sätt på ett par tunna bomullsstrumpor efter att du smörjt in fötterna med en fet hudvårdskräm. Då kladdar den inte, samtidigt som absorptionen ökar.

Skyddande och vårdande produkter