Tips för att slippa fotsvamp

Fotsvamp är en av våra vanligaste hudsjukdomar och ungefär 15% av befolkningen drabbas årligen. Av dessa är dock ca hälften inte medvetna om att de har fotsvamp. Om man har fotsvamp kan man behandla den själv med receptfria fotsvampmedel som finns på apotek. Vissa medel behandlar man sig med bara en gång, medan andra medel har en behandlingstid på några veckor.

Torra eller kliande fötter kan vara fotsvamp. Fotsvamp är en infektion orsakad av trådsvamp som angriper hudens yttersta hornlager. Oftast uppstår besvären mellan tårna – främst lilltån och den intilliggande tån – och då i form av rodnad, klåda, sveda, fjällningar och ibland även hudsprickor. Svampen kan också sprida sig över resten av foten och till tånaglarna. Har man fotsvamp är det alltså viktigt att behandla den för att undvika nagelsvamp. En obehandlad nagel kan dessutom återinfektera huden. Fotsvamp smittar ofta genom indirekt överföring, exempelvis via golv i omklädningsrum och offentliga våtutrymmen där någon med fotsvamp gått barfota. Tillväxten gynnas sedan av fukt och värme, som kan orsakas av täta och varma skor.

Hur behandlar jag fotsvamp?

Olika krämer, med svampdödande medel, finns med de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol och en serie med den aktiva substansen terbinafin. Terbinafin finns som singeldos och är särskilt formulerad för att bekämpa fotsvamp med en enda applicering. Den tränger igenom huden och angriper svampen under flera dagar tills den dör. 

Hur undviker jag smitta och återfall vid fotsvamp?

När du blivit av med fotsvampen finns det en rad saker du kan göra för att förhindra att problemen kommer tillbaka.

  • Tvätta fötterna noggrant med tvål minst en gång per dag – särskilt mellan tårna, torka ordentligt.
  • Använd bomullsstrumpor och byt dem varje dag. Tvätta strumporna i 60°C.
  • Undvik täta, åtsittande skor och byt skor ofta.
  • Gå inte barfota på offentliga platser; badhus, omklädningsrum etc.
  • Använd inte andras handdukar, skor eller strumpor.