Håravfall hos män och kvinnor

Alla människor tappar hår det är vanligt med håravfall hos både män och kvinnor. Det är normalt att tappa upp cirka 50-150 hårstrån per dag. För vissa blir hårförlusten större än så och håravfall kan bero på stress, arv eller sjukdom.

Håravfall hos män

Ärftligt håravfall hos män är vanligt. När män tappar håret dras hårfästet uppåt tinningarna och ger djupa flikar. Håravfall för män kan också börja med en kal fläck på huvudet, som så småningom blir större.

Håravfall hos kvinnor

Det är inte helt ovanligt med håravfall hos kvinnor. Håret brukar då tunnas ur generellt snarare än att orsaka flikar. Håravfall hos kvinnor startar oftare senare i övergångsåldern och brukar vara hormonrelaterat. Beroende på orsaken till avfallet, är behandlingen oftast densamma som för män.

Orsaker till håravfall hos kvinnor och män

  • Ärftlighet. Det kan börja redan vid 20-års ålder. Hårfästet kryper uppåt.
  • Hormoner. Håravfall hos kvinnor kan bero på orsaker som hör ihop med graviditet eller klimakteriet.
  • Bantning, långvariga infektioner och psykisk stress är andra orsaker till att man tillfälligtvis kan tappa mera hår under några månader.
  • En del sjukdomar och läkemedel kan orsaka håravfall hos kvinnor och män, till exempel diabetes, ulcerös kolit och en del hudsjukdomar. Om man tappar mera hår på grund av läkemedelsbehandling växer det oftast ut igen när man slutar behandlingen.
  • Alopecia areata är en relativt vanlig sjukdom som kan förekomma i alla åldrar och orsakar fläckvis håravfall. Man kan då få helt kala fläckar i hårbotten, på underbenen eller i skägget. Det finns i dagsläget ingen effektiv behandling men hos cirka 50 procent av de som får sjukdomen växer håret ut inom ett år.

Behandling av håravfallー vad kan du göra själv?

Håravfall efter stress eller sjukdom? Det är viktigt att du tar reda på orsaken till ditt håravfall innan behandling. Håravfall hos kvinnor med orsaker som graviditet eller klimakteriet kräver ingen behandling. Inte heller om håravfall är orsakat av ärftlighet. Upplever du håravfallet som besvärande kan du prova receptfria läkemedel eller kosttillskott som hjälper till att stärka och stimulera hårväxten. Det kan vara bra att veta att effekten av dessa läkemedel är begränsad och ofta upphör när du avslutar behandlingen.

Har du frågor om håravfall och behandling? Prata med oss på Apoteksgruppen!

När ska du söka vård?

  • Om du är kvinna och samtidigt får ökad hårväxt på kroppen som till exempel skäggväxt eller mensrubbningar.
  • Om du misstänker att de mediciner du tar kan vara orsaken till håravfallet.
  • Om håravfallet sker fläckvis eller att du har tappat allt hår

Andra artiklar om hår och hårproblem

Det finns mycket intressant att lära sig om håret. Vill du veta mer kan du läsa våra artiklar om hår som är samlade på Apoteksgruppens webbplats.