Perioral dermatit

Sammanfattning

Perioral dermatit är en hudsjukdom som ger rodnad hud, små knottror och utslag som liknar finnar. Hudbesvären kommer kring munnen och ibland under näsan. Sjukdomen kan uppstå efter längre tids användning av starka kortisonkrämer, överdriven tvätt och sminkning av huden. Men oftast finns det ingen direkt orsak. Sjukdomen läker ut men det kan ta tid.

En orsak till att sjukdomen uppstår är en längre tids användning av starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären komma efter användning av mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit. Oftast kommer sjukdomen utan någon tydlig anledning.

Sjukdomen förekommer framför allt hos kvinnor som är mellan 20 och 30 år.

Det kan ta flera månader och ibland flera år innan perioral dermatit läker ut, men den lämnar inga ärr.

Symtom

Perioral dermatit börjar med röda utslag kring munnen, en bit ned på hakan och under näsan. Ibland, men det är ovanligt, kan utslagen sitta runt ögonen. Utslagen utvecklas till små knottror. Utslagen kan klia och bränna lite. Huden kan fjälla lätt. Typiskt för perioral dermatit är att ett område närmast läpparna inte är påverkat.

Pormaskar är inte ett symtom på perioral dermatit.

Vad kan jag göra själv?

Använd inte

  • parfymerade rengöringsprodukter och krämer
  • peeling
  • täckande smink i ansiktet
  • feta krämer och produkter med olja
  • kortisonkräm.

När du slutar använda sådana produkter kan utslagen till att börja med bli lite sämre innan de blir bättre.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har perioral dermatit.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Perioral dermatit läker oftast ut men det kan ta lång tid, ibland flera år.

För att sjukdomen ska läka snabbare kan den behandlas med läkemedel. Du kan få antibiotika i form av tabletter eller kapslar som du ska ta under de första månaderna. Du kan också få en kräm eller gel som du använder samtidigt och sedan fortsätter med under längre tid.

När sjukdomen läkt ut brukar den inte komma tillbaka. Ibland kommer den tillbaka efter något eller några år, men därefter brukar den inte återkomma.

Senast uppdaterad:
2016-01-21
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden