Tips för att slippa fotvårtor

Hand- och fotvårtor är några av våra vanligaste hudproblem. De är ofarliga förändringar i det övre hudlagret, som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Viruset stimulerar hudcellerna att dela sig fortare än normalt. Vårtor är väldigt smittsamma och för att förhindra spridning bör de behandlas omedelbart. Ungefär 1 av 5 familjer drabbas av vårtor.

Olika slags vårtor

Vårtor hos barn är vanligt. Ofta upptäcks de i förskole- eller skolåldern och ungefär en av fem familjer är drabbade av vårtor.

De vanligast förekommande typerna av vårtor hos barn och vuxna är:

  • Vanliga handvårtor finns vanligtvis på händer, men kan även finnas på knän och armbågar och känns igen på den sträva blomkålsliknande ytan. Den här typen av vårtor
  • Fotvårtor är ofta runda, med en mjuk upphöjning och hårda kanter. Vårtorna uppstår främst på fotsulan, hälarna eller tårna.
  • Fotvårtor är vanligtvis plattare till formen och täcks ibland av förhårdnad hud.

Vårtor kan se olika ut beroende på var på kroppen de sitter. En vanlig vårta, verruca vulgaris, ser ut som en upphöjning på huden och sitter oftast på händerna eller fötterna. Den är ofta hudfärgad och har en grov, blomkålsliknande yta.

  • Fotvårtor liknar handvårtor, men uppstår på fotsulan eller under tårna. De är plattare till formen och täcks ibland av förhårdnad hud. Fotvårtor kan ofta ömma på grund av det tryck som uppstår när man står och går på dem, därför är det bra om fotvårtor får behandling så snabbt som möjligt.
  • Det kan vara svårare att ta bort vårtor under foten eftersom de ofta kan tränga djupt in på grund av kroppsviktens belastning. Denna belastning kan göra att det uppstår blödningar i fotvårtor vilket ser ut som små, svarta prickar.

Vårtor är en ofarlig, men mycket smittsam virusinfektion. Men varför får man vårtor? Jo, de smittar vid direkt beröring av själva vårtan eller indirekt när man exempelvis går barfota på golv och fuktiga ytor i till exempel idrotts- och simhallar där någon med fotvårtor gått.

Tips på hur du kan undvika att få vårtor

  • Ta inte direkt på själva vårtan.
  • Gå inte barfota i offentliga omklädningsrum eller duschar.
  • Dela inte handduk, strumpor eller skor med andra.

Måste fotvårtor tas bort genom behandling?

Cirka 50 procent av alla vårtor försvinner utan behandling inom två år. Eftersom vårtor orsakas av ett virus bygger kroppen gradvis upp sitt försvar och detta gör att vårtorna till slut försvinner. Detta kan ta flera månader och i vissa fall år.

Vårtor är dock smittsamma och kan lätt spridas till andra delar av kroppen eller till andra människor, därför behandlas. Vårtor kan även vara missprydande och generande, och fotvårtor kan göra ont när man belastar foten. Behandling kan minska risken för att vårtorna sprider sig.

Hur får man bort vårtor?

Att fullfölja en behandling är ofta ett problem vid vårtbehandling eftersom många av behandlingarna på marknaden tar lång tid att genomföra. De kan ofta också vara besvärliga att applicera.

Hur får man då bort vårtor på ett enkelt och smidigt sätt? De behandlingar som finns tillgängliga för egenvård är olika frysbehandlingar och syrabehandlingar. Frysbehandling är snabbt och smidigt och vanligtvis behövs bara en behandling för att ta bort vårtor. Dock kan frysbehandling göra lite ont, och då kan man välja syrabehandling. Syrabehandling finns som plåster, vätska och gel.

Vissa syrabehandlingar kräver lång behandlingstid, men det finns också modernare alternativ med mer effektiva syror och kortare behandlingstid, och i smidig gelform istället för vätskor som oftast penslas på med tops för att ta bort vårtor. Ska du ta bort vårtor på barn? Tänk på att alltid ta reda på vad det är för åldersgräns på olika vårtmedel.

Fler intressanta artiklar om fötter och händer

Här har vi på Apoteksgruppen samlat andra artiklar som vi tror kan intressera dig: