Klimakteriet Symptom

Symptom på klimakteriet uppkommer när kvinnans ägglossning och menstruation börjar avta. Vad som händer i klimakteriet och hur symptom på klimakteriet uppfattas varierar dock från person till person, då vissa känner starka symptom medan andra inte har några.

Klimakteriet inträffar oftast vid ca 45-55 års ålder. Då förändras hormonbalansen och kroppen producerar mindre östrogen och progesteron. Många upplever då olika besvär som kan variera från svettningar och vallningar till oro och sömnbesvär. Oavsett vad du upplever så är du inte ensam. Klimakteriet är något som majoriteten av äldre kvinnor går igenom och är ett bevis på en frisk kropp.

Hur börjar klimakteriet?

Hur klimakteriet börjar varierar, men ett av de första tecknen kan vara att din mens förändras. Du kan få tätare och mer rikliga blödningar, som sedan kommer med allt längre mellanrum eller blir mer långdragna tills de till sist upphör. När mensen försvinner och östrogenet minskat i kroppen blir slemhinnorna i underlivet skörare och urinröret känsligare.

Vad händer i klimakteriet?

Humöret svänger

Många kvinnor upplever även att humöret oftare svänger mellan ilska, oro, irritation eller nedstämdhet. Det beror på minskade östrogennivåer som kan leda till psykiska besvär i klimakteriet och det kan kännas skönt att veta att det är naturligt och att många av de symtom du upplever kommer att gå över. Det finns även kvinnor som inte upplever några större besvär av klimakteriet.

Värk i kroppen

Under klimakteriet kan du uppleva värk i kroppen. Det beror på att östrogenhalten sjunker vilket kan leda till ledbesvär och ryggvärk. Värk i kroppen i samband med klimakteriet kan bero på att kroppen blir stelare, vilket kan upplevas som påfrestande.

Vallningar och svettningar

När östrogennivåerna sjunker kan du också få problem med värmevallningar. Många blir då röda i ansiktet och svettas mycket. Om du har problem med svettningar, värmevallningar eller med sömnen finns det olika produkter som innehåller östrogen som minskar besvären.

Eftersom risken att få bröstcancer kan öka något om man använder östrogen i många år, är det viktigt att ta reda på eventuella riskfaktorer och att bara ta östrogen i samråd med läkare. Du kan också prova något receptfritt, växtbaserat läkemedel för att lindra symtom vid klimakteriebesvär.

Vad händer i kroppen vid klimakteriet?

Underlivet blir ömtåligare

I klimakteriet blir dina slemhinnor torrare och skörare, främst i underlivet men du kan även märka det i näsa och mun. Obalansen kan visa sig som klåda, sveda, svampinfektioner, flytningar eller återkommande urinvägsinfektioner.

Torra slemhinnorna kan även göra att det känns obehagligt vid samlag. Prata med din partner om det här och använd gärna glidmedel när ni har sex.

Var också sparsam med uttorkande tvål och använd gärna milda produkter avsedda för intimtvätt. Ofta räcker det att skölja med ljummet vatten eller använda en intimolja för att hålla sig ren och fräsch.

Vid besvär med torra och sköra slemhinnor i underlivet kan du använda vaginalkräm eller vagitorier (slidtabletter) med östrogen. När du tillför östrogen direkt i slidan återställs slemhinnorna så att de blir elastiska och fuktiga igen. Eftersom östrogenet då bara verkar lokalt i underlivet finns inga kända risker som gör att du behöver begränsa behandlingen.

Inkontinens

När östrogenproduktionen avtar blir även urinröret känsligare. Samtidigt kan muskulaturen i bäckenbotten bli slappare. Det här gör att du kan behöva kissa oftare. Du kanske även läcker lite när du skrattar, nyser eller anstränger dig.  Prova att träna upp bäckenbotten med knipövningar,  använda någon östrogenprodukt eller ett trosskydd.

Kost och motion

Vad som händer i kroppen vid klimakteriet beror framförallt på gener, men kan påverkas av din livsstil. Konsumtion av kaffe, te, alkohol och starka kryddor i för stora mängder kan göra att du svettas mer. Träning och motion gör att endorfiner frigörs i kroppen. Det kan hjälpa mot både värmevallningar och nedstämdhet. Det går även att få i sig lite östrogen genom mat som till exempel kött, öl, alfagroddar, ärtor, bönor, sallad och kål. Det gäller även asiatisk mat som innehåller sojaprodukter. Det kan vara en av anledningarna till varför asiatiska kvinnor har färre besvär i samband med klimakteriet.

Så kan du lindra dina klimakteriebesvär:

  • Prova avslappningsövningar. De kan minska besvären med svettningar och värmevallningar.
  • Undvik tätt sittande kläder och syntetmaterial. Om du klär dig i flera lager kan du lätt ta av dig när du känner dig varm.
  • Konsumera mindre koffein, te och alkohol, eftersom de kan förvärra värmevallningar och svettningar.
  • Havtornsolja och andra receptfria växtbaserade läkemedel kan lindra 
  • Tranbärsprodukter kan hjälpa och förebygga vid urinvägsinfektioner.
  • Var sparsam med uttorkande tvål. Använd gärna milda produkter avsedda för intimtvätt. Ibland kan det räcka att skölja med ljummet vatten och använda en intimolja för att hålla sig ren och fräsch.
  • Använd glidmedel om du har besvär av torra slemhinnor vid samlag.
  • Undvik att röka om du kan. Rökning ökar nedbrytningen av den lilla mängd östrogen som din kropp bildar i klimakteriet.
  • Träna och motionera. Det kan hjälpa mot värmevallningar och nedstämdhet, eftersom det frigör endorfiner. Att belasta skelettet gör också att du förebygger benskörhet. Träning kan även minska värk i kroppen som är kopplat till klimakteriet eftersom träning mjukar upp muskler och leder.
  • Minska risken för urinläckage genom att träna bäckenbotten med knipövningar.
  • Ta del av våra tips för att dämpa ångest!

Kontakta alltid din vårdcentral eller läkare om du känner dig orolig eller tycker att besvären blir för svåra.

Artiklar om mental hälsa:

Artiklar om hälsa: