Så tar du hand om din vinterhud

Fnasig och torr vinterhud känner de flesta på våra breddgrader igen. Under årets kalla månader är det därför extra viktigt att vårda huden. Som kroppens största organ är hudens välmående viktigt för vårt allmänna välbefinnande. Så lär känna och ta hand om din hud – året runt.

Förebygg torr vinterhud året om

Den kyliga och torra luften under de kalla månaderna gör hudens skyddsbarriär sprödare. En skadad hudbarriär gör att huden blir torr, vilket i sin tur kan leda till eksem och klåda. För att hålla hudbarriären intakt och förebygga besvär är det viktigt att ta hand om huden och hålla den återfuktad genom att smörja in sig – detta gäller året om, men speciellt på vintern. 

När det är kallt ute är det bra att också välja en handkräm med extra hög fetthalt.

Under vintern kan det vara en bra idé att undvika att skrubba huden och istället välja hudvårdsprodukter anpassade för din hudtyp. Är din hy redan torr och känslig? Använd milda och oparfymerade produkter som  är mer skonsamma mot torr vinterhy.

Är huden redan torr?

När huden redan har blivit torr eller sprucken behövs extra omvårdnad och behandling med en kräm som är speciellt anpassad för torr och känslig hud. För att hjälpa till med att återuppbygga hudbarriären och motverka att eksem eller klåda uppstår, är det viktigt att smörja sig varje dag och hålla huden mjuk. För torr vinterhud rekommenderas en kräm med fetthalt på minst 60%.

Solskydd hela året

Solstrålningen tar aldrig semester - oavsett årstid. Detta betyder att solskydd är lika viktigt på vintern som på sommaren eftersom huden är mer känslig för solljus då. Det är därför en bra idé att ta hand om din vinterhud med solkräm eller på annat sätt skydda dig mot solen när du ska på skidsemester eller upp i berg på vintern eftersom UV-ljuset lätt reflekteras i snö och is.

Tips för en välmående vinterhud!

Att vara utomhus är välgörande för kropp och själ. Med några enkla knep håller du huden mjuk och smidig även under aktiva vinterdagar.

  • Skydda huden mot kyla. Klä dig varmt och efter ändamål. Använd mössa och vantar och skydda läppar och ansikte med en halsduk eller sjal.
  • Smörj in dig. Applicera rikligt med fet kräm på utsatta hudområden för att återfukta och reparera fnasig vinterhud. 
  • Sov inte för varmt. Värme kan förvärra besvären med torr hud. Sänk därför temperaturen i sovrummet.
  • Duscha lagom ofta. Duscha och/eller bada inte varje dag och använd oparfymerade produkter. Duscholja är ett bra alternativ till tvål när du vill skona känslig vinterhud.
  • Skippa hett vatten. Undvik alltför varmt vatten när du duschar eller badar. Hett vatten spolar nämligen bort det naturliga fett som hjälper huden att binda fukt.
  • Vårda händerna. Mycket tvättande och spritande kan ge torra händer när det är vinter. Håll dem mjuka och smidiga med en vårdande och reparerande kräm. Smörj in efter varje tvätt och så ofta det behövs under dagen. Kom ihåg att det inte går att överdosera en hudvårdskräm.
  • Ge torra fötter en kärlekskur. Sätt på ett par tunna bomullsstrumpor efter att du smörjt in fötternas sträva vinterhud med en fet hudvårdskräm. Då kladdar den inte, samtidigt som absorptionen ökar.
  • Anpassa din hudvårdsrutin efter årstiden. Välj en fetare kräm för att vårda huden under vintermånaderna.

Mer läsning om hudvård

Vi på Apoteksgruppen bryr oss om dig och din hud. Här nedan har vi samlat artiklar som handlar om hudvård, smink och hudvårdsmärken som finns att hitta på våra apotek.