Få fina fötter med våra enkla råd

Dina fötter är verkligen fantastiska. Inte nog med att de bär upp din tyngd större delen av dygnet, de transporterar dig dessutom runt jorden mellan tre och fyra gånger under din livstid. Så det är inte konstigt att vi ibland får problem med fötterna.

Torra fötter ー tips som fungerar

Ett vanligt problem är torra fötter. Precis som huden i övrigt blir fötterna torra när luftfuktigheten är låg, när det är kallt och när vi använder uttorkande tvål. Skor med öppna partier torkar också ut fötterna. Blir fötterna riktigt torra kan det uppstå fotsprickor.
Vid torra fötter är ett tips att tappa upp ett fotbad med fotsalt, fila med fotfil och använda en fuktgivande och fet kräm eller salva. Hos Apoteksgruppen finns allt för torra fötter och torra händer.

För trånga eller felaktigt utformade skor kan ge upphov till förhårdnader, som i värsta fall kan utvecklas till liktornar. Behandlingen kan ta tid, men regelbundna fotbad, flitigt filande med en speciell fil eller skrapa och mjukgörande salvor anpassade för hård hud brukar ge framgång. För liktornar finns speciella uppluckrande krämer och plåster som avlastar. Fråga om råd på ditt apotek.

Få fina fötter med farmaceutens 8 bästa tips

Eva Fransson, farmaceut Apoteksgruppen Mönsterås, ger sina tips för att få fina fötter:

 • Börja med att titta och ta i dina fötter. Titta till dem varje dag för att upptäcka eventuella rodnader och förhårdnader.
 • Tvätta varsamt med tvål och vatten och torka dina fötter efter tvätt, särskilt mellan tårna. Massera gärna för att öka blodcirkulationen.
 • Ta gärna ett fotbad när det finns tid, badet mjukar upp förhårdnader och ökar välbefinnandet.
 • Smörj in dina fötter antingen med en fetare kräm eller med en fotmousse som snabbt går in i huden. Det är extra viktigt om du har torra fötter.
 • Fila fötterna varsamt. Använd olika grovstorlekar på filen beroende på fotens tillstånd. Vid torra fötter är ett tips att använda en fin sandpappersfil för att inte skapa fler förhårdnader.
 • När du klipper dina naglar, följ tåkanten men klipp inte ner nageln på sidorna.
 • Byt dina strumpor ofta och var noga med att välja bra skor anpassade efter aktivitet.
 • Unna dig ett besök hos en fotterapeut som kan allt om fötter och som kan hjälpa dig om du har besvär eller bara ge dig tips och råd, så att dina fina fötter kan fortsätta att bära dig genom livet.

Säg adjö till förhårdnader på dina fötter

Nu kan du enkelt få mjuka, fina babyfötter även om du har problem med hälsprickor, förhårdnader eller torrhet med hjälp av en och samma produkt. Dessutom slipper du använda fotbad och fotfil. Vi har fotvårdande produkter i krämform med en unik
sammansättning som behandlar, läker och återställer huden i sitt naturliga skick och ger dig fina fötter.

Hos Apoteksgruppen finns också en strumpa som tar bort död hud, förhårdnader och fotsprickor som ger liknande effekt och som ger dig fina fötter utan att behöva bada, fila och skrapa med olika verktyg.
OBS! Strumpan ska inte användas vid nagelsvamp, irritationer eller öppna sår.

Vårtor, fot- och nagelsvamp

Fotvårtor är vanligt och orsakas av ett virus och kan smitta från person till person eller via ytor där man går barfota, till exempel i badhuset. Ett bra sätt att undvika fotvårtor är att ha på sig badtofflor i offentliga duschar och badhus. Läs mer om att ta bort vårtor.
Nagelsvamp är ett annat angrepp som oftare uppträder på tånaglarna än på fingernaglarna, främst därför att tårnas miljö är fuktigare och naglarna växer långsammare.

Svamp uppstår oftast mellan tårna för att sedan sprida sig över resten av foten och till tånaglarna. Gör det därför till vana att alltid torka dina fötter ordentligt, även mellan tårna, efter att de varit blöta för att undvika nagelsvamp. Till exempel efter bad eller dusch. På apoteket finns receptfria läkemedel för behandling av både vårtor och nagelsvamp. Det finns också medel mot missfärgade naglar.

Nagelsvamp ー olika slags behandling

Vid nagelsvamp behövs behandling som tar bort svampen och verkar förebyggande för att inte samma problem kommer tillbaka. Du kan exempelvis använda:

 • Ett speciellt nagellack som tar bort nagelsvamp.
 • Nagelsvampsbehandling i tub.
 • Använd en skospray som innehåller ett svampdödande medel som komplement. Sprayen förhindrar att fötterna infekteras igen.

Läs mer om fotsvamp och lämplig behandling.

Diabetes och fotvård

Vid diabetes kan man drabbas av nedsatt känsel i fötterna och få skador och sår utan att själv känna det. Nedsatt blodcirkulation kan också göra så att sår på huden får svårare att läka. Därför är det viktigt att hålla koll på fötterna, gärna varje dag. Du kan själv förebygga fotproblem genom att ta hand om dina fötter ordentligt. På apoteket finns produkter för fötter som lindrar olika besvär.

Vad kan du göra själv?

Var uppmärksam på eventuella förändringar som sår, sprickor, svullnader, rodnader, torr hud, förhårdnader och nagelförändringar. Ju snabbare småsår och andra skador upptäcks, desto lättare är det att göra något åt dem. Har du svårt att komma åt att granska fötterna kan du använda en spegel eller be någon hjälpa dig.

Fotbada bör man bara göra en gång per vecka och inte längre än fem minuter. Vattentemperaturen ska inte vara varmare än 36 grader. Torka fötterna helt torra och var särskilt noga mellan tårna. Klipp naglarna rakt, gärna medan de är mjuka efter bad eller

tvätt. Fila förhårdnader med en sandpappersfil som är skonsam för huden. Smörj gärna fötterna efteråt med en hudkräm. Undvik att smörja mellan tårna. Där ska huden vara torr.
Använd strumpor i rätt storlek, och helst av naturmaterial som ylle eller bomull. Se till att inte resåren sitter för hårt, då den kan klämma åt blodcirkulationen. Undvik hårda sömmar som skaver ー vänd i så fall strumpan ut och in.

Se till att dina fötter blir undersökta en gång per år av läkare, diabetessjuksköterska eller fotterapeut.

Pigga upp dina fötter

Har du ett jobb där du går och står mycket kanske du drabbas av trötta fötter. Pigga upp dina fina fötter med ett skönt bad och en fotpeeling, massera för att öka blodcirkulationen, smörj ofta och klipp naglarna. Varma dagar är det även skönt att smörja med en svalkande och uppfriskande fotgel.

Gå till apoteket ーdina fötter kommer att tacka dig. Hos Apoteksgruppen finns allt ifrån speciella skavsårsplåster till nagellack i läckra färger och medel för att behandla fotvårtor.
Välkommen till Apoteksgruppen ー vi ger dig gärna råd för att behålla friska fötter!