Reportage: När hjärtat stannade - Svens berättelse

I bussen på väg mot Landvetters flygplats och en efterlängtad semester på Kanarieöarna, får Sven Lundqvist plötsligt ett hjärtstopp. Men tack vare ett rådigt ingripande och kunskaper i hjärt-lungräddning kan hans liv räddas.

Om några timmar skulle Sven och Selma Lundqvist vara ombord på planet till Kanarieöarna. De hade därför haft en stressig morgon den 25 mars 1992. Efter att ha åkt från Uddevalla var paret nu tvunget att hitta och passa flygbussens avgångstid.

Blir plötsligt medvetslös

Stressen gör att Sven tar sin kärlkrampsmedicin. Lättare kärlkrampsbesvär hade han haft sedan 1960-talet men i övrigt var han frisk.

Han fortsätter att kånka på resväskan. Väl inne i flygbussen dröjer det inte länge förrän Selma upptäcker att Sven är medvetslös. Han snarkade till och blev sedan okontaktbar. Han är nu likblek och sitter livlös med öppen mun.

Hjärt- och lungräddning påbörjas

Busschauffören uppmärksammas på det akuta läget. Han försöker larma ambulans via sin telefon men det uppstår tekniska problem. Från en plats några säten bakom Selma och Sven kommer då 19-årige Joakim Seeger fram. Han förstår genast vad som behöver göras och skriker:
– Är det någon i bussen som kan hjärt- och lungräddning?!

Passagerarna tittar ned i golvet, skruvar obekvämt på sig. Det blir tyst och till en början ger sig ingen till känna. Joakim Seeger får sedan hjälp av en annan ung kille, Robert Hultman. Växelvis arbetar de med bröstkompressioner och konstgjord andning men Sven visar trots det inga livstecken.

Minut efter minut går. Busschauffören försöker förtvivlat anropa ambulans via sin radio men utan resultat. Han provar att uppmärksamma mötande bilister men ingen stannar. Till sist ser han en annan buss och ber kollegan larma.

Hjärtat kommer igång efter elstöt

Efter 12 minuter är ambulansen äntligen på plats. Ambulanspersonalen ger Sven en elstöt med hjälp av en defibrillator. På EKG-skärmen ser man att hjärtat kommer igång. Hjärtats rytm och blodets syrgashalt övervakas. Hjärtmediciner ges. Några minuter senare kommer en OLA-ambulans, en olycksfallsambulans, vars personal hjälper till.

Förkalkade kranskärl

Sven Lundqvist förs i ilfart till Sahlgrenska sjukhuset. Där får han sedan stanna i tre veckor.
– De visste först inte vad hjärtstoppet berodde på men såg senare att det var trångt i kärlen vid hjärtat. Men det var ingen infarkt, kommenterar Sven Lundqvist.

Eftersom hjärtats kranskärl var förkalkade gjordes en bypass-operation där de trånga kärlen ersattes av friska kärl tagna från Svens ben.

Stor minneslucka kring hjärtstoppet

Sven Lundqvist har inga minnen från dagen då hjärtat stannade, heller inte från dagen innan eller de närmsta dagarna efteråt. Vistelsen på sjukhuset minns han dock bra. Han kommer ihåg en god omvårdnad. Det dröjde inte länge förrän Sven satt uppe och löste svåra korsord – ett bevis på att hjärnan inte hade tagit skada av hjärtstoppet.

Selma gjorde också allt för sin Sven. Under tre veckor var hon borta från Sven en enda dag. Selma försökte dessutom stärka Sven med zonterapi, en teknik hon sedan tidigare kunde.

Stor press på anhöriga

Hjärtstoppet har kanske framförallt satt spår hos Selma som aldrig kunnat släppa sin oro för Svens hjärta.
– Det finns jämt i bakhuvudet och jag kan ligga och lyssna på hans andning när vi ska sova. Jag är alltid observant och kollar till exempel så att Svens läppar inte är blåa, säger Selma.

Råd till andra

Sven är en aktiv människa som motionerar och tycker om föreningsliv.
– Man ska leva på som vanligt efteråt och inte oroa sig så mycket, menar Sven.
Han har ändå i viss mån ändrat livsstil efter hjärtstoppet.

Motionerandet är lite lugnare idag och lite mer eftertänksam har han blivit.
– Man vill ju inte resa efter det som hände, åtminstone inte ut på långresa, säger Sven som ger ett piggt och friskt intryck trots hjärtmediciner och ett litet klaffel på hjärtat.

Film om hjärt-lungräddning

Sven Lundqvists räddare gjorde allt rätt och de gav framförallt inte upp. Läkarna var imponerade. Redan på sjukhuset fick Sven kontakt med Joakim Seeger. Den fina historien gjorde journalister nyfikna och en film spelades in ett år efter händelsen. Då fick Sven och Selma vara med och rekonstruera förloppet.

Filmen har spritts över hela Sverige, Norge och Danmark och används ibland i samband med kurser i hjärt-lungräddning.

Överlevde tack vare HLR-kurs

De två unga hjältarna har på intet sätt glömts bort. Sven lyckades hitta Robert Hultman år 2002 efter att först ha satt in en annons i tidningen. Joakim och Sven har blivit vänner för livet.

Det lyckliga slutet beror egentligen på en kurs i hjärt-lungräddning som Joakim hade gått i skolan, ett och ett halvt år innan den dramatiska händelsen. Utan dessa enkla kunskaper hade Sven Lundqvists liv slutat vid 67 års ålder.
– Jag är så tacksam. Varje gång jag ser filmen så inser jag att jag har haft en sådan tur i livet, säger 84-årige Sven Lundqvist.

Svens berättelse är skriven av Jan Kallenberg, journalist, och är framtagen av vårdredaktionen i Västra Götalandsregionen.

Publicerad:
2017-01-24
Skribent:

Jan Kallenberg, 1177 Vårdguiden

 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden