Tips för att slippa fotvårtor

Hand- och fotvårtor är några av våra vanligaste hudproblem. De är ofarliga förändringar i det övre hudlagret, som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Viruset stimulerar hudcellerna att dela sig fortare än normalt. Vårtor är väldigt smittsamma och för att förhindra spridning bör de behandlas omedelbart. Ungefär 1 av 5 familjer drabbas av vårtor.

De vanligast förekommande typerna av vårtor:

  • Vanliga handvårtor finns vanligtvis på händer, men kan även finnas på knän och armbågar och känns igen på den sträva blomkålsliknande ytan.
  • Fotvårtor är ofta lika handvårtor, men uppstår främst på fotsulan, hälarna eller tårna.
  • Fotvårtor är vanligtvis plattare till formen och täcks ibland av förhårdnad hud.

Hur ser en vårta ut?

Vårtor kan se olika ut beroende på var på kroppen de sitter. En vanlig vårta, verruca vulgaris, ser ut som en upphöjning på huden och sitter oftast på händerna eller fötterna. Den är ofta hudfärgad och har en grov, blomkålsliknande yta.

  • Fotvårtor liknar handvårtor, men uppstår på fotsulan eller under tårna. De är plattare till formen och täcks ibland av förhårdnad hud. Fotvårtor kan ofta ömma på grund av det tryck som uppstår när man står och går på dem.
  • Fotvårtor kan vara lite svårare att behandla eftersom de ofta kan tränga djupt in på grund av kroppsviktens belastning. Denna belastning kan göra att det uppstår blödningar i vårtan vilket ser ut som små, svarta prickar.

Vårtor är en ofarlig men mycket smittsam virusinfektion. Men varför får man vårtor? Jo, de smittar vid direkt beröring av själva vårtan eller indirekt när man exempelvis går barfota på golv och fuktiga ytor i till exempel idrotts- och simhallar.

Tips på hur du kan undvika att få vårtor

  • Ta inte direkt på själva vårtan.
  • Gå inte barfota i offentliga omklädningsrum eller duschar.
  • Dela inte handduk, strumpor eller skor med andra.

Måste vårtor behandlas?

Cirka 50 % av alla vårtor försvinner utan behandling inom två år. Eftersom vårtor orsakas av ett virus bygger kroppen gradvis upp sitt försvar och detta gör att vårtorna till slut försvinner. Detta kan ta flera månader och i vissa fall år. Vårtor är dock smittsamma och kan lätt spridas till andra delar av kroppen eller till andra människor, de bör därför behandlas.

Vårtor kan även vara missprydande och generande, och fotvårtor kan göra ont när man belastar foten. Behandling kan minska risken för att vårtorna sprider sig.

Hur behandlas vårtor?

Att fullfölja en behandling är ofta ett problem vid vårtbehandling eftersom många av behandlingarna på marknaden tar lång tid att genomföra. De kan ofta också vara besvärliga att applicera.

De behandlingar som finns tillgängliga för egenvård är olika frysbehandlingar och syrabehandlingar. Frysbehandling är snabbt och smidigt och vanligtvis behövs bara en behandling. Dock kan frysbehandling göra lite ont, och då kan man välja syrabehandling. Syrabehandling finns som plåster, vätska och gel. Vissa syrabehandlingar kräver lång behandlingstid, men det finns också modernare alternativ med mer effektiva syror och kortare behandlingstid, och i smidig gelform istället för vätskor som oftast penslas på med tops.