Tips för att slippa fotsvamp

Fotsvamp är en av våra vanligaste hudsjukdomar och ungefär 15% av befolkningen drabbas årligen. Av dessa är dock ca hälften inte medvetna om att de har fotsvamp. Om man har fotsvamp kan man behandla den själv med receptfria fotsvampmedel som finns på apotek. Vissa medel behandlar man sig med bara en gång, medan andra medel har en behandlingstid på några veckor.

Torra eller kliande fötter kan vara fotsvamp. Fotsvamp är en infektion orsakad av trådsvamp som angriper hudens yttersta hornlager. Oftast uppstår besvären mellan tårna – främst lilltån och den intilliggande tån – och då i form av rodnad, klåda, sveda, fjällningar och ibland även hudsprickor. Svampen kan också sprida sig över resten av foten och till tånaglarna. Har man fotsvamp är det alltså viktigt att behandla den för att undvika nagelsvamp. En obehandlad nagel kan dessutom återinfektera huden. Fotsvamp smittar ofta genom indirekt överföring, exempelvis via golv i omklädningsrum och offentliga våtutrymmen där någon med fotsvamp gått barfota. Tillväxten gynnas sedan av fukt och värme, som kan orsakas av täta och varma skor.

Hur behandlar jag fotsvamp?

Olika krämer, med svampdödande medel, finns med de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol och en serie med den aktiva substansen terbinafin. Terbinafin finns som singeldos och är särskilt formulerad för att bekämpa fotsvamp med en enda applicering. Den tränger igenom huden och angriper svampen under flera dagar tills den dör. 

Att undvika smitta och återfall av fotsvamp

När du blivit av med fotsvampen finns det en rad saker du kan göra för att förhindra att problemen kommer tillbaka.

  • Tvätta fötterna noga med tvål minst en gång per dag – särskilt mellan tårna och torka ordentligt.
  • Använd bomullsstrumpor och byt varje dag. Tvätta strumporna i 60°C.
  • Undvik täta, åtsittande skor och byt skor ofta.
  • Gå inte barfota på offentliga platser; badhus, omklädningsrum etc.
  • Använd inte andras handdukar, skor eller strumpor

Nagelsvamp

Nagelsvamp är vanligast på tånaglarna men kan även drabba fingernaglarna, ibland orsakad av fotsvamp som spridit sig.

Några symtom på nagelsvamp:

  • Förtjockade naglar
  • Missfärgade naglar
  • Nageln har lyfts från nagelbädden
  • Smärta när du har skor på dig på grund av att nageln är tjockare och trycker mot nagelbädden.

Tips på hur du behandlar nagelsvamp

Nagelsvamp går oftast bra att behandla själv med receptfria alternativ. Däremot så kan det ta flera månader tills dess att nageln läkt. Det är viktigt  att följa behandlingsanvisningar tills dess att den angripna delen av nageln helt vuxit ut.