Vilken hudtyp är du? Hitta produkter för din hud

Ge ansiktet en riktig boost i form av rengöring och fukt för att få tillbaka lystern. Vi på Apoteksgruppen har många bra produkter för just din hudtyp. Vi vill gärna hjälpa dig att göra en enkel hudvårdsrutin.

Ofta är det svårt att veta vilka produkter man behöver och för vilken typ av hud. Nedan följer en liten hudvårdsskola för att identifiera vilken hudtyp du har och hur man tar hand om sin hud på bästa sätt!

Identifiera din hudtyp

För att hitta rätt produkter behöver man först ta reda på vilken hudtyp man har. Hudtypen är genetiskt betingad och kan vara torr, fet, blandad eller normal. Din hudtyp ändras vanligtvis inte, men huden kan ha olika tillstånd som kan variera under året och livet. Exempel på hudtillstånd kan vara: känslig hud, solskadad hud, torr vinterhud, pigmentfläckar, aknehud samt fuktfattig och fettfattig hud, vilket du även bör ta hänsyn till i din rutin.

Torr hud

Kan kännas stram och mindre elastisk. Den har mindre synliga porer och väldigt sällan pormaskar/kvisslor. Talgproduktionen är låg och därför är huden matt. Huden är ofta tunn och jämn och kan vara lite rödaktig. En torr hud behöver med andra ord både fukt och fett. Använd en rikare kräm anpassad för torr hud.

Fet hud

Har glansigt utseende på grund av hög talgproduktion. Är elastisk och kan kännas lite grövre, tjockare och mer ojämn. Har ofta tilltäppta porer och pormaskar, men behöver inte ha fler kvisslor. Använd inte uttorkande produkter utan en kräm som ger fukt.

Blandad hud

Varierande hudtyper i ansiktet. I T-zonen, dvs kring mun, näsa och i pannan, är huden ofta fetare och glansig, medan kinderna är normala eller torra. T:et kan variera från att vara smalt till att vara ganska brett. Huden är elastisk och kan vara både matt och blank och färgen är jämn och fin. Pormaskar är vanligt i T-zonen och kvisslor kan förekomma. I Icakurirens hudundersökning bland läsarna var blandad hud den vanligaste hudtypen.

Normal hud

En jämn och välbalanserad hud, varken för fet eller för torr.

Enkel hudvårdsrutin och tips som fungerar ー oavsett hudtyp

Förutom att äta bra, försöka sova ordentligt, sola mindre, sluta röka, undvika alltför mycket stress och vara snäll mot sig själv, så kan det vara bra göra en hudvårdsrutin i rätt ordning också. Det är mycket som kan påverka hur din hud mår. Grunden för en frisk och sund hud är rengöring och bra återfuktning. Det gäller oavsett vilken hudtyp man har. En bra och enkel hudvårdsrutin, två gånger om dagen, kommer man långt med, den är grunden för att huden ska må bra.

Vad ingår i en grundläggande hudvårdsrutin?

En enkel hudvårdsrutin består av tre delar:

  1. Rengöring
  2. Ansiktsvatten
  3. Dag- eller nattkräm

Att göra en hudvårdsrutin i rätt ordning med produkter som är anpassade efter dig är en bra grund för att ta hand om hyn. Rengöringen är viktig och därefter ansiktsvatten, först efter det ska man applicera dag- eller nattcreme.

Hur noga måste man vara?

Det beror på vad man har för mål. Men vill man uppnå så bra effekt som möjligt så rekommenderar vi att man kompletterar en enkel hudvårdsrutin med ett serum. Det ska man lägga på innan man applicerar dag- eller nattkräm, för att få maximal effekt. En ögonkräm är också bra, eftersom huden runt ögonen är särskilt tunn och utsatt och har andra behov än övriga ytor i ansiktet.

Hudvårdsrutin ー följ rätt ordning

Gör din hudvårdsrutin i ordning för att uppnå bästa resultat. Så här gör du:

  • Rengör huden med milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden och som är anpassade efter din hudtyp. Se till att eventuell ögonmakeup försvinner helt, använd gärna en separat ögonmakeup-remover.
  • Ansiktsvatten – tar bort resterna av rengöringen och har återfuktande egenskaper.
  • Lägg på ett serum. Precis efter rengöringen är huden extra mottaglig för att ta emot de aktiva ingredienserna i serumet. Låt det gå in i huden medan du borstar tänderna.
  • Applicera en ögonkräm på den tunna huden kring ögonen.
  • Applicera dag- eller nattkräm. Planerar du att vara längre tid i solen under dagen bör du helst använda en solskyddsprodukt med högre spf, gärna särskilt anpassad för din hudtyp.

Vill du vara säker på att göra din hudvårdsrutin i rätt ordning? Lägg "RASK" på minnet!
Rengöring, Ansiktsvatten, Serum, Kräm!

Fler artiklar som handlar om hud och hudvård

Här hittar du fler artiklar om till exempel hudvårdsrutiner, hudens åldrande och hudvårdsprodukter som finns i Apoteksgruppens sortiment: