Håravfall

Alla människor tappar hår. Det är normalt att tappa upp emot ca 100 hårstrån per dag. För vissa blir håravfallet större än så vilket kan ha flera möjliga orsaker, varav ärftligt håravfall är den vanligaste. 

Manligt och kvinnligt håravfall

Den vanligaste formen av ärftligt håravfall är den som drabbar män och som består av att hårfästet dras uppåt tinningarna och man får djupa flikar. Det kan också börja med en kal fläck på huvudet, som så småningom blir större. Det är dock inte helt ovanligt att även kvinnor drabbas av håravfall. Håret brukar då tunnas ur generellt snarare än att orsaka flikar. Kvinnors håravfall startar oftare senare i övergångsåldern och brukar vara hormonrelaterat. Beroende på orsaken till avfallet, är behandlingen oftast densamma som för män. 

Vad kan orsaka håravfall?

 • Ärftlighet. Det kan börja redan vid 20-års ålder. Hårfästet kryper uppåt.
 • Bantning, tiden efter en förlossning (hormoner), långvariga infektioner och psykisk stress är andra orsaker till att man tillfälligtvis kan tappa mera hår under några månader.
 • En del sjukdomar och läkemedel kan orsaka håravfall, till exempel diabetes, ulcerös kolit och en del hudsjukdomar. Om man tappar mera hår på grund av läkemedelsbehandling växer det oftast ut igen när man slutar behandlingen.

Ärftligt håravfall kräver ingen behandling, men om man upplever det ärftliga håravfallet som jobbigt kan man prova receptfria läkemedel såsom:

 • Minoxidil Orifarm, Recrea och Rogaine® kan användas av både kvinnor och män över 18 år.
 • Recrea Forte, Rogaine® Forte och Minoxidil Orifarm Forte är avsedda endast för män över 18 år.

Man ska vara medveten om att dessa läkemedel har en begränsad effekt och endast så länge man använder dem. Effekten är inte bestående om man avbryter behandlingen, efter ca 3 månader återkommer håravfallet. Man behöver använda lösningen i hårbotten varje dag morgon och kväll. Inom 4-8 månader brukar man kunna se ett synligt resultat, lite snabbare för den starkare varianten (som har Forte i namnet), inom 2-8 månader. Man kan räkna med att hos ca 4 av 5 användare bromsas håravfallet upp och flertalet som använder den starkare varianten får även någon form av håråterväxt.

Dessa preparat ska inte användas av gravida eller ammande utan att först ha diskuterat detta med läkare.

Bra att veta

Man bör undvika att använda schampo som innehåller silikon, eftersom de är vattenavvisande och kan påverka effekten av minoxidil behandlingen.

Det finns även kosttillskott som kan prövas för en bevara ett normalt hår. Exempel på detta är Priorin® som innehåller biotin, hirsextrakt, vetegroddsolja, B5 vitamin och aminosyran L-cystin, vilket bidrar till en ökad tillväxt i hårsäckarna och att bevara ett normalt hår.

När ska man söka vård?

 • Om man upplever håravfall och samtidigt känner sig sjuk.
 • Kvinnor som samtidigt får ökad hårväxt på kroppen som till exempel skäggväxt eller mensrubbningar.
 • Om hårbotten samtidigt är röd, öm eller irriterad.
 • Om man misstänker att de mediciner man tar kan vara orsaken till håravfallet.
 • Om håravfallet sker fläckvis, särskilt om huden ser annorlunda ut än hårbotten intill.
 • Om man har håravfall som är så kraftig att det kan bli aktuellt med peruk.