Mjäll

Besväras du av vita torra fjäll i hårbotten och undviker mörka tröjor? Det finns hjälp att få, dels i form av receptfria läkemedel dels genom att följa några enkla råd.

Vår hud förnyas hela tiden och det gör även vår hårbotten. När de yttersta hudcellerna lossnar kan man uppfatta dem som små, vita torra fjäll. Om det blir mera hudflagor och om de blir större kallar man det mjäll. Detta syns ofta på skjortkragar och mörka tröjor. Ibland blir fjällen feta och sitter då oftare kvar i hårbotten. Mjäll förekommer oftast i tonåren och puberteten.

Vad kan orsaka mjäll?

Man vet inte riktigt orsaken till varför man får mjäll, men ofta orsakas besvären av en hudsvamp som vi normalt har på huden. Av olika orsaker kan man reagera på denna och då kan man få mjäll.

Torr hårbotten

Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. Då kan man prova ett milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.

Behandling

Vid lindriga besvär behöver man oftast bara behandla med ett mildare mjällschampo. Det finns många olika att välja på, man får prova sig fram till det som passar bäst. Om det inte hjälper kan man prova ett s.k. dubbelverkande schampo med selen. Ett sådant tar både död på hudsvampen och är milt för en torr hårbotten.

Om man besväras av kraftigare mjällbesvär kan man prova ett medicinskt schampo med ketokonazol. Hit hör t.ex. Fungoral® och Ketoconazol Actavis. De finns att köpa receptfritt och används 2 gånger i veckan i 2-4 veckor och sedan en gång i veckan eller vid behov. Om du vill tvätta håret oftare använder du ett vanligt milt schampo.

Selsun® och Selukos® är schampo som förutom mjäll motverkar en ökad horncellsproduktion i hårbotten.

Vid mjäll och en fet hårbotten kan man prova Sevorex® schampo som behandlar mjäll och har en upplösande effekt på de feta hudflagorna i hårbotten. Man kan använda det ca 2 gånger i veckan i början för att sen övergå till en gång i veckan som underhållsbehandling.

Tänk på!

  • Undvik täta mössor och huvudbonader, svampen trivs bättre i värme.
  • Använd inte för mycket stylingprodukter. Dessa kan torka ut hårbotten och förvärra besvären.
  • Använd ett milt hårschampo och skölj bort allt schampo ordentligt.

När ska man söka vård?

  • Om man har röd, fjällande hud och stark klåda.
  • Om man har fjällning och fläckvis håravfall.
  • Om man besväras av stora glansiga fjäll och upplever en intensiv rodnad i hårbotten. Ibland kan man samtidigt ha fjällande fläckar på armbågar och knän.
  • Om man testat receptfria läkemedel och trots det har kraftiga problem med mjäll.