Atopisk hud ー så tar du hand om torr hud

Torr och atopisk hud är vanligt bland både barn och vuxna. Upp till var femte barn lider av atopiskt eksem. Kallt, torrt klimat är en av faktorerna som gör huden stram och känslig. Vi på Apoteksgruppen är vana att ge råd om hudbesvär. Här berättar vi mer om hur du kan behandla mycket torr hud och vad du kan göra för att förebygga hudproblem.

 

Vad är atopisk hud?

Atopisk hud kallas även atopiskt eksem eller böjveckseksem. Det är en inflammation i huden som ger utslag som kliar. Böjveckseksem är den hudsjukdom som oftast drabbar små barn och det är vanligt att växa ifrån problemet.

Symtom på atopiskt eksem

  • Torr och eventuellt även fjällande hud.
  • Röda, torra, knottriga utslag som kliar. Utslagen syns bättre på ljus hud än mörk.
  • Spädbarn kan bli irriterade eller gnälliga om de inte kan klia sig.

Symtom på infekterade eksem

  • Eksemet förvärras och börjar vätska sig.
  • Grumlig sårvätska och tjocka, gulaktiga sårskorpor.
  • Vanlig behandling hjälper inte.

De här kroppsdelarna drabbas oftast av atopisk hud

Atopisk hud drabbar både barn och vuxna, men utslagen sitter oftast på olika kroppsdelar beroende på hur gammal personen är.

Barn under två år

Barnet får ofta eksem på kinderna innan utslagen sprider sig till exempelvis halsen, bröstet, magen eller blöjområdet. Det är också vanligt att få eksem på framsidan av benen eller armarna.

Barn mellan två och tolv år

För äldre barn är det vanligt med böjveckseksem ー utslag i knävecken, armvecken, handlederna eller vristerna. Eksem på händerna är också vanligt förekommande.

Tonåringar och vuxna

För tonåringar och vuxna hittas eksemen oftast på händerna, halsen och ansiktet, men det är inte ovanligt med utslag i böjvecken.

Källa: 1177

Behandla besvärande eksem

För att behandla böjveckseksem används en inflammationsdämpande kräm som läker ut eksemet, vanligtvis hydrokortison eller starkare receptbelagda steroidkrämer. Det finns också kortisonfria alternativ till utbrottsbehandling av eksem. Komplettera behandlingen med en mjukgörande kräm mellan eksemutbrotten.

Lider du av eksem i ansiktet och undviker att träffa andra människor? Kontakta en läkare som kan hitta en behandlingstyp som kan lindra dina besvär.

Förebyggande hudvård

En torr hud har ofta en sämre hudbarriär, vilket gör att huden lättare drabbas av irritation och atopisk hud. Därför är det viktigt att se till att hålla huden återfuktad. Erica Lindgren, är apotekare och äger ett av Apoteksgruppens apotek i Lidköping. Hon är van att svara på frågor om torr hud. Här är hennes bästa tips för att förebygga mycket torr hud.

  • Torr hud behandlas bäst med en mjukgörande kräm med dokumenterad effekt på torr hud. Den kan även stärka hudbarriären och förebygga återfall av atopiskt eksem.
  • Använd duscholja istället för duschtvål eftersom tvålen torkar ut huden.
  • Var extra försiktig med huden i ansiktet. Rengör hyn med milda produkter, använd ljummet vatten och ge ansiktet extra fukt.

Varför är det så vanligt med torr hud?

Olika typer av hudproblem är mycket vanligt här i Norden. Ett torrt och kallt klimat, stress, starka hudprodukter och ångande duschstunder påverkar vår hud negativt. Förutom att noga smörja in sig, är det viktigt att försöka undvika stress, alkohol, allt för mycket solljus och andra faktorer som kan trigga hudbesvär.

Vill du veta vilka produkter som passar dig och din torra hud? Kom in till ett av våra apotek!