Klåda i stjärten och i underlivet hos små barn

Sammanfattning

De flesta småbarn har perioder med klåda i stjärten eller underlivet, som är besvärande för barnet. Den stör sömnen, vilket kan göra både barnet och föräldrarna trötta på dagen. Det finns flera orsaker till klådan.

En orsak till att det kliar kan vara en hudirritation kring ändtarmsöppningen. Det är ganska vanligt hos barn som börjar klara sig själva på toaletten. Om barnet inte har torkat sig rent blir huden röd och irriterad. Vid värme, som i sängen, blir klådan värre. Klådan gör att hudirritationen blir värre och det blir lätt en ond cirkel. Om barnet har tillfällig klåda kan man pröva att tvätta med en mild, oparfymerad tvål och använda en mjukgörande kräm som man kan köpa på apotek. Man bör däremot inte tvätta för ofta runt ändtarmsöppningen.

Springmask är en vanlig orsak till klåda i stjärten hos barn. Klådan är besvärligast på kvällen när barnet har legat en stund i sängen och värmen lockar fram maskarna. Om en i familjen har fått springmask brukar även fler få det. För att bli av med springmask behöver man behandla med medicin som går att köpa receptfritt.

Ibland kan huden runt ändtarmsöppningen, eller kring slidan hos flickor, bli infekterad av bakterier, till exempel streptokocker. Huden är då röd i ett område som är några centimeter brett och har en ganska tydlig avgränsning till den omgivande, icke irriterade huden. Man kan pröva att tvätta med ljummet vatten, eventuellt badda med klorhexidin och smörja med mjukgörande kräm. Om besvären är svåra eller inte går över bör man kontakta sin vårdcentral eller en barnläkarmottagning för en undersökning.

Klåda kan också bero på eksem eller svamp.

Om inte besvären med klåda går över på ett par veckor bör man söka vård på en vårdcentral, BVC eller en barnläkarmottagning.

Klåda i underlivet hos flickor

Flickor kan få klåda, och ibland sveda, i underlivet av olika anledningar. Ibland beror det på att man har tvättat för flitigt med tvål. Det brukar hjälpa att tvätta försiktigt med ljummet vatten. Man bör inte använda vanlig tvål, det irriterar och gör besvären värre. Om man behöver tvätta med tvål kan man använda sådan som är anpassad just för underlivet och som finns på apotek.

Om klådan mest märks på natten kan den bero på springmask.

Ibland kan flickor få en kraftig klåda som beror på en bakterieinfektion i, eller runt, slidan. Det kan då exempelvis bli rött och det kan komma färgade flytningar. Då bör man kontakta vårdcentralen eller en barnläkarmottagning. Man bör också kontakta vården om flickan har klåda och samtidigt har feber eller en grumlig, blodig flytning. Detsamma gäller om flickan har klåda och en klar flytning inte går över på några dagar.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2015-10-21
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden