Besväras du av mjäll i hårbotten och undviker mörka tröjor? Det finns hjälp att få, dels i form av receptfria läkemedel dels genom att följa några enkla råd för att undvika mjäll. Här berättar vi mer om varför man får mjäll, hur man kan behandla mjäll och vad det är för skillnad mellan mjäll och torr hårbotten.
Vad är mjäll?
Fjäll, fnas eller avflagningar. De är alla en synonym till mjäll och kan ge en ledtråd till den vanliga frågan "vad är mjäll"? Mjäll kallas de stora hudflagorna som lossnar från hårbotten.
Varför får man mjäll?
Vår hud förnyas hela tiden och det gör även vår hårbotten. När de yttersta hudcellerna lossnar kan man uppfatta dem som små, vita torra fjäll. Om det blir mera hudflagor och om de blir större kallar man det mjäll. Mjäll syns ofta på skjortkragar och mörka tröjor. Ibland blir fjällen feta och sitter då oftare kvar i hårbotten. Mjäll i hårbotten förekommer oftast i tonåren och puberteten.
Vad finns det för orsak till mjäll?
Man vet inte riktigt orsaken till varför man får mjäll, men ofta orsakas besvären med mjäll i hårbotten av en hudsvamp som vi normalt har på huden. Av olika orsaker kan man reagera på denna och då kan man få mjäll.
Torr hårbotten
Vad är skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten? Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. Då behövs ingen mjäll-behandling utan man kan prova ett milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.
Hur får man bort mjäll?
Om man nu har vita, torra fjäll på kläderna, är en annan vanlig fråga "hur man får bort mjäll?". Vid lindriga besvär med mjäll i hårbotten behöver man oftast bara behandla med ett mildare mjällschampo. Det finns många olika att välja på, man får prova sig fram till det som passar bäst.
Om det inte hjälper mot mjäll i hårbotten kan man prova ett så kallat dubbelverkande schampo med selen. Ett sådant tar både död på hudsvampen och är milt för en torr hårbotten.
Mjäll: behandling som fungerar
Om man besväras av kraftigare problem med mjäll i hårbotten kan man prova ett medicinskt schampo med ketokonazol. Hit hör till exempel Fungoral® och Ketoconazol Actavis. De
finns att köpa receptfritt och används 2 gånger i veckan i 2-4 veckor och sedan en gång i veckan eller vid behov. Om du vill tvätta håret oftare använder du ett vanligt milt schampo.
Selsun® och Selukos® är schampo som förutom mjäll motverkar en ökad horncellsproduktion i hårbotten.
Vid mjäll och en fet hårbotten kan man prova Sevorex® schampo som behandlar mjäll och har en upplösande effekt på fet mjäll i hårbotten. Man kan använda det cirka 2 gånger i veckan i början för att sen övergå till en gång i veckan som underhållsbehandling.
Tänk på!
- Undvik täta mössor och huvudbonader, svampen trivs bättre i värme.
- Använd inte för mycket stylingprodukter. Dessa kan torka ut hårbotten och förvärra besvären.
- Använd ett milt hårschampo och skölj bort allt schampo ordentligt.
När ska man söka vård?
- Om man har röd, fjällande hud och stark klåda.
- Om man har fjällning och fläckvis håravfall.
- Om man besväras av stora glansiga fjäll och upplever en intensiv rodnad i hårbotten. Ibland kan man samtidigt ha fjällande fläckar på armbågar och knän.
- Om man testat receptfria läkemedel och trots det har kraftiga problem med mjäll.
Vi har produkter mot mjäll
Vad mjäll har för orsak är det ingen som vet. Däremot vet vi att både mjäll och torr hårbotten går att behandla. I Apoteksgruppens hyllor finns mjällschampon, dubbelverkande schampon och medicinska produkter mot mjäll. Har du frågor om någon av produkterna? Tveka inte att fråga vår personal i apoteket.
Andra artiklar om hår och hårproblem
På vår webbplats har vi samlat information om ämnen som rör hår och hårvård. Vi tror att du Läs mer här nedan: