Många som försöker sluta röka lyckas inte vid första försöket, eller vid andra eller tredje. Röksuget handlar om att kroppen har utvecklat ett nikotinberoende som finns i cigaretter, men det handlar också till stor del om ett inlärt beteende och vanor. För många rökare finns det personliga kopplingar mellan rökning och t.ex. mat, dryck, stress, nedstämdhet eller särskilda platser. Det så kallade psykologiska beroendet.
Tobaksrökning är en av de största riskfaktorerna för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Ett rökstopp ger snabbt återhämtningsresultat för din hälsa. Till exempel har kroppen inom ett dygn av rökstopp minskat riskerna för hjärtinfarkt, och efter tre månader av rökstopp lett till att din lungkapacitet förbättrats, blodcirkulationen i huden ökat och hyn blivit rosigare.
Rökning är dessutom en stor riskfaktor för komplikationer i samband med operation. Kroppens vävnader får mindre syre och såret läker långsammare än normalt. Därmed ger det ökad risk för infektion. Det är därför rekommenderat att vara rökfri före och efter en operation. Ett uppehåll i samband med operation halverar risken för komplikationer.
De flesta får abstinensbesvär
En del får abstinenssymtom vid upphörande rökning under den första tiden och kan behöva använda nikotinläkemedel. Detta gäller för dig som upplevt svåra besvär eller för dig som får starka abstinenssymtom vid upphörande rökning. Om du väljer att använda nikotinläkemedel är det viktigt att använda dem enligt ordination för att få så bra effekt som möjligt. För att läsa mer om hur du ska använda Nicorette och Nicotinell nikotinläkemedel, besök deras respektive hemsidor.
Vad krävs för att lycka sluta röka?
Vi kan ge dig hur många sluta röka-tips, men din motivation är den viktigaste faktorn för att lyckas med rökstopp och du måste själv vilja sluta röka. Fråga därför dig själv: Varför röker jag? Varför vill jag sluta röka? En del rökare kan sluta tvärt och upplever inga besvär. Men många rökare får abstinenssymtom vid utebliven rökning den första tiden och behöver hjälp av exempelvis nikotinläkemedel. Abstinensbesvären kan pågå i några veckor, därefter kämpar man oftast med det psykologiska beroendet. Ett återfall kan bero på svikande motivation och det är vanligt att falla tillbaka. Det viktigaste är att inte ge upp helt!
Stärk din motivation genom att till exempel samla ihop information och gör en lista över anledningar till att du röker och att du vill sluta röka.
Några tips som kan underlätta för dig som vill sluta röka
- Sluta tvärt. Att trappa ner fungerar nästan aldrig.
- Rensa undan allt som har med rökning att göra.
- Undvik rökare och rökiga lokaler.
- Undvik inledningsvis de platser där du brukade röka.
- När röksuget sätter in – borsta tänderna, använd lite munspray eller ät en frukt.
- Rökning och alkohol hänger ofta ihop. Drick fem klunkar vatten för varje klunk vin eller öl.
- Om du känner dig sugen på något sött ‒ ta en druvsockertablett, drick ett glas vatten eller ät en frukt.
- Stärk din motivation att sluta röka – samla ihop material, gör en lista över skäl för att sluta.
- Om du känner dig rastlös, ta tag i något du länge planerat att göra – rensa i garderoben, sortera foton eller städa i garaget.
- Ta hjälp! Nikotinläkemedel finns i flera former som tuggummi, plåster, tabletter, nässpray och munspray. Personalen på Apoteksgruppen hjälper dig med goda råd.
Behandlingsrekommendationer
Bestäm ett datum när du ska sluta röka. Gör anteckningar på alla cigaretter som du röker under en hel vecka, så du kan fundera över varför du röker mer vissa dagar och orsaken till detta. Då rökning är relaterad till särskilda platser kan det vara bra att undvika dessa ställen i största möjliga mån. Skapa även rökförbud för dig själv på de platser du tillbringar mest tid, ex jobbet, skolan eller hemma. För att underlätta vid abstinensbesvär kan du ta hjälp av olika Nikotinläkemedel.
Nikotinläkemedel
Nikotin är beroendeframkallande men den största faran mot hälsan är inte nikotinet utan cigarettens andra skadliga komponenter som når kroppen vid ett halsbloss. Risken att bli beroende av nikotinläkemedel är inte särskilt stor och du trappar ner automatiskt när du inte längre har behovet. Det är viktigt att trappa ned litet i taget, och ta god tid på dig.
Nikotinläkemedel ersätter det nikotin du är van att få genom rökning. På så sätt undviker du abstinenssymtomen. Genom att använda nikotinläkemedel kan du fördubbla dina chanser att lyckas. Chansen att lyckas ökar betydligt med hjälp av både rådgivning och läkemedel. Besök gärna Sluta röka linjens hemsida, där kan du få stöd och rådgivning.
Följande nikotinläkemedel finns för att hjälper dig sluta röka, plåster, tuggummi, munspray, munhålepulver, inhalator och sugtabletter. Plåstren är långtidsverkande och finns i olika styrkor. Tuggummin, munspray och sugtabletter ger snabbare, men mer kortvarig, effekt jämfört med plåster. En kombinationsbehandling är rekommenderad för dig som röker mer än ca 15 cigaretter per dag. Detta innebär att du använder sluta röka-plåster för att ger kroppen en jämn nikotinnivå och kompletterar topparna av röksuget med tuggummi, sugtabletter eller andra produkter. Det kan även vara nyttigt att påbörja behandlingen med nikotinläkemedel några veckor innan du faktiskt slutar röka helt. Detta leder till att du röker färre cigaretter och hinner bekanta dig med läkemedlet.
Mot slutet av behandlingen är det dags att trappa ner och till slut upphöra helt. Ta god tid på dig att trappa ner! En viktig orsak till att nikotinläkemedel ibland inte hjälper är att man använder läkemedlet på fel sätt. För att läsa mer detaljerat om hur du ska använda nikotinläkemedel, besök Nicotinells och Nicorettes respektive hemsidor.
Mer läsning för dig som ska sluta röka.
Klippkort som hjälpmedel
Apoteksgruppen har utvecklat ett digitalt klippkort för dig som är kundklubbsmedlem. Klippkortet aktiveras automatiskt vid första köpet av produkter som ingår, och är sen kopplat till ett program i 5 steg som ger dig stöd i din process att sluta röka med bra information om behandling och produktkunskap. Dessutom får du 50% rabatt vid ditt sjätte köp av stora förpackningar* Nicorette och Nicotinell. Läs mer om kundklubben och bli medlem redan idag. Vår kundklubb är avgiftsfri och kortlös.
(BILD)
Nicorette och Nicotinell (nikotin) är receptfria läkemedel som lindrar nikotinbegär och abstinensbesvär när du vill sluta röka och motverkar återfall till rökning. NICORETTE® och Nicotinell® ska inte användas vid graviditet eller amning utan läkares ordination. Läs bipacksedeln noga innan användning. Från 18 år.
Artiklar om mental hälsa:
Artiklar om hälsa:
Blandade artiklar: