Dämpa Ångest Tips

I dag drabbas fler och fler av psykisk ohälsa i Sverige. Särskilt unga. Anledningarna till psykisk ohälsa kan vara många. Det är vanligt att känna oro eller få ångest under någon period i livet. Oro och ångest kan drabba vem som helst. Behöver du tips på sätt att dämpa ångest? Nedan hittar du information om hur du kan minska ångest med ångest medicin och hur du kan lindra ångest naturligt eller ta hjälp av naturläkemedel mot ångest.

Oro

Att känna sig orolig eller rädd ibland är en naturlig del av livet. Oro kan bero på att du går igenom en kris eller behöver bearbeta något som har hänt. Du kanske är orolig över en närstående som har ett allvarligt problem. Men ibland kan man känna sig orolig och rädd fast det inte finns någon direkt anledning. Om du inte vill berätta för någon som du känner om din oro, kan du prata med någon i en chatt- eller telefonjour, då har du möjligheten att vara anonym.

Ångest

Ångest är stark oro och rädsla som kan kännas i hela kroppen. De flesta får det någon gång. Ångest tar kraft och energi och kan vara obehagligt. Du kan lära dig att hantera eller minska din ångest, men om du behöver stöd finns det hjälp att få. Det finns olika typer av ångest och generaliserad ångest innebär att du är orolig över det mesta i vardagen. Du har svårt att kontrollera din oro och tycker att du behöver vara orolig hela tiden för att hemska saker ska hända. Det är vanligt att man oroar sig för till exempel att någon nära ska råka ut för en olycka, få problem med arbete, karriärval, studieresultat eller saker kopplat till din ekonomi. Saker som de flesta kan oroa sig för i vardagen – fast mycket mer.

Ångest kan också vara att du inte vill vara ensam och blir orolig när man måste skiljas från till exempel sin partner eller sina barn.

Panikångest

Panikångest är när ångesten sätter sig i kroppen i form av panikattacker. Du kan då få attacker utan förvarning och de gör att du får hjärtklappning och blir yr, illamående och andfådd. Det är vanligt att bli rädd och tro att man är sjuk, att man ska dö eller att man håller på att få en hjärtattack. Ett enkelt test för att urskilja en panikattack från en hjärtattack är att sträcka ut båda armarna från kroppen och säga "vad fint väder vi har idag" klart och tydligt. Om du lyckas med detta är det lågsannolighet att det är en hjärtattack du känner av.

Symptom på ångest

Ångest påverkar hela dig. Förutom att själva ångestkänslorna är svåra att stå ut med, så kan kroppen påverkas fysiskt. Du kan bli spänd och trött i musklerna, få hjärtklappning, ett tryck över bröstet, yrsel, magont, huvudvärk eller må illa. Ångesten kan också göra att du undviker aktiviteter och vänner, fast du egentligen inte vill. Du kan också få svårt att koncentrera dig och klara av jobb eller skola.
Det är vanligt att de som är runt omkring har svårt att förstå ens ångest. De kanske tycker att det inte finns något att oroa sig för och förstår inte hur du kan vara så rädd för något som de tycker är ofarligt.

Naturläkemedel mot ångest

Naturläkemedel med johannesört är ett naturläkemedel mot ångest och används traditionellt vid lättare besvär av nedstämdhe, oro och tillfälliga insomningsbesvär. Effekt från örtextraktet kan ta en till ett par veckor och kan försämra reaktionsförmågan samt kan minska hudens naturliga försvar mot solen. Johannesört ingår i det växtbaserade läkemedlet Neurokan.

Naturläkemedlet Valeriana (vänderot) är ett naturläkemedel mot ångest används traditionellt vid lättare oro och sömnbesvär. Extrakt från valerianarot går att finna i Neurol, Neurol Forte, Baldrian-Dispert Forte och Valerina Forte. Naturläkemedlet Valeriana kan försämra reaktionsförmågan.

Antidepressiva läkemedel

Lider du av ångest och/eller depression kan du prata med läkare för att få antidepressiv medicin utskriven. Det finns olika typer av antidepressiva läkemedel som fungerar som medicin mot ångest. Några vanliga är SSRI, SNRI och TCA. Antidepressiva läkemedel hjälper dig minska ångest genom att påverka hjärnans signalsubstanser. Signalsubstanserna kommunicerar mellan nervcellerna i hjärnan och kan därför påverka hur hjärnan uppfattar känslor och intryck. Några exempel på signalsubstanser är serotonin, noradrenalin och dopamin.

Precis som med mycket annan medicin kommer effekten av medicin mot ångest och depression långsamt och gradvis. Det kan ta upp till några veckor innan du börjar må bättre och några månader innan läkemedlet ger full effekt. Alla är olika och olika mediciner passar för olika personer och det kan ta tid att hitta den medicin och dos som passar just dig.

Vad kan jag göra själv?

Vårt främsta "dämpa ångest tips" är att prata med en professionell psykolog. Det kan kännas bra och hjälpa att berätta om ångesten för någon du känner dig trygg med och det kan även hjälpa för att minska din ångest. Genom att prata med någon som är kunnig inom ångest kan du få bra hjälpmedel för att hantera och lindra din ångest naturligt. Om det känns tufft att träffa en psykolog kan du chatta eller ha videosamtal istället.

När du känner ångest är du ofta känslig för stress. Därför är det viktigt att tänka igenom vad som gör dig stressad och försöka ändra på eller undvika de sakerna. När du är mindre stressad kan ångesten minska och det kan bli lättare att sova, vilket är en viktig del i att kunna må bättre. Att äta bra och röra på sig regelbundet gör att man får mer ork och är den mest rekommenderade medicinen mot ångest. Motion lindrar ångest naturligt och gör dessutom att du enklare kan slappna av. Det kan vara svårt att få till träningen när du mår dåligt, försök i sådana fall att få till vardagsmotionen som ett steg i att minska din ångest.

Du kan alltid ringa 1177 för att få rådgivning på telefon.

Viktigt!

Du bör alltid söka hjälp om du använder alkohol, narkotika eller skadar dig själv för att lindra din ångest.

Om du har så stark ångest att du har tankar på att ta ditt liv ska du söka hjälp direkt på en vårdcentral eller akutmottagning eller ringa 112.

Du kan också själv söka vård på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Adress och telefonnummer till mottagningar hittar du här.

Artiklar om mental hälsa:

Artiklar om hälsa:

Blandade artiklar: