Så gör du för att ta bort vårtor

Hand- och fotvårtor är några av våra vanligaste hudproblem och ungefär 1 av 5 familjer drabbas av vårtor. Vårtor är ofarliga förändringar i det övre hudlagret, som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Viruset stimulerar hudcellerna att dela sig fortare än normalt. Vårtor är väldigt smittsamma och för att förhindra spridning är det viktigt att ta bort vårtor så snart som de upptäcks. Vi på Apoteksgruppen är vana att ge råd kring vårtor hos både barn och vuxna. Inne i våra apotek hittar du produkter som gör det enkelt att behandla vårtor.

Vårtor hos barn

Vårtor hos barn är vanligt och ofta upptäcks vårtor hos barn när barnet har börjat förskolan eller skolan. Vårtor är inget att skämmas för, men bör tas bort så snabbt som möjligt för att undvika att de sprider sig.


De vanligast förekommande typerna av vårtor hos barn och vuxna är:

  • Vanliga handvårtor finns vanligtvis på händer, men kan även finnas på knän och armbågar och känns igen på den sträva blomkålsliknande ytan. 
  • Fotvårtor är ofta runda, med en mjuk upphöjning och hårda kanter. Vårtorna uppstår främst på fotsulan, hälarna eller tårna. Fotvårtor är vanligtvis plattare till formen och täcks ibland av förhårdnad hud.

 

Så smittar vårtor

Vårtor är en ofarlig, men mycket smittsam virusinfektion. Vårtorna smittar vid direkt beröring av själva vårtan eller indirekt när man exempelvis går barfota på golv och fuktiga ytor i till exempel idrotts- och simhallar där någon med fotvårtor gått.

Måste fotvårtor tas bort genom behandling?

Cirka 50 procent av alla vårtor försvinner utan behandling inom två år. Eftersom vårtor orsakas av ett virus bygger kroppen gradvis upp sitt försvar och detta gör att vårtorna till slut försvinner. Detta kan ta flera månader och i vissa fall år.

Det finns många anledningar till varför vårtor bör behandlas så snart de upptäcks. Först och främst är de smittsamma och kan lätt spridas till andra delar av kroppen eller till andra människor. De kan även kännas generande eller göra ont. Framför allt fotvårtor kan ofta ömma på grund av det tryck som uppstår när man står och går på dem, därför är det bra om fotvårtor får behandling så snabbt som möjligt.

Att ta bort vårtor under foten kan dock vara besvärligt eftersom vårtorna ofta kan tränga djupt in på grund av kroppsviktens belastning. Belastningen kan göra att det uppstår blödningar i fotvårtor, vilket ser ut som små, svarta prickar.

Snabb behandling av hand- och fotvårtor

Att fullfölja en behandling är ofta ett problem eftersom många av behandlingarna på marknaden tar lång tid att genomföra. Preparaten kan ofta också vara besvärliga att applicera under exempelvis fötterna.

Hur kan man då ta bort vårtor på ett enkelt och smidigt sätt? För att få bort hand- och fotvårtor rekommenderas en behandling som fryser vårtorna med hjälp av till exempel dikväveoxid eller behandlas med syra

Frysbehandling

Frysbehandling gårär snabbt och smidigt ーvanligtvis behövs bara en behandling för att ta bort vårtor. Vid en frysbehandling fryses vårtorna till - 80 grader och det kan upplevas som smärtsamt. För yngre barn rekommenderas därför syrabehandling.

Syrabehandling

Vissa syrabehandlingar kräver lång behandlingstid och penslas på vårtorna med tops för att få bort vårtorna, , men det finns också modernare alternativ med mer effektiva syror och kortare behandlingstid. Hos oss på Apoteksgruppen finns behandling mot fotvårtor och andra vårtor i form av plåster med salicylsyra, "vårtpennor", vätskor och gel. Vårtpennan innehåller en kraftfull myrsyra som är enkel och snabb att använda. Undvik att få syran på andra kroppsdelar eftersom preparatet kan skada huden.

Tips! Tejpa sårtejp över vårtplåstret för att undvika att det lossnar under natten.

Ska du ta bort vårtor på barn? Tänk på att alltid ta reda på vad det är för åldersgräns på olika vårtmedel. Har du frågor om vårtbehandlingar? Tveka inte att fråga vår kunniga personal inne i apoteket.

Tips på hur du kan undvika att få vårtor

  • Ta inte direkt på själva vårtan.
  • Gå inte barfota i offentliga omklädningsrum eller duschar.
  • Dela inte handduk, strumpor eller skor med andra.

Fler intressanta artiklar om fötter och händer

Här har vi på Apoteksgruppen samlat andra artiklar som vi tror kan intressera dig: