Pityriasis versikolor

Pityriasis versikolor är en ytlig svampinfektion i huden, som ger utslag i form av små fläckar. Ibland flyter många fläckar ihop och bildar större områden på huden. Sjukdomen smittar inte och kan behandlas med ett receptfritt läkemedel.

Namnet, pityriasis versikolor, betyder ungefär "fjäll som byter färg". Svampen finns på huden hos de flesta vuxna, men det är inte alla som får utslag. Infektionen är vanligast på sommaren eftersom svampen trivs i varm och fuktig miljö, särskilt när huden är fet av kräm.

Det är vanligt att unga vuxna får infektionen, men den är inte smittsam. Den kan lätt komma tillbaka även efter behandling.

Symtom

Sjukdomen brukar ge skarpt avgränsade fläckar som flyter ihop och bildar större områden på huden. Oftast finns utslagen på hudområden med mycket talgkörtlar, som bröstet och ryggen.

Eftersom svampen hindrar att hudpigment bildas brukar fläckarna se ljusa eller blekt rosa ut. Många upptäcker fläckarna på sommaren då huden kan vara solbränd.

Fläckarna kan också vara brunaktiga och fjällande.

Behandling

Du kan få behandling med läkemedel som du använder på huden, till exempel i form av schampo eller kräm. Läkaren berättar hur du ska använda läkemedlet.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har pityriasis versikolor kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-10-27
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden