Hudsjukdom ー när huden behöver extra omsorg

Hudsjukdomar som eksem, rosacea och psoriasis är vanliga hudsjukdomar här i Norden än vad vi kanske tror. Det kalla, torra klimatet påverkar dessutom huden negativt. Det är dessutom viktigt att försöka undvika stress, alkohol, solljus och andra faktorer som triggar att en hudsjukdom bryter ut och orsakar hudbesvär. Att ha en bra hudvårdsrutin kan hjälpa dig att ha en välmående hy, men såklart så finns det andra faktorer som också kan påverka.

 

 

Hudbesvär

Olika typer av hudproblem är mycket vanligt här i Norden. Vi har ett kallt och torrt klimat som påverkar vår hud negativt, men också en livsstil med till exempel stress, mycket dusch och bad samt starka hudprodukter, som kan skada och försämra hudens kondition. Bästa rådet från Erica Lindgren, apotekare och apoteksägare i Lidköping, är att tänka på att använda duscholja istället för duschtvål, eftersom tvålen torkar ut huden och kan leda till hudbesvär.

Vanliga hudsjukdomar i Sverige

Här är några exempel på vanliga hudsjukdomar som kan drabba barn och vuxna:

Torr och atopisk hud

Att huden är torrare än normalt är ett väldigt vanligt hudbesvär. Cirka hälften av den svenska befolkningen säger sig lida av torr hud. Torr hud kan klia och strama och ge en del obehag.
Torr hud orsakas av kallt och torrt klimat, överdriven tvättning och uttorkande tvålar, men torr hud kan också vara ärftligt eller bero på olika hudsjukdomar, till exempel atopiskt eksem, ibland kallad atopisk hud. En torr hud har ofta en försämrad hudbarriär, vilket gör att en torr hud lättare drabbas av irritation och eksem.
Tips från Erica Lindgren, apotekare inom Apoteksgruppen, är att torr hud behandlas bäst med en mjukgörande kräm med dokumenterad effekt på torr hud. Den kan även stärka hudbarriären, och förebygger återfall av atopiskt eksem.

Eksem

Eksem är ett samlingsnamn för inflammation i huden. Det finns olika sorters eksem, till exempel atopiskt eksem (atopisk hud), också kallat böjveckseksem, och kontakteksem. Böjveckseksem den hudsjukdom som oftast drabbar små barn. Eksemet ger torra, röda utslag som kliar.

Gemensamt för atopiskt eksem och kontakteksem är dock att de båda behöver behandlas med en inflammationsdämpande kräm som läker ut eksemet, vanligtvis hydrokortison eller starkare receptbelagda steroidkrämer. Det finns också kortisonfria alternativ till utbrottsbehandling av eksem.

Lider man av eksem är huden också torr, varför en mjukgörare ska användas som kompletterande behandling under och mellan eksemutbrotten.

Det är inte ovanligt att få eksem i ansiktet eller på halsen. Besväras du mycket av ditt eksem i ansiktet och undviker att träffa andra människor, är det en bra idé att kontakta en läkare som kan hitta en behandlingstyp som passar dig och dina besvär.

Tänk på att vara extra försiktig med huden i ansiktet. Rengör ansiktet med milda produkter, använd ljummet vatten och se till att ge ansiktet extra fukt för att bygga upp hudens skyddsbarriär.

Acne

Acne är ett samlingsnamn för finnar och pormaskar. Finnar är röda inflammerade talgkörtlar - upp till centimeterstora knölar i huden – och ibland kan det bli en varblåsa i mitten. Pormaskar är en tilltäppning av utförsgången för talgkörteln. Det kan ibland bli en svart prick som bildas av ett pigment, melanin. Det är mycket viktigt att inte klämma på finnar för då får man mer inflammation med rodnad och risk för ärrbildning.

Hormonell obalans kan ge acne och problemet med acne är vanligast under tonåren, men har i sig inget med tonår att göra. Ofta har man fet hy kring och på näsan och i pannan, områden där talgkörtelproduktionen är störst. Acne kan mycket väl sitta bara på bröst och rygg. Acne på hals och rygg ses ofta som djupa ömmande knölar som inte tömmer sig med var, utan endast börjar blöda om man klämmer - vilket man absolut inte skall göra. Om det kommer blod och vävnadsvätska betyder det att vävnaden blivit ordentligt skadad och risk finns för ärrbildning.

Varför får man acne?

Det finns många faktorer som påverkar som ärftlighet, talgproduktion, bakterier och inflammation. Pormaskar beror på hornbildning i follikelmynningar. För de flesta spelar kosten ingen roll. Man kan alltså inte peka ut orsaken till varför en person får acne.

Mild acne

Om man har litet mildare acne är förstahandsvalet att tvätta med en acnelösning eller gel. Det finns även täckstift om man vill minska rodnaden.

Acnebehandling

Bästa tipset från Erica Lindgren, apotekare inom Apoteksgruppen, är att det receptfria läkemedlet Basiron kan ha god effekt på problemhud i ansiktet. Detta läkemedel är inflammationshämmande och minskar tilltäppningen i talgkörtelmynningen. Blir huden väldigt torr av användningen av Basiron kompletterar man på apoteket med en fettfri kräm.

Ibland räcker det inte med lokalbehandling, då tar man kontakt med sin vårdcentral eller en hudläkare. Många upplever att sommar och sol gör att acne och problemhud i ansiktet förbättras, men det är viktigt att sola försiktigt. Fråga på ditt apotek. Vi hjälper dig att välja rätt behandling.

Rosacea

Rosacea är en vanlig hudsjukdom som drabbar cirka 10 procent av befolkningen. Många vet dock inte att de lider av rosacea, utan tror att de har ett mer kosmetiskt problem. Vid rosacea är det viktigt att undvika det som triggar utbrott, oftast solljus, alkohol, stress och starka kryddor. Det finns också bra receptfria behandlande krämer, med och utan antibiotika.

Andra vanliga hudsjukdomar som kan förekomma

Vårtor eller skabb är andra vanliga hudsjukdomar som man kan drabbas av. Vårtor orsakas av virus, alla kan få vårtor men det är vanligast att det förekommer hos barn i skolåldern. Vårtor brukar försvinna av sig själv men smittar via hudkontakt eller att du delar handduk. Skabb är ett kvalster som tar sig in under huden och lägger sina ägg där. Ett vanligt symptom är att det kliar, främst på natten eller kvällen. Skabb behöver man oftast behandla och smittar vanligen genom kroppskontakt.

Ovanliga hudsjukdomar i Sverige

Här är några ovanliga hudsjukdomar du kan drabbas av:

Psoriasis

Psoriasis är en av olika ovanliga hudsjukdomar, som bland annat yttrar sig i huden, men är egentligen en systemsjukdom, det vill säga den påverkar hela kroppen. Psoriasis drabbar cirka 2-3 procent av befolkningen och ger förtjockade områden av så kallade "plack", ansamlingar av hudceller. Har man hudbesvär av den här typen är det mycket mer omfattande än bara krämer, men mjukgörande kräm och receptfria produkter för minskning av hudplack, kan ge hjälp och lättnad.

Dermatitis herpetiformis (DH)

Hudcelaki är också en av ovanliga hudsjukdomar som finns, ett annat namn för Dermatitis herpetiformis. Det är en sjukdom som ger kliande utslag som ser ut som röda knottror och små blåsor. Utslagen sitter ofta gruppvis på huden. Sjukdomen hör ofta ihop med glutenintolerans och i lindriga fall kan sjukdomen hållas under kontroll med en glutenfri diet, svårare fall behandlas med receptbelagda läkemedel.

Barns känsliga hud

Barns mjuka hud är extra känslig och behöver mild och snäll omvårdnad. Så mycket som vart femte barn drabbas också av atopiskt eksem. Om barnets hud är torr är det viktigt att smörja, för att undvika obehag och kanske också framtida eksem. Det är dock viktigt att välja en mjukgörande kräm som inte svider, och här rekommenderas oftast glycerol som aktiv fuktbindare då den svider mindre än andra alternativ. Välj också en riktigt mild och snäll rengöring som inte torkar ut, gärna en duscholja eller mild barntvål. Har ditt barn problemhud? Smörj barnets ansikte med en mild kräm, fråga oss på Apoteksgruppen om du känner dig osäker på vilka produkter du ska använda till ditt barn.

Referenser:
https://www.1177.se/Uppsala-lan/fragor--svar/nationellt/sjukdomar--besvar/vad-ar-dermatitis-herpetiformis-for-nagot/

Hudsjukdom ー Fler artiklar om huden

Lider du av någon hudsjukdom eller något annat hudbesvär? Vi på Apoteksgruppen vill hjälpa dig och din hud att må så bra som möjligt. Därför har vi samlat intressanta artiklar om hud och hudvård på vår webbplats.