Ta hand om dina ben med kompressionsstrumpor

Stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som är den korrekta benämningen, används för att öka blodcirkulationen i benen. Kompressionsstrumpor har en mycket bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt, blodproppar i benen och när benen känns trötta och svullna. Till exempel vid graviditet eller när man sitter still länge på flyget eller på jobbet.

Kompressionsstrumpor är trendigt!

För de flesta är kompressionsstrumpor förknippat med behandling av äldre människor, men numera ser vi dem på löpare och andra idrottsutövare som har insett dess positiva effekt vid träning och kanske speciellt vid återhämtning efteråt.

Det har också visat sig att kompressionsstrumpor har en mycket bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt, blodproppar i benen och när benen känns trötta och svullna. Till exempel vid graviditet eller när man sitter still länge på flyget eller på jobbet.

Idag finns det ett stort utbud av produkter som benämner sig stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Dock är det inte alla som ger utlovad effekt. Då man köper kompressionsstrumpor är det två saker man bör tänka på:

Kompressionsklass

Köp kompressionsstrumpor som tillhör klass 1. Då är du säker på dess effekt vid trötthetssymtom i benen, svullnad och lättare problem av dåligt venöst återflöde. Strumpor i kompressionsklass 1 minskar risken för proppar i benen i samband med operation och kan med fördel användas under långa flygresor. Alla strumpor som säljs på Apoteksgruppens apotek tillhör kompressionsklass 1.

Ankelmåttet

Då du väljer storlek skall du i första hand gå på ankelmåttet, därefter vadmåttet och i sista hand skostorleken. Ta måtten på morgonen om du har problem med svullnad under dagen. Detta eftersom att kompressionen börjar kring ankeln och avtar upp mot vaden. För att få rätt effekt är det viktigt att kompressionen kring ankeln är den rätta.

Det finns idag en bred kollektion kompressionsstrumpor för alla, och för alla olika tillfällen.

Fråga oss på Apoteksgruppens apotek så hjälper vi dig att välja rätt strumpor.

Vårda dina ben

Tre enkla råd till friska och pigga ben, från Eva Fransson ägare till Apoteksgruppens apotek i Mönsterås.

  • Rör dig och motionera efter din egen förmåga. Längre perioder av stillasittande/stillastående gör att blodcirkulationen sjunker vilket kan leda till svullna och ömma ben. Att röra på sig med jämna mellanrum gör att musklerna aktiveras och blodcirkulationen ökar vilket ökar transporten av blod från benen till hjärtat.
  • Högläge av ben. Efter en lång dag kan dina ben kännas svullna och trötta. Detta beror troligtvis på att blodcirkulationen i dina ben varit låg. Vila benen genom att lägga dem i högläge på en stol eller på en kudde.
  • Kompressionsstrumpor. Underlätta för dina ben genom att använda medicinska kompressionsstrumpor, vi hjälper dig på Apoteksgruppens apotek.