Skärsår

Sammanfattning

När du har skurit dig är det viktigt att göra rent såret eftersom smuts och skräp som finns kvar kan orsaka en infektion. Om såret inte är så djupt kan det få blöda en liten stund innan du börjar tvätta eftersom blodet hjälper till att rensa ut smuts.

Om det blöder mycket

Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag. Ett alternativ är att lägga ett enkelt tryckförband. Då för du ihop sårkanterna och lägger en bit tyg eller kompress mot såret. Ovanpå lägger du en hårt vikt tygbit och lindar fast hårt med ett bandage eller tyg.

Efter ungefär en kvart har såret oftast sluta blöda. Då kan du försiktigt ta bort förbandet och göra rent såret.

Tvål och vatten räcker

  • Tvätta händerna.
  • Skölj rent såret under rinnande kranvatten, gärna med en handdusch.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Kontrollera att det inte finns kvar glasbitar eller något annat i såret.
  • För ihop sårkanterna och sätt på ett plåster om såret är mindre än någon centimeter och glipar mindre än ett par millimeter. Du kan också använda särskild sårtejp om du har det hemma. Det är små smala tejpremsor som sätts tvärs över sårglipan och som effektivt håller ihop sårkanterna.

Såret kan bli infekterat. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent såret extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Läs mer om behandling av små sår.

Söka vård

Om såret är djupt eller inte slutar blöda efter en halvtimme ska du kontakta vården.

Om såret är större än någon centimeter eller om det glipar mer än ett par millimeter kan det behöva sys. Det bör inte ha gått längre tid än 8-12 timmar från det att du skadat dig till det att såret sys, annars ökar risken för infektioner. Sår i ansiktet kan sys ända upp till 24 timmar efter skadan. Även sår på andra ställen på kroppen kan ofta sys senare än efter 12 timmar om det är nödvändigt. 

Om du skurit dig kan nerver eller senor ha skadats. Du kan själv försiktigt känna efter om du kan röra på den del av kroppen som är skadad. Du kan också kontrollera att känseln är som vanligt nedanför såret. Om rörelse eller känsel är påverkad ska du kontakta vården.

Om såret börjar vara, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig eller om du får feber, ska du kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns i jord, även i vanlig matjord. 

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är länge sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården. Här kan du läsa om vaccination mot stelkramp och hur länge du har skydd efter vaccination.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället ger inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Senast uppdaterad:
2017-11-14
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden