Hudvård ー tips från Eucerin om produkter som finns på apoteket

Vi på Apoteksgruppen har frågat experterna hos Eucerin om hudvård och deras tips för att återfukta huden. Läs deras knep för att få en frisk och välmående hud ー både för ansikte och kropp. Du hittar produkter från Eucerin inne i apoteket och i vår webbshop.

Hudvård: tips som återställer hudens balans

Kroppshygien och kroppsvård är avgörande för allmänhälsan och vårt generella välbefinnande. Använd hudvårdsprodukter av hög kvalitet som hjälper dig att rengöra och smörja huden på kroppen och skyddar den mot yttre påverkan som solstrålning samt kalla och varma temperaturer. De kan även användas till att lindra irriterad hud och behandla andra eventuella hudsjukdomar och hudbesvär. En välfungerande hudvårdsrutin bidrar till att återställa hudens naturliga balans och gör att din hud både känns och ser frisk ut.

Ansiktsvård: tips som rengör och friskar upp huden

Ansiktsvård - tips 1: Var mycket noggrann med rengöringen. Rengöring är nämligen det första steget till effektiv hudvård. När du rengör huden avlägsnas smuts, svett, talg och makeup, och huden förbereds för efterföljande hudvård. Ren hud kan bättre absorbera de verksamma ämnena i hudvårdsprodukter och ge lyster i ansiktet.

Ansiktsvård - tips 2: Använd ansiktsvatten. Ansiktsvatten avlägsnar eventuella rester av rengöringsgelen och friskar upp huden, utan att rubba hudens naturliga pH-balans.

Ansiktsvård - tips 3: Efter rengöringen och ansiktsvattnet är det viktigt att välja en hudvårdsprodukt som kan återfukta huden och ge den ny näring. Flera återfuktande produkter från Eucerin på apoteket kan även användas för att behandla specifika hudåkommor.

Ansiktsvård - tips 4: Det är viktigt att du använder ett solskydd de dagar som din hud kommer att exponeras för skadlig UV-strålning – huvudorsaken till förtida åldrande av huden. Många av Eucerins dagcremer har redan en solskyddsfaktor på minst spf15. Våra dagkrämer är ett bra sätt att återfukta ansiktet samtidigt som du skyddar det.

Varför är rengöring och ansiktsvatten viktigt?

En effektiv hudvårdsrutin för ansiktet börjar med grundlig men skonsam ansiktsrengöring och applicering av ansiktsvatten så att smuts, svett, talg och makeup-rester avlägsnas utan att huden torkar ut och att huden förbereds för den efterföljande hudvårdsrutinen för ansiktet. De verksamma ämnena i hudvårdsprodukterna från Eucerin på apoteket absorberas lättare när produkten appliceras på ren hud.

Rengöringen är extra viktig vid akne eftersom den hjälper huden att bibehålla sin naturliga, friska balans och främjar hudens förnyelseprocess.

4 snabba tips för att lyckas med din rengörings-rutin

För en enkel och effektiv hudvård är våra tips att:

  • Klappa i stället för att gnugga huden torr så att den behåller lite fukt (oljebaserade produkter är som allra effektivast när de appliceras på fuktig hud).
  • Välj en rengöringsprodukt som är skonsam mot huden. Använd pH5 Shower Oil om du behöver extra vård till huden.
  • Återfukta huden ordentligt efter rengöring. pH5 Lotion återställer hudens pH-värde och fyller på hudens lipidlager.
  • Minska badtiden och sänk vattentemperaturen. Mycket varmt vatten och långa duschar eller bad avlägsnar hudens naturliga oljor.

Ingredienser som får din hy att stråla

Du har säkert hört att hyaluronsyra och C-vitamin är bra för din hy, men varför är det inte många som har koll på. Eucerins hudvårdsexpert hjälper oss reda ut begreppen. De berättar även om Thiamidol, en ingrediens som patenterats av Eucerin. På apoteket kan du få hjälp att hitta produkter som innehåller hyaluronsyra, C-vitamin och thiamidol.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en kraftfull fuktbevarare, vilket innebär att den fungerar som en magnet som drar till sig vatten i huden. Den kan binda mellan 1 000-10 000 gånger sin egen vikt i vatten (dvs. ett gram binder mellan 1-10 liter). Vid daglig hudvård är ett tips att använda en hudkräm innehållande hyaluronsyra för att enkelt återfukta ansiktet samtidigt som krämen vårdar huden.

Hyaluronsyra skyddar också huden mot att förlora för mycket fukt och är därför helt avgörande för att huden inte ska torka ut. Att upprätthålla en optimal fukthalt är avgörande för frisk hud: utan rätt mängd vatten torkar huden ut och blir mindre effektiv som skyddsbarriär. Utseendemässigt förlorar den sin lyster och spänst. Lågmolekylär hyaluronsyra tränger djupare ner i huden, fyller i rynkor, och stimulerar även hudens egna hyaluronsyre produktion. Högmolekylär hyaluronsyra binder fukt på hudens yta, stärker dess barriär, ger lyster i ansiktet och minskar fina linjer och rynkor på ytan. Det är en effektiv anti-age ingrediens och finns i samtliga Eucerin Hyaluron-Filler serier.

C-Vitamin

Vid hudvård är ett tips att använda en produkt med C-vitamin. C-vitamin neutraliserar skadliga fria radikaler och skyddar huden mot UV-strålning och yttre miljöpåfrestningar. Vitaminen stimulerar även produktionen av kollagen, som gör huden elastisk och slät.

Lyster i ansiktet

C-vitamin är den ingrediens som ger mest lyster, huden får verkligen en energikick. Vill du ge huden mer lyster genom hudvård är ett tips att exfoliera huden för att bli av med alla döda hudceller och avsluta med en ansiktsolja. Vad du äter påverkar också hur hyn ser ut. Brist på fett kan göra att du lätt tappar lyster och blir torr. Ät gärna avokado, nötter eller fet fisk varje dag.

En produkt från Eucerin på apoteket som innehåller C-vitamin, är Hyaluron-Filler Vitamin C Booster - Det är ett serum som stärker hudens försvar och jämnar ut de första fina linjerna. För det bästa serumet innehåller både hyaluronsyra och C-vitamin!

Thiamidol

En ingrediens som patenterats av Eucerin. Denna mycket effektiva aktiva ingrediens har tagit tio år att utveckla och det är kliniskt och dermatologiskt bevisat att den reducerar mörka fläckar orsakade av solen och förhindrar att de återuppstår. Thiamidol finns i Anti-pigment serien samt i Hyaluron-Filler+Elasticity 3D Serum.

Eucerin-produkter hos Apoteksgruppen

Är du nyfiken på om Hyaluron-Filler Vitamin C Booster är världens bästa Hyaluronsyra serum? Eller vill du köpa någon annan hudvårdsprodukt, kanske Eucerin? På apoteket hittar du även produkter från hudvårdsmärken som Skin Logic och Löwengrip. Behöver du hjälp med din hudvård, ett tips är att besöka någon av våra butiker så hjälper vi dig.

Läs mer om huden och hur du tar hand om den

Här har vi samlat artiklar som vi tror kan vara intressanta för dig.

Hitta din hudvårdsrutin

Ta hand om ditt ansikte och få din hud att bli sitt bästa jag med en hudvårdsrutin anpassad efter dina behov och din ambitionsnivå. Läs mer om hur du hittar din rutin här.

Mjuka händer

Just nu är det viktigt att tvätta händerna både ofta och länge, vilket gör att händerna lätt torkar ut. Ta för vana att smörja in händerna flera gånger under dagen för att minska risken för klåda och sprickor i huden. Tips! Ställ en handkräm på handfatet som en påminnelse att smörja in händerna efter handtvätt.

Läs mer om hur du vårdar dina händer