Vårda dina torra händer

De petar och pilla, bläddrar, kladdar, smeker och håller. De diskar, skruvar, tvättar, klickar och skrapar, knyter och snyter. Har du skänkt en tacksam tanke till dina händer idag? Då kanske det är dags, för maken till trotjänare är svåra hitta. Se till att återfukta dina torra händer, så håller de sig mjuka och smidiga längre.

 

 

Många anstränger sig mycket för att göra vacker manikyr, men glömmer att ta hand om händerna. Händerna utsätts dagligen för påfrestningar i form av vatten, sol, kyla, värme,

kemikalier och många gånger hårt arbete. Kanske har du även ett yrke där du använder händerna mycket?

Daglig omvårdnad för torra händer

Precis som med resten av dig så är just dina händers förutsättningar till stor del en fråga om vilka gener du har, vissa klarar hårdare hantering utan att trilskas medan andra är känsligare till sin natur. Men oavsett dina gener, så finns det en hel del du kan påverka med enkla vardagsrutiner för att undvika att få torra händer.

Tvätta händerna! Och gör det rätt.

Vi tvättar våra händer många gånger varje dag, särskilt i förkylnings- och kräksjukeperioder. Trots det, är risken stor att du tvättar dem för sällan.

Om du har träffat någon som är sjuk, klappat djur eller är smutsig bör du tvätta dig, men även rutinmässigt till exempel när du kommer hem, efter toalettbesök, före och efter du lagat mat och/eller ätit eller om du nyligen skakat hand med flera människor.

Händerna kommer i kontakt med bakterier hela tiden och tvätt med tvål och vatten är avgörande för att förhindra infektioner och smittspridning.

Tvätta med skonsam tvål och vatten och tvåla in hela händerna, ovan- och insida, alla fingrar inklusive tummen, även under ringar och naglar samt en bit upp på armen. Ta god tid på dig, skölj därefter noga och torka torrt. Undvik handdukar av tyg på offentliga platser och byt dina egna handdukar ofta. Handdesinfektion bör inte ersätta vanlig tvätt utan endast ses som ett komplement, eller som alternativ när tvål och vatten inte finns att få tag på.

Återfukta

I likhet med resten av kroppen, löper huden på händerna risk att inte hinna återställa sin naturliga fettbalans om du tvättar för ofta eller med för starka medel. Till skillnad från resten av kroppen, som du kanske duschar eller badar en gång om dagen eller varannan dag, tvättas dina händer många gånger dagligen. Dessutom är händerna, likt ansiktet, i hög grad utsatta för yttre påverkan som temperaturväxlingar och sol. Därför behöver du hjälpa torra händer att återfuktas. Gör det till en vana att smörja dina händer efter tvätt och använd endast handdesinfektion med återfuktande egenskaper.

5 vardagstips för sköna händer

1. Ställ en handkräm bredvid tvålen på alla ställen där du brukar tvätta dina händer. Den blir en påminnelse om att smörja in dig efter tvätt. Låt den innehålla solskyddsfaktor under sommarhalvåret.

2. Tvätta händerna i ljummet vatten och med en mild tvål för att förhindra uttorkning. Alltför varmt vatten bidrar också till torra händer.

3. Använd handskar. Vanliga handskar skyddar dina händer om det är kallt eller torrt ute, arbetshandskar vid påfrestande arbete utomhus och diskhandskar från uttorkande kemikalier när du diskar eller städar.

4. Peela dina händer! Det finns särskilda peelingkrämer avsedda för händerna, men du kan också passa på att massera in dina händer om du ändå peelar resten av kroppen eller ansiktet. 

5. Smörj in dina händer ofta och regelbundet ー gärna fem till sex gånger dagligen när dina händer är som torrast.

Husmorstips för att motverka torra händer

Letar du efter enkla och billiga sätt att få mjuka händer? Det finns en hel del husmorstips för torra händer att prova. Här är några knep.

  • Att gnugga in dina händer med kaffesump varje gång du byter filtret i kaffebryggaren är ett väl beprövat husmorstips för torra händer. Händerna får en skön scrub av det malda kaffet och smörjs in av kaffebönans naturliga oljor.
  • Att tappa upp lite ljummet vatten med oliv- raps eller babyolja i handfatet är ett annat husmorstips för torra händer. Tänk bara på att för mycket olja kan leda till stopp i ledningarna.
  • Att smörja in dina händer med vårdande kräm på kvällen och trä ett par bomullshandskar över är ett annat husmorstips för torra händer. Låt handskarna vara kvar under natten.
  • Att klappa händerna torra med en handduk istället för att gnugga händerna, är ett annat knep som gör att fukten stannar kvar i huden.
  • Att smörja händerna med kokosolja kan också ge mjukare och smidigare händer.

När händerna behöver extra omsorg

Många upplever av och till torra, röda och fnasiga händer. Det kan klia, kännas strävt och svida lite. Om det uppstår svullnad, mycket torr hud eller små vätskefyllda blåsor eller knottror som kanske spricker och leder till smärtande småsår kan vi snarare tala om eksem än irriterade händer.

Torra händer

Om du då och då lider av torra händer som blir lite lätt rödflammiga och kanske svider när de tvättas eller smörjs in behöver det inte betyda att du har fått eksem eller har någon allergi. Det är inte ovanligt, i synnerhet under årets kallare och torrare perioder, och är oftast relativt enkelt att råda bot på. Se till att följa våra vardagsråd ovan för att förhindra att det uppstår sprickor eller förvärras på andra sätt.

Klia, pilla, riv eller gnugga inte. Om händerna upplevs torra, får sprickor eller börjar klia, ta hand om dem. Pillande och kliande tenderar att förvärra situationen.

Handeksem

Handeksem kliar och kan vara mycket besvärliga. Risken att utveckla eksem är ofta ärftlig och kan förutom det ha många olika bidragande orsaker. Det kan bero på att hudens naturliga skydd brutits ned av för kraftigt yttre slitage, hudsjukdomar som psoriasis eller uppstå som ett resultat av att ha utsatt händerna för upprepande kontakt med olika typer av kemikalier eller andra retande ämnen.

Behandling och förebyggande åtgärder

Oavsett anledning kan handeksem vara väldigt jobbiga att dras med, just eftersom vi använder händerna så mycket, men också för att de ofta kliar eller gör ont. Misstänker du att du har fått handeksem så ta kontakt med sjukvården för behandling så snart som möjligt innan de förvärras. Eksemen kan behöva behandlas med receptförskrivna kortisonpreparat eller ljusbehandling.

Efter avslutad behandling är det viktigt att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika risk för återfall. Det kan innebära att du måste undvika hudretande och allergiframkallande ämnen men också att hålla huden mjuk för att undvika uttorkning. Tänk på att huden i hög grad påverkas av hur väl du tar hand om dig i övrigt. Ett hälsosamt leverne i form av motion, en allsidig kost samt att undvika stress blir än viktigare för dig som löper risk för eksem.

Torra händer hos barn

Torra händer hos barn är vanligt eftersom barns hud är tunnare och förlorar fukt snabbare än vuxnas. Har ditt barn torra händerー välj en hudkräm som är anpassad för familjens yngsta medlemmar, BVC brukar rekommendera hudsalvan Miniderm. Torra händer hos barn kan också bero på eksem, då rekommenderas kortisonsalva (grupp l).
OBS! Barn under 2 år får inte behandlas med kortison utan läkares ordination.

Har du frågor om vilka hudvårdsprodukter som kan förebygga torra händer hos barn? Varmt välkommen in till ett av våra apotek

Glöm inte fötterna

Det är inte bara händerna som är våra trogna trotjänare. Även fötterna förtjänar att tas hand om. Här kan du läsa mer om fotvård och hur du behandlar vanliga besvär som fotsvamp och vårtor: