Vad händer i kroppen när jag är kär?

När vi blir förälskade händer det massor av saker med oss. Hormoner och substanser frigörs och bidrar till att vi blir piggare, gladare och får mer sexlust. Vi blir mer kreativa och drömmer större. Men kärlekens kemi kan också påverka oss negativt. Vi sover mindre och kan tappa aptiten och vi blir oroliga när vi är ifrån den vi älskar. Kärleken är underbar! Men ibland kan man behöva tips och råd om hur man hanterar dess biverkningar.

  • Sexlusten är oftast väldigt stark i början av en relation och man vill inget annat än att röra vid varandra. Det är hormonet dopamin, kroppens naturliga drog, som utsöndras och väcker åtrån. Det här är helt enkelt evolutionens sätt att få mänskligheten att para sig. Läs mer i vår artikel "Sex och lust genom livet"
  • Visste du att förälskade par kan få samma hjärtrytm? Förälskelse gör också att du känner dig mysig, lugn och harmonisk. Det beror på att ämnet oxytocin frigörs och får kroppen att känna sig avkopplad och glad. Här kan du läsa mer om hjärtat

  • Förälskelse och stresskänslor är nära besläktade. Det beror på att både stresshormoner och hjärnans belöningssystem sätter igång samtidigt när man är kär. Det gör att du kan känna dig full av energi även om du egentligen är trött, och därför ha svårt att sova. I vår artikel "Sov gott" ger vi dig våra bästa tips för en god natts sömn.

  • När du är förälskad frigörs hormonet kortisol i kroppen, vilket kan leda till att blodkärlen drar i hop sig. Det kan få dig att tappa aptiten och känna dig illamående. Har du kommit på dig själv med att sitta och peta i maten på dejten? Nu vet du varför.

  • Det är inte ovanligt att man går upp i vikt när man är kär. Romantiska middagar, fredagsmys och soffhäng prioriteras ofta före träning. Dessutom upplever förälskade personer faktiskt att mat smakar sötare vilket i sin tur kan leda till att man äter mer än vanligt. Läs om hur du håller en hälsosam relation till vikt och motion

  • Många förälskade par blir lite oroliga i kroppen när de är ifrån varandra. Det beror på en frisättning av hormonet CRH och har faktiskt likheter med de abstinensbesvär som missbrukare känner när de försöker sluta med droger. I vår artikel "Stress" kan du läsa mer om hur du kan lindra stress och oro

  • Vi blir mer kreativa när vi är kära och vi drömmer större. Man vill göra gemensamma planer, upptäcka världen tillsammans och ge sig ut på nya äventyr, kanske i form av en kärlekssemester. Som vanligt när man reser är det viktigt att förbereda sig med bra-att-ha-produkter till sitt semesterapotek. Läs våra bästa tips för reseapoteket!