Medicinskåpet – Det här bör du alltid ha hemma!

Om olyckan är framme eller om du eller någon i din familj blir hastigt sjuk är det bra att vara förberedd med rätt produkter i ditt hemma-apotek!

 

Olyckor är en del av vardagen, ibland i mild form som att slå tån i soffbordet och ibland i grövre form som att råka skära sig på krossat glas. Oavsett skalan på olyckan är det bra att alltid vara redo med ett hemma-apotek.

Det första du kan börja med, om du inte redan har det, är att etablera ett medicinskåp där du har all förvaring av läkemedel och sårvård. Tänk även på att alltid förvara medicin utom räckhåll för barn. Genom att samla ditt husapotek på ett ställe går det snabbt och enkelt att råda bot på olyckan när den väl är framme.

När du väljer plats för ditt hemma-apotek undvik badrummet. Förvara dina läkemedel på en torr plats i hemmet, då fukten kan göra att dina läkemedel åldras i en snabbare takt. Det finns särskilda läkemedel som ska förvaras kallt i kylskåp, läs alltid instruktionerna på bipacksedeln.

Håll även koll på utgångsdatum på dina läkemedel. Släng inte gamla läkemedel i soporna, lämnar in de hos oss så tar vi hand om det.

För att hjälpa dig i vardagen har vi listat allt som är bra att ha hemma i ditt apotek.

Checklista för husapoteket

  • Sårtvätt: För att undvika att ett sår blir infekterat är det viktigt att göra rent såret med sårtvätt innan du plåstrar om det.
  • Plåster och kompresser: Plåster är något som bör finnas i alla husapotek eftersom plåster har flera användningsområden. Plåster användas bland annat för att skydda sår från infektion, stoppa ett mindre blodflöde och förhindra skoskav. Plåster med roliga motiv kan även göra ett ledset barn till glad på nolltid.
  • Gasbinda: Gasbindor är för större sår eller brännskador och har en högabsorberande såryta och skyddar bra mot både vatten och smuts.
  • Pincett: Pincetter kommer väl till hands om du har fått in grus eller en träflis innanför huden.
  • Värktabletter (ex. Alvedon och Ipren): Värktabletter är något som alltid bör finnas i ditt apotek hemma. På så vis är du alltid redo när huvudvärk eller feber står till.
  • Febertermometer: En febertermometer är bra att ha hemma i ditt apotek eftersom den kan hjälpa dig avgöra om du är lika sjuk som du känner dig. Alla har inte exakt samma kroppstemperatur, kontrollera därför vad din friska temperatur är innan du tar temperaturen på hur sjuk du är.
  • Nässpray: Nässpray är befriande att ha hemma när du drabbas av nästäppa. Dock har nässpray generellt ett kort bäst före datum när den väl är öppnad.
  • Hostmedicin: Hostmedicin i tablettform håller länge, medan det i rinnande form har ett kort bäst före datum. Hostmedicin i tablettform är därför att föredra för ditt apotek hemma.
  • Vätskeersättning: Vätskeersättning är bra att ha i många situationer och bör alltid finnas i ditt medicinskåp. Det kan exempelvis komma till hands om du har drabbats av magsjuka, svettats mycket eller är sjuk och behöver återställa din vätske- och saltbalans i kroppen.

Artiklar om mental hälsa:

Artiklar om hälsa:

Blandade artiklar: