Rå om din hy

Ge ansiktet en riktig boost i form av rengöring och fukt för att få tillbaka lystern. Vi på Apoteksgruppen har en hel del bra produkter för ditt ansikte!

Ofta är det svårt att veta vilka produkter man behöver och för vilken typ av hud. Nedan följer en liten hudvårdsskola för att identifiera vilken hudtyp du har och hur man tar hand om sin hud på bästa sätt!

Identifiera din hudtyp

För att hitta rätt produkter behöver man först ta reda på vilken hudtyp man har. Hudtypen är genetiskt betingad och kan vara torr, fet, blandad eller normal. Hudtypen ändras vanligtvis inte men huden kan ha olika tillstånd som kan variera under året och livet. Exempel på hudtillstånd kan vara: känslig hud, solskadad hud, pigmentfläckar, aknehud samt fuktfattig och fettfattig hud.

Torr hud

Kan kännas stram och mindre elastisk. Den har mindre synliga porer och väldigt sällan pormaskar/kvisslor. Talgproduktionen är låg och därför är huden matt. Huden är ofta tunn och jämn och kan vara lite rödaktig. En torr hud behöver mao både fukt och fett. Använd en rikare kräm anpassad för torr hud.

Fet hud

Har glansigt utseende på grund av hög talgproduktion. Är elastisk och kan kännas lite grövre, tjockare och mer ojämn. Har ofta tilltäppta porer och pormaskar, men behöver inte ha fler kvisslor. Använd inte uttorkande produkter utan en kräm som ger fukt.

Blandad hud

Varierande hudtyper i ansiktet. I T-zonen, dvs kring mun, näsa och i pannan, är huden ofta fetare och glansig, medan kinderna är normala eller torra. T:et kan variera från att vara smalt till att vara ganska brett. Huden är elastisk och kan vara både matt och blank och färgen är jämn och fin. Pormaskar är vanligt i T-zonen och kvisslor kan förekomma. I Icakurirens hudundersökning bland läsarna var blandad hud den vanligaste hudtypen.

Normal hud

En jämn och välbalanserad hud, varken för fet eller för torr. 

Rynkor

Det börjar med kråksparkar, skrattlinjer och en panna som ser lite mer bekymrad ut. Dessa första fina linjer är oftast mimikrynkor. Med tiden minskar hudens egen produktion av hyaluronsyra och hudens förmåga att binda fukt försämras. Även bindväven försvagas när huden åldras. Det är bland annat på grund av detta vi får rynkor, som med tiden blir djupare. Produkter som innehåller hyaluronsyra kan reducera rynkor och samtidigt ge huden den fukt den behöver. Effekten blir en mjukare hud med mindre rynkor. Dessutom stimulerar den hudens egen produktion av hyaluronsyra (ELW Ansiktscreme Anti-age).

Men glöm inte: dina linjer är en del av dig och det liv du levt. Att njuta av en sund kropp och ett sunt leverne och vara stolt över sina linjer är den bästa skönhetskuren!

Hud som tappat volym och fyllighet

När fylligheten och volymen förändras påverkas också ansiktskonturen, det brukar de flesta märka av vid fyrtioårsåldern. Det blir slappare runt käken och rynkor mellan näsan och munnen, så kallade nasolabiala veck, djupnar. Produkter som fyller ut och stramar upp för att återställa förlorad volym och som stärker hudens struktur kan göra stor skillnad på ansiktets konturer.

Svag och tunn hud

Hormonförändringarna i form av lägre östrogennivåer i samband med övergångsåldern gör att hudens spänst och elasticitet minskar. Fibrerna i hudens bindväv bryts ner tillsammans med kollagenet, vilket leder till tunnare hud med mindre lyster. Produkter som hjälper till att stimulera produktionen av kollagen och elastin gör att huden blir starkare och spänstigare.

Pigmentfläckar

Hyperpigmentering är samlingsnamnet för olika typer av pigmentfläckar. De uppstår för att vissa celler börjar överproducera melanin, som är ett naturligt pigment i huden. Överproduktionen ger mörka fläckar och en ojämn hudton. Hyperpigmentering kan påverka hudtonen hos alla människor oavsett hudfärg men är vanligare hos människor med mörk hudfärg. Orsaken till överproduktionen kan vara genetisk (fräknar), åldersbetingad på grund av samlad solexponering under livet, eller ha att göra med hormonförändringar som vid till exempel graviditet, så kallad melasma. Produkter som dels förhindrar ytterligare solskador och pigmentering och dels reducerar överproduktionen av melanin kan hjälpa huden att återfå en jämnare hudton. Hög solskyddsfaktor (SPF 30) förhindrar ytterligare solskador och pigmentering.

Så tar du hand om din hud på bästa sätt

- de bästa tipsen för hudens utmaningar, beroende på vilken hudtyp du har.

Förutom att äta bra, försöka sova ordentligt, sola mindre, sluta röka, undvika alltför mycket stress och vara snäll mot sig själv, finns det mycket du kan göra för att påverka hur din hud mår. Grunden för en frisk och sund hud är rengöring och bra återfuktning. Det gäller oavsett vilken hudtyp man har. En bra hudvårdsrutin, två gånger om dagen, kommer man långt med, den är grunden för att huden ska må bra.

Vilka produkter ska man använda?

Rengöringen är viktig och bör göras med rengöringsprodukter anpassade efter din hudtyp och därefter ansiktsvatten, för att huden ska bli riktigt ren. Först efter det ska man applicera dag- eller nattcreme.

Hur noga måste man vara?

Det beror på vad man har för mål. Men vill man uppnå så bra effekt som möjligt så rekommenderar vi att man följer den dagliga hudvårdsrutinen och att man förutom rengöring och creme använder ett serum. Det ska man lägga på innan man applicerar dag- eller nattcreme, för att få maximal effekt. En ögoncreme är också bra, eftersom huden runt ögonen är särskilt tunn och utsatt och har andra behov än övriga ytor i ansiktet.

Så åldras din hud

I takt med att vi åldras, förändras vår hud. Huden förlorar volym och densitet, fina linjer och rynkor bildas, huden förlorar sin spänst och det kan uppstå pigmentförändringar. Åldrande hud kan inte undvikas, men däremot kan de synliga tecknen minskas. Dels genom en sund livsstil, men även genom att välja bra hudvårdsprodukter som finns på våra apotek.

Bästa hudvårdsrutinen

- morgon och kväll.

  1. Rengör huden med milda rengöringsprodukter som inte torkar ut huden och som är anpassade efter din hudtyp. Se till att eventuell ögonmakeup försvinner helt, använd gärna en separat ögonmakeup-remover.
  2. Ansiktsvatten – tar bort resterna av rengöringen och har återfuktande egenskaper.
  3. Lägg på ett serum. Precis efter rengöringen är huden extra mottaglig för att ta emot de aktiva ingredienserna i serumet. Låt det gå in i huden medan du borstar tänderna.
  4. Applicera en ögoncreme på den tunna huden kring ögonen.
  5. Applicera dag- eller nattcreme. Planerar du att vara längre tid i solen under dagen bör du helst använda en solskyddsprodukt med högre spf, gärna särskilt anpassad för ansiktet.

Kom ihåg ordningen: "RASK":
Rengöring, Ansiktsvatten, Serum, Kräm!