Åderbråck i benen

Allmänt 

I kroppen finns blodådror, så kallade vener, som leder blodet tillbaka till hjärtat. I benen är det framför allt benmusklerna som pumpar tillbaka blodet, till exempel när man går. Inne i benens vener finns klaffar, som fungerar som ventiler för att blodet ska rinna smidigt tillbaka till hjärtat. Om en ven blir mycket utvidgad och slingrig, på grund av otäta klaffar, kallas det åderbråck.

Åderbråck beror oftast på att klaffarna fungerar sämre eller att väggarna i venerna blir svaga och utvidgar sig. Detta medför att trycket i venerna ökar. Då utvidgar sig venerna och blir ännu mer slingriga och synliga.

Det är väldigt vanligt med åderbråck och var tredje vuxen har detta i någon form. Arv, hormoner och graviditet kan vara bidragande orsaker till åderbråck i benen. Kvinnor får åderbråck något oftare än män. Någon gång kan åderbråck vara en följd av att man tidigare har haft en blodpropp i benet. Om man får åderbråck brukar de sällan försvinna av sig själv med undantag för vissa åderbråck i samband med graviditet.

Åderbråck är inte farligt, men om man har haft åderbråck i många år finns en ökad risk att få bensvullnad, eksem eller bensår. Detta kan förebyggas med stödstrumpor eller kompressionsstrumpor.

Symtom

Ibland kan man ha åderbråck utan att de syns, men ofta brukar de synas som blåaktiga, knöliga upphöjningar. De behöver inte ge några symtom, men om man har symtom kan det till exempel vara att

  • man blir svullen i benet
  • huden runt åderbråcket kliar
  • det ömmar vid beröring
  • det gör ont i benet om man står eller sitter länge
  • man känner tyngdkänsla eller spänningskänsla i benet.

Om svullnaden inte behandlas kan man senare få en brunaktig missfärgning, eksem eller svårläkta bensår.

Behandling

Man kan lindra symtom vid åderbråck i benen till exempel genom att gå och röra på sig samt undvika att sitta alltför långa stunder, exempelvis i arbetet. Det är bra att sitta med benen högt, till exempel ha dem på en pall eller stol, så ofta man kan.

Om benen eller åderbråcken är svullna kan man även höja benen i sängen om natten med hjälp av till exempel kuddar. Man bör även undvika kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen. Det gäller särskilt sådant som snörper åt inom ett litet område.

En elastisk stödstrumpa, eller en kraftigare modell som kallas kompressionsstrumpa, lindrar besvären genom att den ger ett jämnt tryck som motverkar bensvullnaden. Strumpan ger stöd så att åderbråcken komprimeras, vilket minskar risken för bensvullnad.

Ibland, om man har påtagliga symptom, kan åderbråck i benen behöva åtgärdas. Det finns flera olika behandlingsmöjligheter förutom operation.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om man har besvär av sina åderbråck. Särskilt om benet svullnar eller om man får hudförändringar, som brunpigmentering eller eksem samt om man får sår.

Man kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2016-03-10
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Olle Nelzén, kärlkirurg, Skaraborgs sjukhus, Skövde

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden