Händer och fötter

Hur våra händer och fötter mår är det troligen få som resonerar kring tills de upplever obehag av olika slag. Det är först vid ett irriterat nagelband eller svullna fötter som vi börjar reflektera över hur våra händer och fötter mår och börjar ta hand om dom. I denna texter får du lära dig mer om hand- och fotvård, så att du ska kunna undvika obehag i dina händer och fötter.

Friska och fina händer och fötter

Friska händer och fötter är fina händer och fötter. För att hålla dina händer och fötter fina och friska är det viktigt att vara observant, när du upptäcker att att du har torra händer eller fötter vars hud spricker är det viktigt att behandla direkt. Det är även viktigt att fundera över vad som kan ha orsakat den plötsliga vätskebristen i huden och hur du kan agera annorlunda för att undvika att det händer igen.

Sprickor i huden gör huden sårbar och ökar risken för infektioner som kan skapa obehag. När du behandlar sprickor i huden är det viktigt att du dels skyddar det skadade området med kräm eller plåster, dels att du arbetar proaktivt för att inte fler områden på huden ska bli drabbade. Om det gäller skoskav kan du exempelvis använda två par tunna strumpor istället för ett par som skapar friktion.

För att undvika svullna händer och fötter kan du tänka på att dricka ordentligt med vatten och vila. Det är vanligt att svullna händer och fötter uppstår i samband med hetta eller fysisk aktivitet. För att hjälpa blodet cirkulera och minska din svullnad kan du med fördel lägga dig ner och dricka mycket vatten. Detta fungerar som ett sätt att återställa händer och fötter till sin vanliga storlek. Om du fortsätter ha svullna händer och fötter kan du testa att använda stödstrumpor under dagtid, för att på så vis öka blodcirkulationen i det drabbade området och risken för svullnader minskar.

Kalla händer och fötter

Hur vi förhåller oss till temperaturer varierar från person till person, då vissa är mer frusna än andra. Oavsett hur vi förhåller oss till värme och kyla så är det nog få som uppskattar kalla händer och fötter. Kalla händer och fötter kan bero på både kalla temperaturer, men också på blodcirkulationen. Det är vanligt att personer med sämre blodcirkulation upplever kyla i händer och fötter oftare och mer påtagligt. Det finns flera sätt att påverka sin blodcirkulation, du kan sluta röka, röra på dig och dricka mer vatten.

Besök Apoteksgruppens butiker, så hjälper vi dig med din hand- och fotvård!