Ta hand om yttorr hud ー ge fukt till ansiktet

Visste du att huden är kroppens största organ? Mest utsatt är huden i ansiktet. Inte minst på hösten och vintern. Kylan utomhus och elementvärmen inomhus gör att du kan få yttorr hud. Då kan det vara hög tid att byta till en annan hudvårdsprodukt som ger fukt till ansiktet.

– Många använder samma kräm året runt, men du bör ha en kräm för sommarhalvåret och en annan för vinterhalvåret, säger Joanna Wennerholm, auktoriserad hudterapeut och rektor för Gildaskolan i Göteborg som utbildar hudterapeuter.

– Om huden är torr behövs det mer fukt och om du ska vistas ute i kyla, exempelvis åka skidor, kan den behöva skyddas med mer fett.

Daglig hudvård med rengöring, ansiktsvatten och ansiktskräm med fukt samt ansiktspeeling, mask och behandling på salong då och då är grunden för god hudvård vare sig man har torr, fet, blandad eller normal hy. För att veta vilka produkter som passar just dig rekommenderar Joanna Wennerholm en hudanalys hos en auktoriserad hudterapeut.

Dina levnadsvanor påverkar också huden. En stunds dagsljus varje dag, liksom en kost rik på antioxidanter ger en frisk hud.

En växande grupp män inser att även de måste ta hand om sin hud. För män finns särskilda produkter och serier eftersom män har en annan typ av hud än kvinnor. Mäns hud har också andra typer av behov. Gemensamt för både män och kvinnor är att vi behöver tillföra fukt till vår hud och rengöra huden dagligen. Under vintern behövs dessutom mer fukt till ansiktet.

Yttorr hud ー tips för den kalla årstiden

Peela gör du för att få bort de döda hudceller som finns ovanpå huden. Använd en särskild ansiktspeeling, undvik området kring ögonen men glöm inte halsen. Peelingen rengör huden på djupet och resultatet blir en frisk hud med ny lyster. Tänk på att vara lätt på handen, du vill inte trycka för hårt eftersom det kan skada den känsliga huden.

Peeling får även din dag- och nattkräm att penetrera djupare i huden. Detta förebygger även pormaskar och acne. Du bör använda peeling 1-2 dagar i veckan. Har du yttorr hud eller problem med acne behöver du vara extra försiktig och använda en mycket mild peeling och gärna inte lika ofta.

Smörj in hyn med en ansiktskräm med fukt som passar din hudtyp. Massera gärna in några droppar olja i huden varje morgon för rosiga och friska kinder.
Få du inte tillräckligt med sömn? En concealer döljer de mörka ringarna under ögonen.

6 tips för frisk hud

  • Gör en ordentlig hudanalys hos en auktoriserad hudterapeut så får du goda råd om vad just din hud behöver om du exempelvis har yttorr hud.
  • Se till att ha bra produkter hemma som passar din hud och årstiden.
  • Var noga med den dagliga rengöringen och komplettera med behandling hos hudterapeut då och då.
  • Använd solskyddsfaktor året runt för att behålla en frisk hud.
  • Se till att komma ut i dagsljuset en stund varje dag.
  • Ät mycket frukt och bär ‒ antioxidanter är bra för huden.

3 tips för torr vinterhud

  • Byt till en kräm som ger mer fukt till ansiktet för att förebygga torr hud.
  • Använd milda rengöringsprodukter.
  • Smörj ansiktet med en fet kräm kvällen innan du ska vara ute i kyla för att ge extra fukt till din hud.

Mer läsning om huden

Det finns mycket att lära sig om huden. Läs mer om hur hudens behov ändras efter åldern eller årstiden, vilka produkter du kan använda och hur du skapar en egen hudvårdsrutin: