Varför Stödstrumpor

Stödstrumpor är något som vi ofta accessoarer med äldre personer, men vad är stödstrumpor bra för egentligen och varför bör du använda det? Stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som är den korrekta benämningen, används för att öka blodcirkulationen i benen.

Det finns flera anledningar till varför stödstrumpor har blivit så populära, med den främsta anledningen är de positiva hälsoeffekterna som kommer med användandet av dom. Kompressionsstrumpor har nämligen en mycket bra förebyggande effekt mot åderbråck, klaffsvikt och blodproppar i benen. Stödstrumpor är även bra för när benen känns trötta och svullna vid graviditet eller när man sitter still länge på flyget eller på jobbet.

Idag finns det ett stort utbud av produkter som benämner sig som stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Dock är det inte alla som ger utlovad effekt. Då man köper kompressionsstrumpor är det två saker man bör tänka på:

  • Kompressionsklass: Köp kompressionsstrumpor som tillhör klass 1. Då är du säker på dess effekt vid trötthetssymtom i benen, svullnad och lättare problem av dåligt venöst återflöde. Strumpor i kompressionsklass 1 minskar risken för proppar i benen i samband med operation och kan med fördel användas under långa flygresor. Alla strumpor som säljs på Apoteksgruppens apotek tillhör kompressionsklass 1.
  • Ankelmåttet: Då du väljer storlek skall du i första hand gå på ankelmåttet, därefter vadmåttet och i sista hand skostorleken. Ta måtten på morgonen om du har problem med svullnad under dagen. Detta eftersom att kompressionen börjar kring ankeln och avtar upp mot vaden. För att få rätt effekt är det viktigt att kompressionen kring ankeln är den rätta.

Hur Länge Kan Man Ha Stödstrumpor På Sig

Vi har berättat varför stödstrumpor är bra att använda under dagtid, men hur länge kan man ha stödstrumpor på sig i sträck? Det finns inget farligt med att ha på sig stödstrumpor och du skulle kunna ha på dig stödstrumpor dygnet runt. Dock är dess syfte att hjälpa din blodcirkulation och när du sover är du generellt i en liggandes position som gör det enkelt för cirkulationen att fungera utan stödstrumpa. Hur länge man kan ha på sig stödstrumpor beror därför enbart på personlig preferens och behov.

Det finns idag en bred kollektion kompressionsstrumpor för alla, och för alla olika tillfällen.

Fråga oss på Apoteksgruppens apotek så hjälper vi dig att välja rätt strumpor.

Vårda dina ben

Tre enkla råd till friska och pigga ben, från Eva Fransson ägare till Apoteksgruppens apotek i Mönsterås.

  • Rör dig och motionera efter din egen förmåga. Längre perioder av stillasittande/stillastående gör att blodcirkulationen sjunker vilket kan leda till svullna och ömma ben. Att röra på sig med jämna mellanrum gör att musklerna aktiveras och blodcirkulationen ökar vilket ökar transporten av blod från benen till hjärtat.
  • Högläge av ben. Efter en lång dag kan dina ben kännas svullna och trötta. Detta beror troligtvis på att blodcirkulationen i dina ben varit låg. Vila benen genom att lägga dem i högläge på en stol eller på en kudde.
  • Kompressionsstrumpor. Underlätta för dina ben genom att använda medicinska kompressionsstrumpor, vi hjälper dig på Apoteksgruppens apotek.

Artiklar om mental hälsa:

Artiklar om hälsa:

Blandade artiklar: