Lentigo solaris – solfläckar

Sammanfattning

Lentigo solaris är ofarliga bruna pigmentfläckar på huden. De kallas också solfläckar och ibland åldersfläckar. Oftast bildas fläckarna på händernas ovansida och i ansiktet. Om fläckarna förändras på något sätt bör du kontakta en vårdcentral.

Pigmenteringen orsakas av solens ultravioletta strålning. 

Solfläckar kan komma redan i 30-årsåldern, men oftast kommer de i medelåldern och senare.

Symtom

Solfläckar är avgränsade och på en ljus hud är färgen beige till mellanbrun. Solfläckar går inte att se på en mörk hud.

Fläckarna bildas oftast på de delar av huden som har varit utsatta för sol. Främst kommer de i ansiktet och på händernas ovansida, men även på halsen, axlarna och övre delen av ryggen. En ljus hud bildar lättare solfläckar.

Förebygga åldersfläckar

Du kan minska risken för solfläckar genom att använda solskyddskräm när du solar eller vistas länge i solen. Om du använder solskydd blir fläckarna mindre tydliga.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har en fläck som förändras, blöder eller blir infekterad. Du kan också kontakta en vårdcentral om du är osäker på om det är solfläckar du har fått.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Undersökning

Läkaren undersöker fläcken eller fläckarna genom att titta på den och eventuellt ta ett hudprov. Då får du lokalbedövning.

Senast uppdaterad:
2017-05-16
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Tore Särnhult, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Hallandskustens Hudmottagning, Kungsbacka

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden