Så får du friska fötter

Sommaren är många svenskars favoritårstid. Efter en lång vinter är det äntligen dags att ställa undan varma och fuktiga kängor för att byta till tofflor eller sandaler. Under vinterhalvåret glömmer vi lätt bort grundläggande fotvård och att ge våra fötter den kärlek de förtjänar. Därför har vi samlat några tips på hur du gör för att få friska fötter som tål att visas upp oavsett årstid.

Upptäck och behandla svamp tidigt

Till sommaren börjar många träna och förbereda sig inför semestern medan fötterna ofta glöms bort. I omklädningsrum, allmänna duschar och av fuktiga träningsskor ökar risken att smittas av nagel- och fotsvamp. Nagelsvamp och fotsvamp smittar lätt och utan snabb behandling kan det bli ett långvarigt problem som riskerar att sprida sig till båda fötterna och till fler naglar.

Om du upptäcker att du inte längre har friska fötter är det viktigt att du tar reda på vad det kan bero på. Är det bara trötta fötter eller har du drabbats av fot- eller nagelsvamp? Här är tre vanliga symptom som drabbar de flesta vid nagel- och fotsvamp.

 • Sprickor mellan tårna och i hälen
 • Klåda och irritation
 • Gula och förtjockade naglar

Många människor skäms över sin fotsvamp och låter sig begränsas genom att undvika badstranden eller andra miljöer där man naturligt visar sina fötter.
Fotsvamp behöver behandling. Med Nailners receptfria produkter mot nagel- och fotsvamp kan du behandla dina fötter samtidigt som det naturligt färgade nagellacket täcker missfärgningar på naglarna och ger sommarfräscha fötter.

Få bort dina fotvårtor

Vårtor är någonting som varit tabu under många år och något man undviker att visa att man drabbats av, något som inte heller passar när sommaren och sandalsäsongen står vid tröskeln.

Vårtor är vanligast förekommande är hos barn men kan också drabba vuxna. Kroppen kan ta hand om och läka vårtorna själv, men det kan ta tid! Wortie har flera produkter för effektiv behandling om du vill ta bort vårtor.

Skapa din egen rutin för fotvård

Torra fötter, förhårdnader och sprickor uppstår på tår och hälar när vi dagligen sliter på fötterna – för att behålla friska fötter är det därför viktigt att ha en fungerande fotvårdsrutin.
Oavsett ålder, intressen och aktiviteter är det ofta fötterna som hamnar längst ner på listan när det kommer till kroppsvård.

För att få fina fötter är det viktigt att ta hand om fötterna. En fotvårdsrutin är minst lika viktigt som din hudvårdsrutin för ansiktet. Att regelbundet använda CCS fotkräm hjälper dig och dina fötter att förebygga besvär som förhårdnader, sprickor och dålig lukt.
Enkla tips för en grundläggande fotvård:

 • Låt inte nagellack sitta för länge
 • Tvätta och återfukta dina fötter noggrant
 • Använd strumpor och skor som andas
 • Undvik att dela nagelsax och nagelfilar med andra
 • Fila fötterna varsamt

Fila dina fötter på rätt sätt

Om du slarvat med din grundläggande fotvårdsrutin eller bortprioriterat dina fötter, är det dags att ta tag i förhårdnader och torra hälsprickor nu. Ett vanligt missförstånd är att du ska fila dina fötter hårt när de är torra för att få bort förhårdnader och hälsprickor. I själva verket kan friktionen leda till att huden blir ännu hårdare.
Så här gör du för att fila torra fötter:

 1. Häll upp ett fotbad. Låt fötterna njuta av ett avslappnande bad i cirka 10 minuter. Då blir både fötterna och naglarna mjuka.
 2. Fila fötterna. Använd en fin sandpappersfil och fila fötterna när de fortfarande är lite fuktiga efter badet. Fukten minskar friktionen och är skonsammare för huden.
 3. Återfukta. När den döda huden är bortfilad, är det dags att ge huden ordentligt med fukt. Använd gärna en fet fotkräm, men undvik att smörja mellan tårna ー det kan ge svamp.

Har du hälsprickor ska du undvika att fila dem. Se istället till att smörja in hälsprickorna regelbundet för att läka dem. Fortsätt att smörja när du fått friska fötter för att förhindra att sprickorna kommer tillbaka.

Psst! Tänk på att det inte bara är fötterna som förtjänar omvårdnad. Även torra händer behöver smörjas in.