Japansk hjärninflammation

Sammanfattning

Japansk hjärninflammation är en virussjukdom som finns i Sydostasien och stora delar av östra Asien. Den sprids av myggor. Sjukdomen är mycket ovanlig, men kan vara allvarlig och till och med livshotande för den som smittas. Du kan vaccinera dig mot japansk hjärninflammation.

Sjukdomen kallas också japansk encefalit.

Symtom på japansk hjärninflammation

Oftast får den som blivit smittad av viruset bara lindriga symtom som lätt feber och muskelvärk. I ovanliga fall orsakar viruset en allvarlig inflammation av hjärnan.

När sjukdomen är allvarlig brukar symtomen vara

  • svår huvudvärk
  • hög feber
  • frossa
  • kramper
  • förvirring och oro.

Det tar vanligtvis mellan fem och tio dagar från att du har smittats tills du blir sjuk.

När ska jag söka vård?

Sök vård om du får hög feber när du är på resa i länder där sjukdomen finns, eller om du får hög feber efter att du har kommit hem. Du kan söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

När du vill ringa 1177 från ett annat land

Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

Så smittar japansk hjärninflammation

Japansk hjärninflammation smittar inte direkt mellan människor. Viruset smittar genom infekterade myggor. Myggen suger blod från grisar och fåglar som är virussmittade och överför sedan viruset när de sticker människor. Myggen sticker främst på kvällar och nätter. Antalet mygg ökar under regnperioder och i områden där risodling pågår.

Sjukdomen finns i Sydostasien och östra Asien

Japansk hjärninflammation förekommer i Sydostasien och stora delar av östra Asien. I länderna i Sydostasien som har tropiskt klimat kan du bli smittad under hela året. I övriga länder är sjukdomen vanligast mellan april och oktober.

Hur kan jag förebygga japansk hjärninflammation?

Det finns vaccin mot japansk hjärninflammation, som du kan ta inför en utlandsresa.

Du kan vaccinera dig mot japansk hjärninflammation

Vaccinering rekommenderas framför allt om du ska övernatta på landsbygden längre än tre till fyra veckor, eller resa till ett land med en pågående epidemi av sjukdomen. Vaccinet kan ges till barn från två månaders ålder och till vuxna.

Det är mycket ovanligt att smittas av japansk hjärninflammation även om du reser i länder där sjukdomen finns. Men det beror på vilket land du reser till, hur länge du skall vara där, vilken typ av aktiviteter du planerar att göra och vilken tid på året som du reser.

Om du inte har vaccinerat dig kan du försöka undvika att bli stucken av mygg genom att sova under ett myggnät, använda myggmedel eller ha luftkonditionering i rummet.

Behandling

Japansk hjärninflammation orsakas av ett virus och kan inte behandlas. Däremot kan sjukhusvård behövas för att lindra symtomen som sjukdomen kan orsaka.

Komplikationer

Ungefär en tredjedel av dem som får en allvarlig variant av japansk hjärninflammation får bestående skador i det centrala nervsystemet. Det kan till exempel vara kramper, förlamning, minnesproblem och svårt att förstå information. Ungefär en tredjedel som utvecklar den allvarliga formen av sjukdomen avlider.

Senast uppdaterad:
2018-02-13
Redaktör:

Maud Cordenius, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden