Solskador på huden

Sammanfattning

Du kan bränna dig om du vistas för länge i solen. En del kan få soleksem. Du kan oftast lindra besvären själv.

  

Solens [SÅ1] ljus innehåller ultraviolett strålning, som också kallas UV-strålning. Det är främst två typer av UV-strålning, UVA och UVB, som kan ge hudskador. Det är framför allt UVB strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Både UVA och UVB strålningen kan orsaka hudcancer..


 [SÅ1]Jag har ju ett kapitel i min Hälsobok om just solen så jag är lite extra insatt i detta ämne och tar därför ut svängarna lite extra!! Men du får tycka till! 

Tycker att den inledande texten inta säger så mycket ...att pigment ökar resp att pigment mörknar...vad innebär det egentligen?? Förslag: Det är främst två typer av UV-strålning, UVA och UVB, som kan ge hudskador. Det är framför allt UVB strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Både UVA och UVB strålningen kan orsaka hudcancer.

 

Symtom

Huden blir röd, varm och svider där du har bränt dig. Det kan även bildas blåsor på huden.

Soleksem visar sig som små röda prickar eller blåsor som kliar mycket. Ofta blir det flammiga partier på huden. Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du har solat. Soleksem är vanligt under våren och försommaren när huden är som ljusast, eller när du är utomlands och utsätts för starkare sol än du är van vid.

Vad kan jag göra själv?

Så här kan du göra om du har bränt dig:

  • Avstå från att sola några dagar för att låta huden läka.
  • Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
  • Lindra klåda och sveda med receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Rådgör med läkare eller BVC innan du använder hydrokortison på barn under två år.
  • Ta receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Så här kan du göra om du har fått soleksem:

  • Avstå från att sola några dagar för att låta huden läka.
  • Lindra klåda och sveda med receptfri kräm eller salva med hydrokortison. 

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som har lindriga besvär behöver inte söka vård eftersom de brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om du får svåra soleksem.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du får en kraftig brännskada med blåsor på huden och om det skadade hudområdet är större än en handflata.

Om det är stängt kan du vänta tills vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen öppnar. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Solljuset påverkar huden

Solens ljus innehåller ultraviolett strålning, som också kallas UV-strålning. Det är främst två typer av UV-strålning, UVA och UVB, som kan ge hudskador. Det är framför allt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket. Både UVA och UVB kan orsaka malignt melanom, hudcancer.

Mycket solande leder till att bindväven i huden skadas så att du får rynkor. Ju fler gånger du bränt dig i solen, desto högre är risken att du senare i livet får solfläckar eller hudcancer.

Undvik solskador

För vuxna som tål sol är 15-20 minuters solande per dag under sommaren mycket bra för hälsan eftersom vitamin D bildas i huden. Men solar du längre tid är det risk att du bränner dig.

Tips för att undvika solskador:

  • Anpassa tiden i solen efter din hudtyp. Du är känsligare för sol om du har ljus eller rödlätt hud än om du har mörk hud. Läs om hur du kan skydda dig från solens strålning i sunda solvanor
  • Barn är extra känsliga för sol. Läs om hur du kan skydda barn från solskador i solråd för barn
  • Anpassa tiden i solen efter var du är, till exempel i fjällen eller ett land där solen är starkare än i Sverige.
  • Vissa läkemedel kan öka hudens känslighet för UV-strålning. Läs informationen i bipacksedeln eller fråga på ett apotek eller en läkare vad som gäller för de läkemedel du tar.

Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Du bör inte sola i solarium om du är under 18 år eller om du har ljus och rödlätt hud. Strålsäkerhetsmyndigheten avråder helt från att sola i solarium.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Senast uppdaterad:
2018-03-06
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden