Bästa tipsen för hud och hår

Många av oss har troligen upplevt perioder då hud och hår krisar. När vårt hår är torrt och frissigt och vår hud är torr och lätt spricker. Hur ditt hår och din hud mår kan bero på flera faktorer såsom årstid, sjukdom, medicinering eller näringsbrist. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du bör ta hand om hud och hår, samt få tips på de bästa vitaminerna för håret!

Ta hand om din hud

Huden är kroppens största organ och är kroppens frontlinje mot virus och bakterier. Det är huden som ser till att vår vätskebalans upprätthålls och som underlättar kroppens temperaturreglering. Med andra ord är huden livsviktig för vår hälsa.

Hudens yttre lager förnyas ständigt och du tappar i snitt ca 40 000 hårceller varje minut. En ny hudcell varar i ca 4-6 veckor vilket gör att du då och då fjällar påtagligt. Det innebär också att du hela tiden måste arbeta för att hålla din hud återfuktad eftersom det yttre hudlagret ständigt byts ut. För att bibehålla frisk och återfuktad hud bör du ha en god hudvårdsrutin som du anpassar efter årstid. Detta beror på att huden utsätts för större påfrestning under vintern och vinterhud behöver således mer skydd och fukt för att bibehålla sitt försvar och sin lyster.

Bra rutiner är A & O för en frisk och vacker hud. Kika på vårt sortiment av Skin Logic för att hitta en hudvårdsrutin som passar dig och din hud.

Ta hand om ditt hår

Håret är inte bara till för att stylas utan har flera viktiga funktioner. Håret kan bland annat skydda oss från höga och låga temperaturer och skyddar oss från UV-ljus. Det är därför viktigt att ta hand om håret så att det i sin tur kan skydda oss. Som tur är går hårvård hand i hand med ett fint och starkt hår. Ta hand om ditt hår så tt du slipper handskas med torrt stripigt hår, mjällig hårbotten eller huvudlöss.

Tips på hur du kan ta hand om ditt hår:

  • Använd produkter som är anpassade efter ditt hår
  • Använd balsam och hårinpackning med jämna mellanrum
  • Ta hand om din hårbotten. En torr hårbotten kan påverka ditt hår negativt och kan vara ett tecken på att du använder fel hårvårdsprodukter.

För mer hår tips, klicka här!

Bästa vitaminerna för håret

För att boosta hud och hår kan du äta vitaminer som innehåller just de ingredienser som har önskvärda effekter på kroppens hår och hudceller. I många fall får vi i oss de vitaminer och mineraler vi behöver via vår kost, men om du vill vill vara helt säker på att du får i dig de bästa vitaminerna för håret bör du fortsätta läsa!

Kroppens celler är i behov av mineralerna och vitaminerna för att kunna fungera normalt och ge dig extra lyster. Nedan hittar du en lista över de bästa vitaminer för håret:

  • Kisel – Är viktigt för proteinet kollagen som är en av beståndsdel i huden, håret och naglarna. Kisel förebygger också bildandet av elastin som håller huden slät, spänstig och fri från rynkor.
  • Zink – Är livsnödvändigt för hudens och hårets friska egenskaper. För lite zink kan leda till håravfall och längre sårläkning.
  • Biotin – B7 är en av de tolv B-vitaminerna som finns och bidrar till normal hårväxt.

Om du går in på Apoteksgruppens Butiker kan du få hjälp att hitta ett kosttillskott med sammansättning av de bästa vitaminerna för ditt hår!