Åldersvårtor

Sammanfattning

Åldersvårtor är upphöjda hudförändringar. De är vanligast i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Åldersvårtor kan komma redan i tjugoårsåldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga.

Namnet åldersvårta kommer sig av att fläckarna kan likna vårtor. Ibland kallas de även seborroiska vårtor eller mjällvårtor, som är en översättning av det medicinska namnet seborroisk keratos.

Vårtorna är godartade hudförändringar som inte övergår i cancer.

Symtom

Åldersvårtor kommer ofta snabbt. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fetglänsande eller torr och fjällande.

Du känner vanligtvis inte av att du har åldersvårtor, men de kan vara ganska stora och väl synliga. Ibland sitter de så att de skaver eller fastnar i kläder.

Ibland, men det är ovanligt, kan vårtorna under en period på några veckor vara inflammerade och lite såriga. Det kallas för inflammerade eller irriterade åldersvårtor. Det är vanligt att de sedan ramlar av.

Behandling

Det går inte att förebygga åldersvårtor. Om du har besvär av dem, till exempel om du tycker att de är missprydande, kan en läkare eller sköterska enkelt ta bort dem genom skrapning eller frysbehandling. Denna behandling får du betala själv. Det är vanligt att åldersvårtor kommer tillbaka efter att de har blivit borttagna.

Eftersom åldersvårtor aldrig utvecklas till cancer behöver de inte skäras bort. Det är oftast lätt för en läkare att bedöma vad det är genom att titta på hudförändringen, men ibland kan du få lämna ett hudprov.

När ska jag söka vård?

Du bör du låta en läkare undersöka hudförändringen om den blöder eller förändras. Detsamma gäller om den blir infekterad och inte blir bättre på några veckor.

Du kan kontakta en vårdcentral om du är osäker på om det är en åldersvårta du har fått.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2017-05-16
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Tore Särnhult, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Hallandskustens Hudmottagning, Kungsbacka

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden