Hudens olika lager ー hur många lager finns det och vad är huden bra för?
Huden är vårt största organ och skiljer sig åt på olika kroppsdelar. Det gör att din hud behöver vårdas och rengöras på olika sätt. Ansiktet och händerna är oftast de kroppsdelar som utsätts för störst påfrestning och kan därför behöva extra mycket omsorg. Lär dig mer om hudens olika lager och hur du ska ta hand om huden genom hela livet.
Hudens funktion
Huden utgör nästan 1/6 av vår kroppsvikt och kan känna av den lättaste beröring eller smärta. Men vad är egentligen hudens funktion? Här nedan kan du läsa om hudens olika lager och hur den skyddar oss mot olika infektioner och hjälper till att reglera vätskebalansen och kroppstemperaturen. Hudens funktion är också att bilda det viktiga D-vitaminet.
Hudens olika lager ー lär dig mer om varje lager
Hudens olika lager består av: överhud, läderhud och underhud, som i sin tur består av olika skikt. Överhuden är det yttersta lagret som skyddar oss mot bakterier, virus, gifter och vätskeförlust. Blodcirkulationen i läderhuden hjälper kroppen att hålla rätt temperatur, samtidigt som den tillför näringsämnen, syre och leder bort restprodukter. I läderhuden finns också elastin och kollagen, viktiga proteiner som hjälper cellerna att binda vatten och gör att huden kan hålla sig frisk och elastisk. Underhuden innehåller fettceller som håller oss varma och gör oss mer stöttåliga. Hudens olika lager har alltså olika funktioner för kroppen och blir påverkade av varandra, därför är det viktigt att ta hand om din hy.
Torr, fet eller mittemellan
Generellt finns det fyra olika typer av hud: normal, torr, fet och blandhud. Oftast är det våra gener som avgör hudtypen. Hudens tillstånd kan variera kraftigt beroende på olika faktorer som den utsätts för och kan också förändras med åren. Om du har haft en fet hudtyp i tonåren kan du märka att huden blir torrare efter puberteten. Har du haft normal hud kan du få torrare hud när du blir äldre. Normal hud som lätt blir irriterad kallas även för känslig hud.
Med åren blir huden torrare
Små barn har ofta en mjuk hud med en bra fuktbalans. Med åren minskar den naturliga produktionen av kollagen och elastin och hudens funktion att binda vatten försvinner mer och mer. Huden förlorar då ofta sin fasthet och en del av sin lyster. Gemensamt för alla hudtyper är att huden med åren får linjer och rynkor samt att pigmentförändringar kan uppstå.
Ansiktets behov
Huden i ansiktet utsätts för sol, vind, vatten eller temperaturväxlingar, påfrestningar som kan göra den torr och känslig. Eftersom huden i ansiktet är tunn, åldras den lättare. Huden runt ögonen är extra tunn och behöver därför mer omsorg. Rengör, återfukta och skydda ditt ansikte med produkter som passar din hudtyp.
Händer och fötter
Dina händer och fötter är särskilt utsatta för påfrestningar. De har därför en tjockare överhud. Olika rengöringsämnen och vatten kan torka ut huden på händerna och ge självsprickor och torra nagelband. Smörj därför in dina händer ofta. Använd handskar som skydd för att hjälpa huden att hålla sig hel och frisk.
Dina fötter belastas också mycket. Nötning och tryck av för trånga skor kan leda till förhårdnader, hälsprickor och valkar. Sprickor eller fukt mellan tårna kan ge fotsvamp.
Armhålorna
I armhålorna är huden extra känslig. Här utsätts den för nötning, rakning och svettning. Att svettas är helt naturligt och viktigt för att reglera kroppstemperaturen, men ofta förökar sig bakterier lätt i armhålorna och det kan bildas lukt. En deodorant verkar genom att dölja lukt, men den förhindrar inte svettning. En antiperspirant verkar genom att täppa till porerna och förhindra både fukt och lukt.
Som du läst ovan så är det viktigt att hand om din hud och även hur hudens olika lager påverkar varandra. Vi behöver ta hand om vårt yttre för att den ska kunna hjälpa oss ta hand om vårt inre, alltså yttre hud och inre hud. Hur huden mår påverkar oss mer än vi tror.
Faktorer som kan påverka huden
- En balanserad och varierad kost är bra för hela kroppen.
- Kroppen hos en vuxen består till cirka 60 procent av vatten, därför är det viktigt att fylla på med vätska under dagen för att må bra och hålla huden frisk och elastisk.
- En god nattsömn ger kroppen en chans att återhämta sig och har även betydelse för hudens funktion och förnyelseprocess.
- Regelbunden motion är bra för kroppen på flera sätt.
- Yttre faktorer som avgaser, sol, temperaturskillnader och bakterier kan påverka huden negativt.
- Stress kan göra huden mer känslig, exempelvis kan akne blossa upp.
- Läkemedel och medicinska behandlingar kan påverka huden negativt. Läs den bifogade bipacksedeln om du använder ett läkemedel så kan du se vilka effekter läkemedlet eventuellt kan ha på din hud.
- Rökning skadar kroppen och får huden att se äldre ut.
Tips!
- Tvätta dig varsamt med en mild rengöringsprodukt.
- Var sparsam med peeling-produkter om du har känslig hud.
- En dusch är mer skonsam mot huden än ett långt bad.
- Smörj in dig både morgon och kväll med en produkt som återfuktar huden.
- Välj oparfymerade produkter om din hud är känslig.
Lär dig mer om din hud
Hudens olika lager påverkas av stigande ålder och växlande årstider. Här kan du läsa mer om huden och hur du till exempel kan skapa en fungerande hudvårdsrutin.