Bevara fukten i huden

Visste du att huden är kroppens största organ? Mest utsatt är huden i ansiktet. Inte minst på hösten och vintern. Kylan utomhus och elementvärmen inomhus gör att huden i många fall blir torr på ytan. Då kan det vara hög tid att byta till en annan ansiktskräm.

– Många använder samma kräm året runt, men du bör ha en kräm för sommarhalvåret och en annan för vinterhalvåret, säger Joanna Wennerholm, auktoriserad hudterapeut och rektor för Gildaskolan i Göteborg som utbildar hudterapeuter.

– Om huden är torr behövs det mer fukt och om du ska vistas ute i kyla, exempelvis åka skidor, kan den behöva skyddas med mer fett.

Daglig ansiktsvård med rengöring, ansiktsvatten och ansiktskräm samt ansiktspeeling, mask och behandling på salong då och då är grunden för god hudvård vare sig man har torr, fet, blandad eller normal hy. För att veta vilka produkter som passar just dig rekommenderar Joanna Wennerholm en hudanalys hos en auktoriserad hudterapeut.

Dina levnadsvanor påverkar också huden. En stunds dagsljus varje dag är viktigt, liksom en kost rik på antioxidanter.

En växande grupp män inser att även de måste ta hand om sin hud. För män finns särskilda produkter och serier eftersom män har en annan typ av hud än kvinnors har deras hud också andra typ av behov.

– Även för dem är det jätteviktigt med daglig rengöring och återfuktning.

Ansiktstips för den kalla årstiden

Peela gör du för att få bort de döda hudceller som finns ovanpå huden. Använd en särskild ansiktspeeling, undvik området kring ögonen men glöm inte halsen. Peelingen rengör huden på djupet och resultatet blir en fräsch hy med ny lyster. Tänk på att vara lätt på handen, du vill inte trycka för hårt eftersom det kan skada den känsliga huden. Peeling får även din dag- och nattkräm att penetrera djupare i huden. Detta förebygger även pormaskar och acne. Du bör använda peeling 1-2 dagar i veckan. Har du känslig hud eller problem med acne behöver du vara extra försiktig och använda en mycket mild peeling och gärna inte lika ofta.

Återfukta hyn med en ansiktscreme som passar din hudtyp. Massera gärna in några droppar olja i huden varje morgon för rosiga och friska kinder.

Få du inte tillräckligt med sömn? En highlighter döljer de mörka ringarna under ögonen.

6 tips för frisk hud

  • Gör en ordentlig hudanalys hos en auktoriserad hudterapeut så får du goda råd om vad just din hud behöver
  • Se till att ha bra produkter hemma som passar din hud och årstiden
  • Var noga med den dagliga rengöringen och komplettera med behandling hos hudterapeut då och då
  • Använd solskyddsfaktor året runt
  • Se till att komma ut i dagsljuset en stund varje dag
  • Ät mycket frukt och bär ‒ antioxidanter är bra för huden

3 tips för torr vinterhud

  • Byt till en ansiktskräm som innehåller mer fukt.
  • Använd milda rengöringsprodukter.
  • Smörj ansiktet med en fet kräm kvällen innan du ska vara ute i kyla.