Våra bästa tips för ett friskt hår

De flesta av oss önskar sig ett smidigt hår som ser friskt och starkt ut. Men även ett i grunden kvalitativt hår kräver ett visst mått av omsorg för att inte tappa gnistan. Framför allt är det hur vi sköter om håret till vardags med hårinpackning och värmeskydd som avgör om det slits i förtid eller håller sig sunt längre. Här är Apoteksgruppens bästa hår-tips!

Ta hand om håret

Sköt om ditt hår genom att tvätta håret med ett skonsamt schampo och balsam, helst utan parabener och sulfater, då dessa sliter på hårets ytskikt. Försök att inte tvätta håret för ofta, eftersom alltför mycket tvättande kan påverka såväl hår som hårbotten negativt. Det optimala för de flesta hår med normal talgproduktion är att tvätta håret cirka 1-2 gånger per vecka.

Välj produkter anpassade efter kvaliteten på ditt hår. Dessa är oftast indelade efter hårtyp, men tänk på att hårets behov kan ändras över tid och i perioder.

Gör inpackningar till en vana

Använd hårinpackning anpassad efter hårtyp regelbundet, ungefär varannan vecka. Har du inte tidigare använt dig av hårinpackning, eller hårmask, kommer du att märka stor skillnad.

Håret utsätts för mycket påfrestningar i form av sol, vind, bad, luftföroreningar, behandlingar och styling. Ta hand om håret genom att göra en återfuktande inpackning ー det kan göra susen om du upplever håret som torrt och slitet!

En inpackning ska användas efter schamponering men före ditt balsam. Ett schampo verkar genom att öppna upp hårets ytskikt och tvätta bort fett och smuts, inpackningen arbetar intensivt för att vårda, reparera samt skydda håret och balsam sluter hårstrået igen.

Styling

Att ta hand om håret är extra viktigt om du ofta stylar håret och använder värmeverktyg. Styling och värmeverktyg kan slita ganska kraftigt på håret. Därför är ett hår-tips att låta håret vila med jämna mellanrum. För att ge håret extra vila kan du sova med håret utsläppt eller i fläta.

Skydda håret mot värme

Innan du använder någon form av värmeverktyg, som till exempel hårfön, plattång eller locktång, applicera en produkt med värmeskydd som vårdar och gör att håret torkar snabbare.

Färgning och kemikalier

Håret får utstå en enorm påfrestning om det färgas och/eller ー framför allt bleks allt för ofta. Eftersom blekning bryter ner håret är det mest skonsamt att i möjligaste mån hålla sig till att färga och att endast bleka utväxten.

Ett hår-tips! Det finns vårdande hårvårdsprodukter som är anpassade efter din hårfärg och de kan göra så att du inte behöver färga, och därmed slita på, håret lika ofta.

Ta hand om lockigt hår

Lockigt hår blir lätt frissigt och torrt. För att ta hand om lockigt hår är det därför viktigt att tillföra fukt och förebygga att håret torkar ut. Tre snabba hår-tips för att ta hand om ett lockigt hår:

  1. Använd ett väldigt milt schampo eller tvätta håret med en blandning av sulfatfritt schampo och balsam.
  2. Undvik frottéhanddukar och torka håret med en t-shirt istället. Då behåller håret fukten bättre.
  3. Återfukta håret med hårolja och gör fuktgivande hårinpackningar regelbundet.

Hälsa inifrån och ut

Som vanligt påverkas hela kroppen, även håret, av hur väl vi tar hand om oss själva. Inga produkter kan tyvärr väga upp för ensidig kosthållning, stress, eller för lite sömn i längden. För ett friskt och starkt hår, var extra noga med att få i dig tillräckligt med zink, B-vitaminer och järn samt fleromättade fetter (Omega-3 och Omega-6).
Läs vår vitaminskola om du är osäker på vilka livsmedel som innehåller dessa vitaminer, mineraler och fetter.

Klippning

Sköt om ditt hår genom att klippa det regelbundet. Hur ofta ett hår behöver klippas är svårt att säga då hårets kvalitet, i förhållande till hur mycket du stylar och sliter på håret, påverkar hur ofta det bör klippas. Men med hårets välmående i fokus, rekommenderas en klippning åtminstone ett par, tre gånger per år. Att vänta cirka 3-4 månader mellan varje klippning brukar vara lagom för de flesta, även om många klipper sig betydligt oftare än så. Då är anledningen snarare att frisyren tappat sin form, än att håret är slitet.

När inget annat hjälper: Kill your darling

Det går att göra mycket för att förbättra hår som farit illa, men bara till en viss gräns. Ibland kan saxen vara den enda utvägen, t ex om håret skadats allvarligt till följd av för täta och starka behandlingar. Se det som en omstart: Klipp av så mycket som möjligt av det skadade håret och gör om, gör rätt. Ditt hår kommer att tacka dig.

Andra artiklar som vi tror kan intressera dig

Nu har du läst Apoteksgruppens bästa tips för ett friskt och vackert hår. Vill du veta mer om hårtyper eller olika hårproblem kan du läsa våra artiklar om hårvård här nedan.