Huvudlöss ー så behandlar du och förebygger löss

"Just nu: fall av huvudlöss på förskolan" ー känns det igen? Kanske har du eller dina barn redan råkat ut för löss och vet hur de ska hanteras. Är det första gången är det lite man måste tänka på för att få bukt med huvudlöss och för att förhindra ytterligare spridning. Men det går att förebygga löss i håret ー vi lär dig hur. Läs mer om löss och behandling här.

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss varierar i storlek från 2 till 4 millimeter, och de ändrar färg när de äter. Löss inleder vanligen sitt liv som färglösa/gråbeige och blir mörkröda när de suger blod. Huvudlusen lever i hår och hårbotten hos människa och endast där. Utanför den miljön överlever hårlöss bara cirka 1 dygn.

Huvudlusens livscykel

Huvudlöss lever cirka 6 veckor. Det finns 3 stadier i lusens livscykel, från lusägg till nymf till färdigutvecklad lus. Från ägg till nymf tar det cirka 10 dagar. Från nymf till lus tar det ytterligare cirka 9 dagar. Det tar alltså totalt cirka 3 veckor från det att ett ägg lagts till dess att en färdig huvudlus klättrar omkring i håret. Eftersom en hona kan lägga mellan 150-300 lusägg under sin livstid kan man snabbt få väldigt stora mängder med löss.

Varför får man löss?

Det finns många missuppfattningar om varför man får löss. Ett vanligt missförstånd är att man får huvudlöss för att man har smutsigt hår eller dålig hårhygien. Det stämmer inte. Faktum är att huvudlöss trivs bättre i rent hår. Det är viktigt att komma ihåg att vem som helst kan drabbas av huvudlöss.

Hur sprids löss?

Varför får man löss och hur sprids de egentligen? En annan vanlig missuppfattning att huvudlöss kan hoppa från en bärare till nästa.

I själva verket sprids löss via håret vid nära kontakt med någon som har hårlöss. De kan också överföras via kläder, till exempel mössor, halsdukar och ytterkläder, eller via kammar, handdukar, kuddar, mattor och mjukisdjur.

Vilka är de vanligaste tecknen på huvudlöss?

Den vanligaste reaktionen på huvudlöss är klåda i huvudet (men inte alltid) och mjälliknande prickar i håret. Om du märker att det börjar klia i ett barns eller ditt eget huvud, bör du omedelbart leta efter ägg och löss.

Det bästa sättet att göra detta är att i ett väl upplyst rum gå igenom håret och med hjälp av en kam eller fingrarna dela upp håret från hjässan till nacken och leta efter små vita prickar. Var särskilt noga med att kontrollera på de varmaste ställen. Lusäggen, som också kallas gnetter, sitter fastklibbade på hårstrået nära hårbotten. Ägg som innehåller hårlöss är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala och ungefär 1 millimeter långa. Det kan vara lättare att se lusäggen än själva lössen.

Tips!
Om man kammar det fuktiga håret med lite balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Använd inte balsam precis innan behandling dock.

Löss ー lusmedel som fungerar

Löss och behandling - Enligt Läkemedelsverkets behandlingsriktlinjer av huvudlöss så skall huvudlöss endast behandlas vid upptäckt av levande huvudlöss. Förstahandsrekommendationen är att behandla löss med medicintekniska produkter som innehåller silikonoljor och växtoljor. Dessa lusmedel dödar huvudlöss genom kvävning och bidrar inte till resistensutveckling.

Luskam är av betydelse för att upptäcka huvudlöss och uppföljning efter behandling.

Var noga med att följa bruksanvisningen, ha i tillräckligt med lusmedel och låta det sitta i så länge som det står i anvisningarna. Olika medel mot löss har nämligen olika verkningstid, allt från 10 minuter till 8 timmar. Exempel på dessa produkter är Linicin®, Paranix och Hedrin®. En del är schampo, andra lösning eller mousse. En del är godkända från 6 månaders ålder och andra från 2 år. Fråga apotekspersonalen om du är tveksam till vilket medel du ska välja för att behandla löss.

Har du löss räcker en behandling oftast inte, du bör upprepa behandlingen efter cirka en vecka för då har de ägg som eventuellt överlevt behandlingen kläckts. Luskamma ytterligare några gånger under nästkommande två veckor efter den sista behandlingen för att vara säker på att alla löss i håret är borta.

Löss - behandling och medel

Behöver du behandla löss, kan vi på Apoteksgruppen hjälpa dig. Vår kunniga personal kan ge dig råd vilket lusmedel som passar dina behov bäst och hur du bäst kan förebygga löss. Välkommen in till oss vi hjälper dig med rätt medel mot löss och rådgivning!

Kan man förebygga större utbrott av löss?

Bästa sättet att förebygga löss är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar vid terminsstart. Att kamma är ett bra sätt att hitta löss i håret, för att förebygga smittspridning och för att hålla koll på att behandlingen fungerar.

Förekommer det löss på förskolan/skolan redan, be skolledningen att uppmana föräldrarna till en gemensam "lushelg" där alla noggrant kollar igenom och eventuellt behandlar sina barns hår för att förebygga löss.

När ska man söka vård?

Om man efter olika behandlingar fortfarande hittar levande löss kan man kontakta barnavårdscentralen, skolsköterskan eller vårdcentralen. Man får då hjälp med hur man kan gå vidare.

Lär dig mer om hår och hårvård

Det finns mycket som är värt att veta om håret. Vi på Apoteksgruppen har samlat artiklar som vi tror kan intressera dig.

Referens: https://www.1177.se/Uppsala-lan/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/huvudloss/