Åldersförändringar i huden ー så åldras du med värdighet

I takt med att vi åldras, förändras även vår hud. Huden förlorar volym och densitet, fina linjer och rynkor bildas, hudens elasticitet förändras och det kan uppstå pigmentförändringar. Åldersförändringar i huden kan förstås inte undvikas, det är en naturlig del av att bli äldre, men man kan begränsa de synliga tecknen på åldrande hud. Dels genom en sund livsstil, men även genom att välja rätt hudvårdsprodukter.

Huden – ett fantastiskt organ

Huden, kroppens största organ, arbetar konstant för din skull. Den reglerar din kroppstemperatur, skyddar dina inre organ från solens stålar, kemikalier, virus och bakterier och yttre skador, men också från nedslitning genom ständig förnyelse. Huden är även ett mycket sofistikerat känselorgan som känner av beröring, tryck, värme, kyla och smärta.

Huden består av tre olika lager med olika funktioner som alla på olika sätt påverkas av åldrande: Överhud, läderhud och underhud. Det är i överhuden förändringarna av hudens åldrande till slut blir synliga.

När börjar huden åldras?

Vår hud åldras naturligt tillsammans med oss, en process som inleds den dag vi föds. När huden börjar åldras är individuellt, men hudens förändring sker successivt någon gång i 25–30-årsåldern.

Vad händer med huden när man blir äldre?

Redan från cirka 20 års ålder börjar hudens ämnesomsättning att minska ner och de ämnen som ger huden dess spänst, till exempel proteinet kollagen, produceras inte i samma takt
som tidigare. Även bindväven försvagas och fettproduktionen på hudytan minskas. Det är vad som händer med huden när man blir äldre. De här faktorerna är också några av anledningarna till varför rynkor uppstår och att vi får torr, tunn hud när vi blir äldre.

Efter 25 börjar vi vanligtvis kunna upptäcka små fina linjer, så kallade mimikrynkor samt så småningom lite djupare rynkor, en förändrad hudton och mindre spänst ー tecken på åldersförändringar i huden.

Vad beror hudens åldrande på och vad kan du göra åt det?

Orsakerna till hudens åldrande kan huvudsakligen delas in i två kategorier: Inre och yttre. De flesta inre faktorer, som din fysiska ålder och genetiska förutsättningar, kan vi inte göra annat åt än att mildra effekterna av hudens åldrande.

Inre orsaker till hudens åldrande

Inre orsaker som skyndar på åldersförändringar i huden:

  • Genetik. Våra genetiska anlag spelar stor roll för hur vår hud åldras. Etnicitet och hudtyp har till exempel betydelse för hur snabbt ålderstecknen uppträder. En ljus, känslig eller torr hud har lättare att få rynkor tidigare i livet medan en mörkare eller fetare hud generellt får rynkor senare.
  • Sämre blodtillförsel. Blodgenomströmningen i huden försämras med åren, vilket även betyder att överföringen av näringsämnen och syre till hudens översta lager försämras och den rosighet som kännetecknar yngre hud mattas av. Blodcirkulationen kan man hjälpa på traven till exempel genom regelbunden motion, bastu och torrborstning eller peeling.
  • Hormonella förändringar. Hormonförändringarna i form av lägre östrogennivåer i samband med övergångsåldern gör att hudens spänst och elasticitet minskar. När fylligheten och volymen förändras påverkas också ansiktskonturen, något de flesta börjar märka av runt 40-årsåldern. Huden blir slappare runt käken och eventuella rynkor mellan näsan och munnen, så kallade nasolabiala veck, djupnar. Produkter som hjälper till att stimulera produktionen av till exempel kollagen kan göra huden spänstigare.
  • Pigmentfläckar. Pigmentfläckar uppstår för att vissa celler börjar överproducera melanin, som är ett naturligt pigment i huden. Orsaken kan vara genetisk (till exempel fräknar), åldersbetingad på grund av samlad solexponering under livet, eller ha att göra med hormonförändringar som vid till exempel graviditet. Produkter som dels förhindrar ytterligare solskador och pigmentering och dels reducerar överproduktionen av melanin kan hjälpa huden att återfå en jämnare hudton. Hög solskyddsfaktor (SPF 30) förhindrar ytterligare solskador, pigmentering och åldrande hud.

Yttre orsaker till hudens åldrande

De inre faktorerna av vårt åldrande är svåra att förändra. Men de yttre faktorerna, resultatet av vår livsstil, kan vi påverka.Hudens åldrande beror på yttre faktorer som fria radikaler, även kallat oxidanter. Fria radikaler ökar vid till exempel stress, för lite sömn, rökning, för mycket solande, för hård fysisk träning, för mycket förorenad luft eller bristfällig kosthållning bestående av för mycket dåliga fetter, mjöl och socker. Även ett högt intag av alkohol bidrar till en ökning av de fria radikalerna som skyndar på hudens åldrande.

En fri radikal är en instabil atom eller molekyl som gärna bildar nya kemiska föreningar som är skadliga för kroppens celler när de förekommer i för hög grad i förhållande till antioxidanter. Jämvikt mellan dessa är därför önskvärt för att kroppens celler skall fungera optimalt. Läs mer om fria radikaler och antioxidanter i "Boosta ditt immunförsvar."

Hudens åldrande beror på yttre faktorer som:

  • Sol. När vi utsätts för solljus exponeras huden för olika former av UV-strålning. Hur väl huden kan skydda sig varierar, eftersom olika hudtyper klarar olika mängd sol. Flera faktorer spelar in, men tumregeln är att ju ljusare hud du har, desto försiktigare bör du vara i solen. När du passerat gränsen för vad din hud klarar, kan det uppstå bestående skador på huden och påskynda ålderstecknen.
  • Se till att huden är väl återfuktad, både innan, under och efter vistelse i solen för att undvika uttorkning och skydda dig med kläder och solskyddsprodukter. Om du dagligen skyddar huden mot skadlig UV-strålning med lämplig solskyddsfaktor kan du förhindra en för tidig åldrandeprocess och förebygga rynkor och volymförlust i huden. Tänk på att använda solglasögon för att skydda den känsliga huden runt ögonen. Läs mer om solens påverkan i "Så skyddar du dig i solen".
  • Föroreningar. Att tillåta att huden kontinuerligt utsätts för föroreningar bidrar till att frisläppa hudens skadliga fria radikaler. En god hudvårdsrutin som omfattar rengöring ansiktet varje dag, hjälper dig att begränsa kemikaliernas negativa påverkan på din hy.
  • Rökning. Rökning leder till försämrad blodcirkulation och dålig syresättning för kroppens vävnader. Kemikalierna och nikotinet i cigaretter orsakar dessutom en kraftig ökning av mängden fria radikaler i huden.
  • Kost – skönhet inifrån och ut. Till viss del kan du "väga upp" skadorna från fria radikaler genom att äta rätt livsmedel. En färgrik kost som innehåller olika sorters frukt och grönsaker är rik på antioxidanter, liksom bra fetter så som oliv- och rapsolja, avokado och fet fisk. Huden behöver också återfuktning inifrån, så tänk på att dricka ordentligt med vatten, i synnerhet i varma och torra miljöer.
  • Hudvård. Anpassa din hudvård efter din hudtyp och hudens tillstånd. Hudtypen brukar oftast inte ändras, medan hudens tillstånd kan variera beroende på vad den utsatts för. Vi får tunn hud som äldre ー var uppmärksam och anpassa din hudvårdsrutin efter de nya förutsättningarna. Till skillnad från resten av kroppen är ansiktet exponerat dygnet runt och därmed mer utsatt för smuts och skadliga ämnen. Oavsett hudtyp bör varje hudvårdsrutin inkludera en skonsam rengöring samt återfuktning och näring. Hud som inte vårdas på rätt sätt kommer att åldras snabbare.

Kom ihåg! Dina linjer är en del av dig och det liv du levt. Att njuta av en sund kropp och ett sunt leverne och vara stolt över sina linjer och den livserfarenhet de vittnar om är den bästa skönhetskuren!

Fler intressanta artiklar som rör hudvård och huden

Här har vi på Apoteksgruppen samlat andra artiklar som vi tror kan vara intressanta för dig: