Din hud har olika behov

Huden är vårt största organ och skiljer sig åt på olika kroppsdelar. Det gör att din hud behöver vårdas och rengöras på olika sätt. Ansiktet och händerna är oftast de kroppsdelar som utsätts för störst påfrestning och kan därför behöva extra mycket omsorg.

Huden utgör nästan 1/6 av vår kroppsvikt och kan känna av den lättaste beröring eller smärta. Den skyddar oss mot olika infektioner och hjälper till att reglera vätskebalansen och kroppstemperaturen. I huden bildas också det viktiga D-vitaminet.

Hudens olika lager

Huden har tre lager: överhud, läderhud och underhud, som i sin tur består av olika skikt. Överhuden är det yttersta lagret som skyddar oss mot bakterier, virus, gifter och vätskeförlust. Blodcirkulationen i läderhuden hjälper kroppen att hålla rätt temperatur, samtidigt som den tillför näringsämnen, syre och leder bort restprodukter. I läderhuden finns också elastin och kollagen, viktiga proteiner som hjälper cellerna att binda vatten och gör att huden kan hålla sig frisk och elastisk. Underhuden innehåller fettceller som håller oss varma och gör oss mer stöttåliga.

Torr, fet eller mittemellan

Generellt finns det fyra olika typer av hud: normal, torr, fet och blandhud. Oftast är det våra gener som avgör hudtypen. Hudens tillstånd kan variera kraftigt beroende på olika faktorer som den utsätts för och kan också förändras med åren. Om du har haft en fet hudtyp i tonåren kan du märka att huden blir torrare efter puberteten. Har du haft normal hud kan du få torrare hud när du blir äldre. Normal hud som lätt blir irriterad kallas även för känslig hud.

Med åren blir huden torrare

Små barn har ofta en mjuk hud med en bra fuktbalans. Med åren minskar den naturliga produktionen av kollagen och elastin och hudens förmåga att binda vatten försvinner mer och mer. Huden förlorar då ofta sin fasthet och en del av sin lyster. Gemensamt för alla hudtyper är att huden med åren får linjer och rynkor samt att pigmentförändringar kan uppstå.

Läs mer om hur hyn åldras här

Ansiktets behov

Huden i ansiktet utsätts för sol, vind, vatten eller temperaturväxlingar, påfrestningar som kan göra den torr och känslig. Eftersom huden i ansiktet är tunn, åldras den lättare. Huden runt ögonen är extra tunn och behöver därför mer omsorg. Rengör, återfukta och skydda ditt ansikte med produkter som passar din hudtyp.

Läs mer om olika hudtyper här

Händer och fötter

Dina händer och fötter är särskilt utsatta för påfrestningar. De har därför en tjockare överhud. Olika rengöringsämnen och vatten kan torka ut huden på händerna och ge självsprickor och torra nagelband. Smörj därför in dina händer ofta. Använd handskar som skydd för att hjälpa huden att hålla sig hel och frisk. Dina fötter belastas också mycket. Nötning och tryck av för trånga skor kan leda till förhårdnader, hälsprickor och valkar. Sprickor eller fukt mellan tårna kan ge fotsvamp.

Läs mer hur du kan ta hand om dina händer här....
Läs mer om hur du behandlar fotsvamp här...

Armhålorna

I armhålorna är huden extra känslig. Här utsätts den för nötning, rakning och svettning. Att svettas är helt naturligt och viktigt för att reglera kroppstemperaturen, men ofta förökar sig bakterier lätt i armhålorna och det kan bildas lukt. En deodorant verkar genom att dölja lukt, men den förhindrar inte svettning. En antiperspirant verkar genom att täppa till porerna och förhindra både fukt och lukt.

Faktorer som kan påverka huden

 • En balanserad och varierad kost är bra för hela kroppen.
 • Kroppen hos en vuxen består till ca 60 % av vatten, därför är det viktigt att fylla på med vätska under dagen för att må bra och hålla huden frisk och elastisk.
 • En god nattsömn ger kroppen en chans att återhämta sig och har även betydelse för hudens förnyelseprocess.
 • Regelbunden motion är bra för kroppen på flera sätt.
 • Yttre faktorer som avgaser, sol, temperaturskillnader och bakterier kan påverka huden negativt.
 • Stress kan göra huden mer känslig, exempelvis kan akne blossa upp.
 • Läkemedel och medicinska behandlingar kan påverka huden negativt. Läs den bifogade bipacksedeln om du använder ett läkemedel så kan du se vilka effekter läkemedlet eventuellt kan ha på din hud.
 • Rökning skadar kroppen och får huden att se äldre ut.

Tips!

 • Tvätta dig varsamt med en mild rengöringsprodukt.
 • Var sparsam med peeling-produkter om du har känslig hud.
 • En dusch är mer skonsam mot huden än ett långt bad.
 • Smörj in dig både morgon och kväll med en produkt som återfuktar huden.
 • Välj oparfymerade produkter om din hud är känslig.