Hudvårdsrutin ー steg för steg

Makeup, ljuset från dina skärmar, svett och föroreningar är sådant som dagligen utsätter din hud för påfrestningar. Vi på Apoteksgruppen vill hjälpa dig att ta hand om den känsliga huden i ditt ansikte. Följ vår enkla hudvårdsrutin steg för steg för att få din hud att bli sitt bästa jag.

Hudvårdsrutin som hjälper huden att återfå sin lyster

A och O för en lyckad hudvårdsrutin är att använda produkter anpassade efter din hudtyp. En annan tumregel är att applicera den lättaste produkten först och sedan stegvis bygga på med tjockare produkter. Här nedan har vi skrivit förslag på vad som kan ingå i din hudvårdsrutin steg för steg. Vad du behöver och hur mycket tid du vill lägga på din hud styr vilka steg du ska följa.

Viktiga delar i en hudvårdsrutin:

  • Rengöring (dagligen)
  • Återfuktning (dagligen)
  • Solskydd (dagligen)
  • Peeling (1-2 gånger i veckan)
  • Ansiktsmask (1-2 gånger i veckan)

Daglig hudvårdsrutin

Att skapa en bra daglig hudvårdsrutin kommer inte bara hjälpa din hy att få lyster igen, du kommer också tycka att det känns lätt och roligt. Förstår du vad varje steg innebär så kommer det att kännas mer naturligt att smörja in ansiktet. Ta del av vår hudvårdsrutin steg för steg och känn in vilka steg som känns bäst för dig.

Hudvård steg för steg

Om man känner sig osäker på vilka produkter man ska ha, eller om man känner att det tar för lång tid så kan det vara en bra idé att skapa en rutin för din hudvård. Det kan kännas mycket i början, men över tid kommer allt smörjande att ske på ren rutin. Du kommer garanterat att märka skillnaden på din hy om du tar del av följande steg som kommer nedanför.

Rengöring – ett första steg i din hudvårdsrutin

I en daglig hudvårdsrutin är rengöringen grunden till en välmående hud. Välj en ansiktstvätt i en form som passar dig och din hudtyp. Vanlig tvål ska inte användas i ansiktet då den minskar hudens elasticitet, gör den torr och täpper till porerna.

Med ansiktsrengöringen tvättar du bort spåren av dagen, såsom makeup, orenheter och solskydd, och förbereder huden för nästa steg i din hudvårdsrutin. Samtidigt som du tvättar ansiktet passar du på att rengöra den känsliga huden på hals och dekolletage.

Om du bär mycket makeup eller är ute efter en grundlig rengöring kan du tvätta ansiktet i två steg, även kallat dubbelrengöring. Det är en hudvårdsrutin som har sina rötter i Asien och innebär att du först använder en oljebaserad rengöring och följer upp med en vattenbaserad rengöring.

Tänk på att alla rengöringar inte är anpassade för det känsliga området runt ögat, välj därför en rengöring anpassad för ögonmakeup.

Ansiktsvatten – balanserar huden

En bra ansiktstvätt är en bra grund för en bra hudvårdsrutin. Du applicerar ansiktsvatten, även kallat toner, med en bomullspad. Ansiktsvattnets funktion är att återställa hudens pH-balans, återfukta och verka porsammandragande efter att du rengjort ansiktet. Dessutom förbereder ansiktsvattnet din hud för produkterna i nästa steg i din hudvårdsrutin

Serum – när du vill få mer effekt av din hudvård

Efter rengöring är din hud extra mottaglig för vårdande produkter. Ett serum innehåller aktiva ingredienser som letar sig ner till hudens djupare lager och ger möjlighet till en mer fokuserad hudvård. Du hittar serum anpassade för specifika behov – fuktgivande, anti-age, lystergivande m.m.
Serumets konsistens kan vara lätt men aningen tjockare än ansiktsvatten och du applicerar det enkelt genom att lätt klappa in det i huden.

Dag-/nattkräm – för följsam och smidig hud

Förutom grundregeln att välja dina hudvårdsprodukter beroende på din hudtyp kan du satsa på en dagkräm med önskat resultat. Vill du ha mer glow? Välj en lystergivande kräm. Har du oönskade stora porer? Satsa på en kräm som förminskar dem. Din dagkräm bör innehålla spf för att skydda huden mot solens strålar. Under sommarhalvåret är det vanligt att använda en lättare kräm som under vintern byts ut mot en fetare variant.

Medan vi sover är cellförnyelsen som störst – det är under natten din hud återhämtar och reparerar sig. För att huden en välbehövlig boost brukar en nattkräm vara aningen fetare än en dagkräm. Glöm inte att tvätta bort nattkrämen på morgonen, det är en viktig del i en daglig hudvårdsrutin!

Ögonkräm – för känslig och tunn hud

Avsedd för den känsliga huden kring ögonen kan ögonkrämens egenskaper motverka trötthetstecken och svullnad. Tips! Förvara ögonkrämen i kylen för en extra svalkande effekt.

Solskydd – inte bara under sommarmånaderna

Många dagkrämer och foundations innehåller solskyddsfaktor. Men ska du utsättas för extra solexponering under dagen kan det vara klokt att inkludera solskydd med högre spf i en daglig hudvårdsrutin. Det finns solskyddsfaktor som är anpassad för ansiktet och som lätt går in i huden. Bär du makeup smörjer du in solskyddet efter din kräm men innan din foundation.
Massera in solkrämen med cirkulerande rörelser och lägg några extra sekunder på ögonbryn och skägg för att undvika synliga krämrester.

Ansiktsmist – för fräsch hud on the go

På flygresan, framför datorn och i fuktfattiga miljöer är ansiktsmisten din bästa vän. Den svalkar och tillför huden de vårdande ingredienser den behöver. Du använder den när som helst under dagen då du känner att huden är i behov av en uppfräschning. Dessutom kan du använda den både med och utan makeup.

Ansiktsexfoliering – nyckeln till ett naturligt glow

Vår hud förnyas ständigt. När våra hudceller dör ligger de kvar ovanpå huden. Efter att du rengjort ansiktet kan du använda en exfoliering eller peeling för att bli av med döda hudceller, motverka tilltäppta porer eller inåtväxta skäggstrån. Resultatet är en jämnare och smidigare hud med en piggare lyster.
I skönhetsvärlden skiljer man på mekanisk och kemisk exfoliering. En mekanisk peeling innehåller skrubbkorn som du masserar huden med och sedan sköljer av. Medan en kemisk peeling innehåller aktiva ingredienser som får verka på huden i några minuter. En peeling bör användas 1-2 gånger i veckan beroende på din huds tillstånd. Följ upp med din dag- eller nattkräm.

Ansiktsmasken – för skräddarsydd hudvård

Ansiktsmasker har använts i skönhetens namn sedan urminnes tider. Idag finns ett brett utbud av masker innehållande olika ingredienser beroende på önskat resultat. Masken applicerar du på rengjord hud, innan serum och kräm. Eftersom olika zoner i ditt ansikte har olika behov kan du behandla de med olika masker, det kallas att "multimaska".

En ansiktsmask kan du använda 1-2 gånger i veckan. Varför inte låta det bli en avslappnande hudvårdsrutin där du lägger masken och vilar medan du låter den verka? På senare tid har det blivit väldigt trendigt att "maska", hudvårdsfantaster låter gärna masken verka på söndagar. Inspireras under hashtaggen #söndagsmasken på Instagram.

I våra apotek kan du få hjälp och tips på vilka hudvårdsprodukter som skulle passa dig. Prata med oss om du har frågor kring din hudvårdsrutin steg för steg och vill veta vilka produkter som skulle passa just dig. Vill du ta reda på vilken hudtyp du har? Besök en hudterapeut. Har du hudproblem ska du besöka en hudläkare som kan hjälpa dig att ställa rätt medicinsk diagnos.

Lär dig mer om din hud

Vi på Apoteksgruppen bryr oss om dig och din hud. Här har vi samlat artiklar som handlar om allt som har med huden att göra.