Håravfall hos män och kvinnor

Alla människor tappar hår och det är vanligt med håravfall hos både kvinnor och män. Det är normalt att tappa upp till cirka 50-150 hårstrån per dag. För vissa blir hårförlusten större än så och ibland kan håravfall bero på stress, arv eller sjukdom.

 

Håravfall hos män

Ärftligt håravfall hos män är vanligt. Minst 70 procent av alla män drabbas förr eller senare i livet. Det går inte att stoppa, men däremot kan du bromsa processen och om ditt håravfall får behandling i god tid finns det bra chans till återväxt. När män tappar håret dras hårfästet uppåt tinningarna och ger djupa flikar. Håravfall för män kan också börja med en kal fläck på huvudet, som så småningom blir större.

Håravfall hos kvinnor

Det är inte helt ovanligt med håravfall hos kvinnor. Håret brukar då tunnas ur generellt snarare än att orsaka flikar. Håravfall hos kvinnor startar oftare senare i övergångsåldern och brukar vara hormonrelaterat. Beroende på orsaken till avfallet, är behandlingen oftast densamma som för män. Hos en del kan håravfall hos kvinnor vara temporärt, hos vissa kan det dessvärre blir permanent. Kontakta därför alltid ditt apotek om du känner dig orolig och vill ha råd om produkter som kan hjälpa.

Håravfall ー Orsaker hos kvinnor och män

Orsaker till håravfall hos kvinnor och män kan bero på följande punkter:

  • Ärftlighet. Håravfall hos män kan börja redan vid 20-års ålder. Hårfästet kryper uppåt. Även håravfall för kvinnor kan komma då, men det är inte lika vanligt.
  • Hormoner. Håravfall hos kvinnor kan bero på orsaker som hör ihop med graviditet eller klimakteriet.
  • Håravfall kan bero på stress, bantning eller långvariga infektioner. Då kan du exempelvis tappa mer hår under en tillfällig period. Håravfall och mental stress hänger alltså ihop.
  • En del sjukdomar och läkemedel kan leda till håravfall hos män, men även håravfall hos kvinnor. Orsaker kan exempelvis vara diabetes, ulcerös kolit och en del hudsjukdomar. Om du tappar mera hår på grund av en läkemedelsbehandling växer det oftast ut igen när behandlingen upphör.
  • Alopecia areata är en relativt vanlig sjukdom som kan förekomma i alla åldrar som orsakar fläckvis håravfall. Behandling finns tyvärr inte att få i dagsläget, men hos cirka 50 procent av de som får sjukdomen växer håret ut igen inom ett år.

Oavsett kön så finns det hjälp att få, men däremot är håravfall hos män lite vanligare än hos kvinnor. Det är dock viktigt att ta reda på varför det sker så att rätt behandling kan påbörjas.

Håravfall ー vilken behandling ska du använda och vad kan du själv göra?

Håravfall efter stress eller sjukdom? Det är viktigt att du tar reda på orsaken till ditt håravfall innan behandling. Håravfall hos kvinnor med orsaker som graviditet eller klimakteriet kräver ingen behandling. Inte heller om håravfallet är orsakat av ärftlighet. Upplever du håravfallet som besvärande kan du prova receptfria läkemedel eller kosttillskott som hjälper till att stärka och stimulera hårväxten. Det kan vara bra att veta att effekten av dessa läkemedel är begränsad och ofta upphör när du avslutar behandlingen.

När ska du söka vård?

  • Om du är kvinna och samtidigt får ökad hårväxt på kroppen som till exempel skäggväxt eller mensrubbningar.
  • Om du misstänker att de mediciner du tar kan vara orsaken till håravfallet.
  • Om håravfallet sker fläckvis eller att du har tappat allt hår.
  • Om ditt håravfall ökar och du samtidigt blir röd och öm eller får irriterad hårbotten bör du kontakta en vårdcentral.

Har du frågor om håravfall hos kvinnor, eller undrar du över håravfall hos män? Kom gärna in och prata med oss på Apoteketsgruppen.

Andra artiklar om hår och hårproblem

Det finns mycket intressant att lära sig om håret. Vill du veta mer kan du läsa våra artiklar om hår som är samlade på Apoteksgruppens webbplats.