Fotsvamp ー behandling som verkligen fungerar

Fotsvamp är en av våra vanligaste hudsjukdomar och ungefär 15 procent av befolkningen drabbas årligen. Av dessa är dock cirka hälften inte medvetna om att de har fotsvamp. Vid fotsvamp är behandling med receptfria läkemedel en bra idé. Annars kan fotsvamp smitta både naglar och andra människor. Det bästa medlet mot fotsvamp finns på apoteket ー besök oss på Apoteksgruppen så hjälper vi dig.

Hur vet jag att det är fotsvamp?

Torra eller kliande fötter kan vara fotsvamp. Fotsvamp är en infektion orsakad av trådsvamp som angriper hudens yttersta hornlager. Oftast uppstår besvären med fotsvamp mellan tårna – främst lilltån och den intilliggande tån – och då i form av rodnad, klåda, sveda, fjällningar och ibland även hudsprickor.

Smittar fotsvamp? Ja. Har du fotsvamp är en behandling viktigt för att undvika att svampen förs över till tånaglarna. En obehandlad nagel kan dessutom återinfektera huden. Tänk också på att fotsvamp kan smitta fingernaglarna.

Fotsvamp smittar ofta genom indirekt överföring, exempelvis via golv i omklädningsrum och offentliga våtutrymmen där någon med fotsvamp gått barfota. Tillväxten gynnas sedan av fukt och värme, som kan orsakas av täta och varma skor.

Bästa medlet mot fotsvamp

Det finns bra medel mot fotsvamp på marknaden. De flesta är krämer som ska smörjas på huden vid flera tillfällen, men det finns även receptfria läkemedel mot fotsvamp på apoteket som fungerar som en engångsbehandling. Medel med den aktiva substansen terbinafin finns som singeldos och är särskilt formulerad för att bekämpa fotsvamp med en enda applicering. Den tränger igenom huden och angriper svampen under flera dagar tills den dör.
Har du fotsvamp som behöver behandling ー prata med Apoteksgruppens kunniga personal.

Bästa salvan mot fotsvamp

För att hindra din fotsvamp från att smitta andra delar, är det bra att utforska sortimentet av salvor och krämer som finns. Den bästa salvan mot fotsvamp innehåller svampdödande medel som till exempel de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol. Vissa salvor mot fotsvamp på apoteket innehåller även en mild kortison som lindrar vid klåda, något som är vanligt vid svamp.

Att undvika smitta och återfall av fotsvamp

När din fotsvamp fått behandling finns det en rad saker du kan göra för att behålla fina fötter och förhindra att problemen med fotsvamp kommer tillbaka.

  • Tvätta fötterna noga med tvål minst en gång per dag – särskilt mellan tårna och torka ordentligt för att undvika fotsvamp.
  • Använd bomullsstrumpor och byt varje dag. Tvätta strumporna i 60°C.
  • Undvik täta, åtsittande skor och byt skor ofta.
  • Gå inte barfota på offentliga platser som badhus och omklädningsrum ー där smittar fotsvamp ofta.
  • Använd inte andras handdukar, skor eller strumpor.

Nagelsvamp sprider sig lätt

Smittar fotsvamp till naglarna? Ja, risken finns. Nagelsvamp är vanligast på tånaglarna men kan även drabba fingernaglarna, ibland orsakad av fotsvamp som spridit sig.
Några symtom på nagelsvamp:

  • Förtjockade naglar
  • Missfärgade naglar
  • Nageln har lyfts från nagelbädden
  • Smärta när du har skor på dig på grund av att nageln är tjockare och trycker mot nagelbädden.

Tips på hur du behandlar nagelsvamp

Nagelsvamp går oftast bra att behandla själv med receptfria alternativ. Däremot så kan det ta flera månader tills dess att nageln läkt. Det är viktigt att följa behandlingsanvisningar tills dess att den angripna delen av nageln helt vuxit ut.

Medel mot nagelsvamp och fotsvamp finns på apoteket, här finns även produkter om du vill ta bort vårtor, behålla friska fötter eller behandla torra händer.