Ansiktsvård för alla hudtyper

Fet, torr, normal eller kombinationshy? Oavsett vilken hudtyp du har behöver du ta hand om den. I den här artikeln berättar vi på Apoteksgruppen mer om de olika hudtyperna och ger tips på produkter för att skapa den ansiktsvård som passar bäst för din hy.

Vilken hudtyp är du?

För att kunna ta hand om den känsliga huden i ansiktet behöver du först identifiera vilken hudtyp du är. Du kan ha torr, fet, blandad eller normal hud. Vilken typ av hud du har beror bland annat på dina gener. Du behåller vanligtvis samma hudtyp genom hela livet, men hudens tillstånd kan variera beroende på säsong och din ålder. Exempel på hudtillstånd är känslig hud, fuktfattig hud, mogen hud, solskadad hud eller acnehud.

Så identifierar du din hudtyp

För att hitta din hudtyp behöver du först fundera över vad som stämmer bäst in på din hud.

 • Stram och inte särskilt elastisk. Får du sällan pormaskar/kvisslor och har små porer? Är huden torr och blir lätt rödaktig? Då har du torr hy. En torr hud behöver både fukt och fett. Använd en rik kräm anpassad för torr hud i din ansiktsvård.
 • Glansig och elastisk. Har du ofta pormaskar och tilltäppta porer? Känns huden tjock och något ojämn? Då har du fet hud. En hud som är fet behöver en kräm som ger fukt, men som inte är uttorkande.
 • Glansig panna, näsa och haka (t-zonen), men torra kinder? Har din hud både torra och feta partier? Då har du kombinationshud eller blandhud som det också kallas. Kombinationshud behöver produkter som ger en balanserande effekt och i din ansiktsvård behöver du punktbehandla huden. Använd till exempel en djuprengörande ansiktsmask över t-zonen och addera fukt till torra områden med en återfuktande ansiktsmask.
 • Jämn och välbalanserad. Är din hud varken för fet eller för torr? Då har du normal hud. Använd produkter som innehåller fukt för att behålla hudens höga fukthalt.

Ansiktsvård för din hudtyp

Nu när du vet vilken hudtyp du har är det dags att hitta rätt produkter för att kunna skapa en bra ansiktsvård. Skin Logic är en hudvårdsserie med svensktillverkade produkter som förstärker det bästa som huden har. I Skin Logics serie finns produkter för alla hudtyper.

Normal/Torr hy ー välj HYDRATING

En ansiktskräm som passar alla hudtyper. Krämen innehåller sheasmör och vitamin E som vårdar och återfuktar huden på djupet.

Kombinerad/Fet hy-välj MATTIFYING

Produkt för kombinerad/fet hud som minskar uppkomsten av irritation och rodnad samtidigt som den reducerar hudens överskott av talg. Krämen innehåller vitamin E.

Mogen hyーvälj ANTI-AGE

En ansiktskräm för mogen/torr hud och normal/torr hud som uppvisar ålderstecken. Krämen innehåller Spf 15, motverkar uppkomsten av fina linjer och ökar hudens elasticitet.

Känslig hyーvälj SENSITIVE

En oparfymerad ansiktskräm som är anpassad för känslig hy. Krämen minskar uppkomsten av irritation och rodnad samtidigt som den motverkar torrhet och återuppbygger fuktbalansen.

En grundläggande hudvårdsrutin

En grundläggande hudvårdsrutin är en viktig del av din ansiktsvård. För att din hy ska må så bra som möjligt bör du dagligen:

 • Rengöra ansiktet.
 • Återfukta ansiktet.
 • Applicera solskydd i ansiktet.


För att hyn ska behålla sin lyster och klarhet bör du:

 • Peela ansiktet 1-2 gånger i veckan.
 • Applicera ansiktsmask 1-2 gånger i veckan.

För att motverka torr vinterhud i ansiktet under den kallare årstiden bör du:

 • Rengöra ansiktet med en rengöringslotion.
 • Tillföra ansiktet extra fukt.

 Vad menas med naturlig, ekologisk eller dermatologiskt testad hud- och ansiktsvård?

Med naturlig ansiktsvård menas att produkten har ett högt innehåll av naturliga ingredienser (råvaror med ursprung i naturen) som exempelvis havreolja, olivolja eller sheasmör.
Ekologisk ansiktsvård betyder att produkten har ett visst innehåll av ekologiska ingredienser., Dermatologiskt testat betyder att produkten är testad på människor under överseende av en hudläkare, en dermatolog