Hårtyper ー vilken är du?

Vad finns det för olika hårtyper och hur vet du vilken du har? Vad spelar hårtypen för roll egentligen? Genom att anpassa din hårvårdsrutin efter din hårtyp förstärker du hårets egna möjligheter att se friskt och starkt ut. Friskt och glänsande hår är nämligen, förutom goda arvsanlag och stabila hormoner, oftast ett resultat av väl valda produkter och omsorgsfull skötsel – av hela dig.

Olika hårtyper

Genom att ta reda på vilken av alla hårtyper du har, kan du ge ditt hår de bästa förutsättningarna för att hålla sig friskt. Vet du din hårtyp kan du också lättare behandla eventuella problem som klåda i hårbotten eller seborré som kan uppkomma.

Fett hår

Fett hår är en av olika hårtyper. Fet hårbotten, och därmed fett hår, uppstår på grund av en överproduktion av talg. Håret känns tungt, stripigt och platt och det är svårt att få upp volym i det. Orsaken brukar främst vara hormoner eller att du tvättar håret för ofta. Men det kan också vara kopplat till dina kostvanor eller att du använt fel hårvårdsprodukter.

Lagom mängd av naturliga fetter i hårbotten är bra eftersom det skyddar håret, men en överproduktion kan vara besvärlig. Använd milda och djuprengörande produkter som inte stimulerar talgkörtlarna och försök att inte tvätta håret för ofta.

Tips för fett hår

  • Tvätta två gånger:Testa att schamponera håret två gånger när du tvättar det. Vid första schamponeringen ska eventuella produkter och hårets egna talg tvättas bort, därefter kan du skölja och schamponera hårbotten en gång till så att håret blir ordentligt rent. Låt gärna schampot verka någon minut innan du sköljer, på så vis får schampots aktiva ingredienser bäst chans att verka.
  • Torrschampo: Med hjälp av ett bra torrschampo kan du förlänga tiden mellan tvätt. För att undvika problem med hårbotten, spraya inte för mycket eller för nära.
  • Borsta varsamt: Vid problem med fett hår är det bra att inte stimulera hårbotten mer än nödvändigt. Borsta varsamt och vänta gärna tills håret självtorkat innan du borstar.

Känslig hårbotten

Det kan finnas flera orsaker till en irriterad, kliande hårbotten. Några av de vanligaste är yttre faktorer såsom kyla, värme och för starka hårvårdsprodukter, men även inre faktorer som stress och/eller bristfällig kosthållning är vanligt bidragande orsaker. Inte sällan beror känsligheten på en mix av dessa faktorer. Fundera på vad som kan vara orsaken i ditt fall och om problemen uppstått plötsligt, se över vad du gör eller använder som skiljer sig från tidigare. Beroende på hur starkt din hårbotten reagerat, är det klokt att så snart som möjligt byta ut dina hårvårdsprodukter till skonsammare varianter.

Kliande hårbotten

Klåda i hårbotten är ett vanligt problem, speciellt under vinterhalvåret. Då kan hårbotten klia, strama och flagna. Är du torr på övriga kroppen är du troligtvis det även i hårbotten. Du behöver ett schampo för känslig hårbotten som återfuktar samtidigt som det dämpar irritation och klåda. Det är vanligt att missta en torr hårbotten för mjäll, så avvakta särskilda mjällschampon tills du försökt att åtgärda din torra, kliande hårbotten.

Mjäll/Seborré

På samma sätt som resten av din hud förnyar sig genom att bilda nya hudceller och stöta bort gamla, gör även huden i hårbotten det. Alla människor bildar därmed en liten mängd hudflagor i hårbotten, men de är oftast så pass små och få, att de inte märks nämnvärt. Har man större problem med dessa hudflagor, brukar man kalla dem mjäll.

Det kan vara ett konstant eller periodvis problem och kan bero på hormoner, svamp, hudsjukdomar eller överdriven användning av starka hårprodukter. Även stress kan ha en negativ inverkan. Beroende på vilken typ av mjäll man lider av, skiljer sig behandlingen åt.

- Mjäll

Den vanligaste typen av mjäll består av torra, vita hudflagor som lossnar från hårbotten och faller ner, något som syns särskilt om man har mörka kläder på sig.
Den här typen av mjäll är relativt lätt att behandla och ofta räcker det med ett milt schampo som inte irriterar hårbotten för att få bukt med problemen. Det finns även receptfria läkemedel mot mjäll på apoteket.

- Seborré

En annan typ av mjäll är det som kallas för seborré. Det är en fet, grövre och gulaktig form av mjäll som har en tendens att klibba fast i håret och bilda skorpor i hårbotten, som kan vara irriterad, röd och klia. Seborré är en blandning av kraftig talgkörtelproduktion med fet hårbotten och mjällbildning. Seborré kan även sätta sig i områdena runt ögonbrynen, hårfästet, näsan och även i skägget, om du är man. Seborré är vanligare hos män än hos kvinnor.

Vid seborré med svår mjällbildning eller feta mjäll bör du använda speciella mjällschampon. Dessa innehåller medel som tar bort mikroorganismer, svampar och minskar bildandet av nya hudceller i hårbotten.

Tunt, fint hår

Tunt/fint hår är en annan av alla hårtyper. Fint/ tunt hår beror oftast på arvsanlag och är vanligt i våra skandinaviska länder. Ett tunt hår kan bestå av många eller färre hårstrån och i synnerhet i kombination med färre hårstrån kan håret kännas platt, livlöst och svårarbetat. Då kan du testa produkter som innehåller protein för hårets uppbyggnad samt ger ökad volym.

Torrt, risigt eller frasigt hår

Ett sprött hår känns strävt och kan gå av lätt och bli tovigt. Ett alltför torrt hår är svårskött och tenderar att bli statiskt och flygigt. Det kan finnas flera anledningar till ett torrt och risigt hår. Förutom att talgkörtlarna kanske inte producerar tillräckligt med fett så kan ett torrt hår bero på många bad och att håret blekts av solen (vanligt efter sommarhalvåret). Det kan även bero på att håret behandlats felaktigt, för intensivt eller med fel hårvårdsprodukter. Även vissa läkemedel kan påverka hårets kvalitet. Hör med din läkare om du är orolig för detta.
Du gör klokt i att investera i en bra, skonsam hårborste för att öka cirkulationen i hårbotten och att vänta med att borsta håret tills det är torrt för att minska risken att bryta av hårstrån.

Fukt, fukt, fukt

Använd välj milda, fuktgivande produkter utan starka kemikalier samt vårdande inpackningar. Var noga med att avsluta med balsam, även efter inpackning, och behandla håret varsamt när det är fuktigt. Känns håret fortfarande slitet och torrt kan du tillsätta en fuktgivande olja.

Tjockt, grovt hår

Ett tjockt hår beror på dina gener och består av grova hårstrån som på grund av sin tjocklek kan ha svårt att ta till sig fukt. Det gör att håret lätt blir torrt och sprött. Rekommenderade hårvårdsprodukter innehåller, förutom mycket näring, extra mycket fukt. Inpackningar samt mjukgörande leave-in produkter kan göra det följsammare och lättare att reda ut efter tvätt.

Färgat hår

Hår som färgats och/eller blekts mycket, kan få en förändrad struktur. Tecken kan vara att håret känns glanslöst, styvt och lätt går av. Håret behöver därmed extra omsorg för att behålla sin glans och för att färgen ska sitta kvar. Rekommenderade produkter för färgat hår innehåller intensivt vårdande ämnen samtidigt som de bevarar färgen längre. Om håret skadats till följd av behandlingen, testa produkter som innehåller protein för att bygga upp håret.

Normalt hår

Normalt hår är en av alla hårtyper. Alla slags hår är normala hår ー utifrån sina förutsättningar. Men hårvårdsprodukter delas ofta in efter dessa kategorier och med "normalt" avses hår som inte är nämnvärt kemiskt behandlat och/eller färgat, som sällan får tovor eller blir risigt och oftast håller sig rent flera dagar efter tvätt. Det normala håret har en naturlig glans och känns mjukt och smidigt. Rekommenderade produkter är de som vårdar och hjälper till att ta hand om ditt naturliga hår.

Utgå från dig och ditt hår

Det är viktigt att alltid utgå från hårets egna förutsättningar och att vårda ditt hår med omsorg och sunt förnuft. Det finns inga undermedel för håret, men du kan alltid hjälpa ditt hår på traven vid exempelvis seborré i hårbotten. Med en hälsosam livsstil och hårvård anpassad efter din hårtyp kommer både du, och ditt hår, må bra.

Vi hjälper dig ta hand om ditt hår

Torrt, fett, fint, normalt, färgat eller tjockt? Vi på Apoteksgruppen kan hjälpa dig om du är osäker på vilken hårtyp du har. I vårt sortiment finns produkter som kan hjälpa dig med olika hårproblem som mjäll, serborré i hårbotten eller känslig hårbotten. Välkommen in till oss!

Lär dig mer om hur du tar hand om håret på bästa sätt

Här på Apoteksgruppens webbplats har vi samlat artiklar som på olika sätt berör håret och hårvård. Läs och lär dig mer!