Håravfall

Alla människor tappar hår. Det är normalt att tappa upp ca 50-150 hårstrån per dag. För vissa blir håravfallet större än så vilket kan ha flera möjliga orsaker, så som ärftligt håravfall, sjukdom eller psykisk stress. 

Manligt och kvinnligt håravfall

Den vanligaste formen av ärftligt håravfall är den som drabbar män och som består av att hårfästet dras uppåt tinningarna och man får djupa flikar. Det kan också börja med en kal fläck på huvudet, som så småningom blir större.

Det är dock inte helt ovanligt att även kvinnor drabbas av håravfall. Håret brukar då tunnas ur generellt snarare än att orsaka flikar. Kvinnors håravfall startar oftare senare i övergångsåldern och brukar vara hormonrelaterat. Beroende på orsaken till avfallet, är behandlingen oftast densamma som för män. 

Vad kan orsaka håravfall?

  • Ärftlighet. Det kan börja redan vid 20-års ålder. Hårfästet kryper uppåt.
  • Bantning, tiden efter en förlossning (hormoner), långvariga infektioner och psykisk stress är andra orsaker till att man tillfälligtvis kan tappa mera hår under några månader.
  • En del sjukdomar och läkemedel kan orsaka håravfall, till exempel diabetes, ulcerös kolit och en del hudsjukdomar. Om man tappar mera hår på grund av läkemedelsbehandling växer det oftast ut igen när man slutar behandlingen.
  • Alopecia areata är en relativt vanlig sjukdom som kan förekomma i alla åldrar och orsakar fläckvis håravfall. Man kan då få helt kala fläckar i hårbotten, på underbenen eller i skägget. Det finns i dagsläget ingen effektiv behandling men hos ca 50% av de som får sjukdomen växer håret ut inom ett år.

Vad kan du göra själv?

Det är viktigt att du tar reda på orsaken till ditt håravfall innan du börjar någon typ av behandling. 

För håravfall orsakat av ärftlighet eller klimakteriet krävs ingen behandling, men om du upplever det som jobbigt kan du prova receptfria läkemedel eller kosttillskott som hjälper till att stärka och stimulera hårväxten. Det kan vara bra att veta att effekten av dessa läkemedel är begränsad och ofta upphör när du avslutar behandlingen.  

När ska du söka vård?

  • Om du är kvinna och samtidigt får ökad hårväxt på kroppen som till exempel skäggväxt eller mensrubbningar.
  • Om du misstänker att de mediciner du tar kan vara orsaken till håravfallet.
  • Om håravfallet sker fläckvis eller att du har tappat allt hår