När huden behöver extra omsorg

Hudsjukdomar som eksem, rosacea och psoriasis är vanligare här i Norden än vad vi kanske tror. Det kalla, torra klimatet påverkar dessutom huden negativt. Det är dessutom viktigt att försöka undvika stress, alkohol, solljus och andra faktorer som triggar sjukdomsutbrotten.

Hudbesvär

Olika typer av hudproblem är mycket vanligt här i Norden. Vi har ett kallt och torrt klimat som påverkar vår hud negativt, men också en livsstil med till exempel stress, mycket dusch och bad samt starka hudprodukter, som kan skada och försämra hudens kondition. Bästa rådet från Erica Lindgren, apotekare och apoteksägare i Lidköping, är att tänka på att använda duscholja istället för duschtvål, eftersom tvålen torkar ut huden.

Torr och atopisk hud

Att huden är torrare än normalt är väldigt vanligt. Cirka hälften av den svenska befolkningen säger sig lida av torr hud. Torr hud kan klia och strama och ge en del obehag. Torr hud orsakas av kallt och torrt klimat, överdriven tvättning och uttorkande tvålar, men torr hud kan också vara ärftligt eller bero på olika hudsjukdomar, till exempel atopiskt eksem. En torr hud har ofta en försämrad hudbarriär, vilket gör att en torr hud lättare drabbas av irritation och eksem.

Tips från Erica Lindgren, apotekare inom Apoteksgruppen, är att torr hud behandlas bäst med en mjukgörande kräm med dokumenterad effekt på torr hud. Den kan även stärka hudbarriären, och förebygger återfall av atopiskt eksem.

Eksem

Eksem är ett samlingsnamn för inflammation i huden. Det finns olika sorters eksem, till exempel atopiskt eksem, också kallat böjveckseksem, och kontakteksem. Gemensamt är dock att de alla behöver behandlas med en inflammationsdämpande kräm som läker ut eksemet, vanligtvis hydrokortison eller starkare receptbelagda steroidkrämer. Det finns också kortisonfria alternativ till utbrottsbehandling av eksem.

Lider man av eksem är huden också torr, varför en mjukgörare ska användas som kompletterande behandling under och mellan eksemutbrotten.

Akne

Akne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar. Finnar är röda inflammerade talgkörtlar - upp till centimeterstora knölar i huden – och ibland kan det bli en varblåsa i mitten. Pormaskar är en tilltäppning av utförsgången för talgkörteln. Det kan ibland bli en svart prick som bildas av ett pigment, melanin. Det är mycket viktigt att inte klämma på finnar för då får man mer inflammation med rodnad och risk för ärrbildning. Akne är vanligast under tonåren, men har i sig inget med tonår att göra. Ofta har man fet hy kring och på näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst. Akne kan mycket väl sitta bara på bröst och rygg. Akne på hals och rygg ses ofta som djupa ömmande knölar som inte tömmer sig med var, utan endast börjar blöda om man klämmer - vilket man absolut inte skall göra. Om det kommer blod och vävnadsvätska betyder det att vävnaden blivit ordentligt skadad och risk finns för ärrbildning.

Varför får man akne?

Det är flera olika faktorer som påverkar; ärftlighet, talgproduktion, hormoner, bakterier, hornbildning i follikelmynningar (pormaskar) och inflammation. För de flesta spelar kosten ingen roll. Man kan alltså inte peka ut orsaken till varför någon person får akne.

Mild akne

Om man har litet mildare akne är förstahandsvalet att tvätta med en aknelösning eller gel. Det finns även täckstift om man vill minska rodnaden.

Aknebehandling

Bästa tipset från Erica Lindgren, apotekare inom Apoteksgruppen, är att det receptfria läkemedlet Basiron kan ha god effekt. Detta läkemedel är inflammationshämmande och minskar tilltäppningen i talgkörtelmynningen. Blir huden väldigt torr av användningen av Basiron kompletterar man på apoteket med en fettfri kräm. Ibland räcker det inte med lokalbehandling, då tar man kontakt med sin vårdcentral eller en hudläkare. Många upplever att sommar och sol gör att akne förbättras, men det är viktigt att sola försiktigt. Fråga på ditt apotek. Vi hjälper dig att välja rätt behandling.

Rosacea

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som drabbar cirka 10% av befolkningen. Många vet dock inte att de lider av rosacea, utan tror att de har ett mer kosmetiskt problem. Vid rosacea är det viktigt att undvika det som triggar utbrott, oftast solljus, alkohol, stress och starka kryddor. Det finns också bra receptfria behandlande krämer, med och utan antibiotika.

Psoriasis

Psoriasis är en mer ovanlig sjukdom, som bland annat yttrar sig i huden, men är egentligen en systemsjukdom, det vill säga den påverkar hela kroppen. Psoriasis drabbar cirka 2-3% av befolkningen och ger förtjockade områden av så kallade "plack", ansamlingar av hudceller. Psoriasisbehandling är mycket mer omfattande än bara krämer, men mjukgörande kräm och receptfria produkter för minskning av hudplack, kan ge hjälp och lättnad.

Barns känsliga hud

Barns mjuka hud är extra känslig och behöver mild och snäll omvårdnad. Så mycket som vart femte barn drabbas också av atopiskt eksem. Om barnets hud är torr är det viktigt att smörja, för att undvika obehag och kanske också framtida eksem. Det är dock viktigt att välja en mjukgörande kräm som inte svider, och här rekommenderas oftast glycerol som aktiv fuktbindare då den svider mindre än andra alternativ. Välj också en riktigt mild och snäll rengöring som inte torkar ut, gärna en duscholja eller mild barntvål.