Make-up för dig med känslig hy eller allergi

Allergi är en överkänslighetsreaktion som sker när kroppen reagerar på ett ämnen som för de flesta människor är ofarligt. Kroppens största organ, huden, samt ögonen är speciellt känsliga för allergener och infektioner, så det är extra viktigt att välja rätt produkter som passar för just dig.

Vi på Apoteksgruppen har fråga IDUN Minerals om råd när det kommer till känslig hy, allergi och make-up.

Allergiska utslag 

Vid en allergisk reaktion vill man lindra besvären och använda snälla produkter på hyn utan ämnen som kan irritera eller framkalla allergi. Exempel på ämnen som ofta framkallar allergiska utslag är nickel, krom, parfym och vissa konserveringsämnen. IDUN Minerals har helt valt bort nickel, krom och parfymer i sina produkter. I de produkter som kräver konserveringsmedel (såsom mascaror) har de valt olika konserveringsmedel för olika sorters mascara, detta för att man som extra känslig ska kunna använda åtminstone några av våra mascaror.

Basprodukterna består till 100% av högrenade mineraler vilket är anpassat för känslig hy. Mineralerna är renade från nickel, krom och mikroorganismer. De innehåller varken talk, olja, silikon, parfym, vismut eller konserveringsmedel (som till exempel parabener) – ämnen som kan orsaka klåda, utslag och allergiska reaktioner. Produkterna är även oorganiska och vattenfria vilket förhindrar bakteriebildning och fungerar därför bra som smink för allergiker.

IDUN Minerals puderfoundation är allergivänlig och den enda sminkprodukten på marknaden som är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.

Hur ofta ska man rengöra sina sminkborstar?

Att ta hand om sina makeup-borstar är viktigare än vad man tror, speciellt för dig med känslig hud. Välj syntetiska borstar och tvätta dem 1 gång i veckan för att undvika att bakterier frodas. Alla IDUN Minerals borstar är tillverkade av ett syntetiskt material som heter taklon och tvättas rent snabbt och effektivt med IDUN Minerals Brush Cleaner, vilket är en snabbtorkande borstrengörare som används för att hålla borstar rena och fräscha mellan användning.

För att rengöra dina borstar så kan du spraya borstrengöringen på en pappersduk tills att den blir fuktig. Svep borsten över det blöta området tills all makeup är borta från borsten. Spraya inte direkt på borsten. För en djuprengöring kan du tvätta borstarna med tvål/schampo och vatten. Låt borstarna torka liggandes på en handduk så att limmet inte luckras upp.

Varför ska du rengöra dina sminkborstar?

Har du märkt att du fått lite mer utslag, blemmor eller irriterad hy på senaste tiden? Det kan faktiskt bero på smutsiga makeup-borstar. Det samlas lätt orenheter och bakterier i borstarna. Något som förs över till din hy vid applicering av make-up. För att undvika både orenheter på din hy och dessutom att dina borstar blir dåliga, är det viktigt att rengöra dem med jämna mellanrum.