Hälsa & livsstil: Veganskt
Det finns flera missförstånd gällande vegansk hälsa och kost. Ett vanligt missförstånd är att man varken får i sig protein eller de vitaminer och mineraler som behövs från den veganska kosten. Som tur är så börjar allt fler få upp ögonen för veganskt och fler har insett att det är mer "ups" än vad det är "downs" med att äta växtbaserat.
Vegan och hälsa
Man kan vara vegan av flera olika skäl, för djuren, för miljön och/eller för hälsan. Detta innebär att det finns två sidor av vegan-myntet, den som äter halvfabrikat och den som äter färskt och grönt.
Kan man äta veganskt och ändå få i sig allt man behöver?
Det korta svaret är ja. Men precis som med alla annan kost så behöver du få i dig mat som är berikad med vitaminer och mineraler. Visste du att det finns vissa livsmedel som måste berikas med vitamin A och D för att få säljas i Sverige? Detta beror på att det annars finns en risk för allmänheten att få vitaminbrister. Det är alltså mer klurigt att få i sig allt man behöver genom den nordisk matkultur än vad många tror. I vegansk mat finns ingen vitamin B-12, dock är veganska livsmedel ofta berikade med vitamin B-12. Därför behöver den som äter veganskt antingen få i sig B-12 genom att välja veganska livsmedel som är berikade med B-12 eller genom kosttillskott.
Oavsett om du äter hel veganskt, halv veganskt eller inte alls så handlar hälsa om att skapa en hållbar livsstil som passar dig. Att äta det som du tycker är gott som du mår bra av i kombination med vardagsmotion .
Det svåraste som vegan kan vara att man inte känner andra som är veganer eller att man mår dåligt över att inte fler är det. Behöver du hjälp med psykisk ohälsa ska du alltid kontakta din vårdcentral.
Veganskt proteinpulver
Om du rör på dig mer än normalt kan du behöva få i dig extra mycket protein för att kunna bygga muskler. Ett enkelt sätt att få sig stora mängder protein är via veganskt proteinpulver. Veganskt proteinpulver går att hitta i flera olika smaker och med flera olika källor till proteinet. Det bästa är att testa flera olika tills man hittar sin nya favorit.
Vegansk LCHF
Att vara vegan och hälsosam är inte så svårt, det går dessutom att äta LCHF som vegan. Trixet är att veta hur man ska kombinera olika nötter, soja, och baljväxter för att få i sig lite kolhydrater och mycket protein. Kika på vår lista nedan för att få tips på hur du kan äta LCHF som vegan.
LCHF & Vegan
Bönor och baljväxter:
- Lupinbönor: 14 gram protein och 9 gram kolhydrater per 100 gram
- Kidneybönor: 10 gram protein och 13 gram kolhydrater per 100 gram
- Linser: 6 gram protein och 13 gram kolhydrater per 100 gram
- Kikärter: 8 gram protein och 15 gram kolhydrater per 100 gram
- Gröna ärter: 6 gram protein och 9 gram kolhydrater per 100 gram
- Svarta bönor: 8 gram protein och 13 gram kolhydrater per 100 gram
Soja
- Kokta sojabönor: 12 gram protein och 6 gram kolhydrater per 100 gram
- Tempeh: 18-20 gram protein och 5 gram kolhydrater per 100 gram
- Edamamebönor: 10,5 gram protein och 10 gram kolhydrater per 100 gram
- Tofu (extra fast): 8 gram protein och 2 gram kolhydrater per 100 gram
Nötter, nötsmör och frön:
- Mandelsmör: 20 gram protein och 12 gram kolhydrater per 100 gram
- Mandlar: 21 gram protein och 13 gram kolhydrater per 100 gram
- Tahini: 22 gram protein och 8 gram kolhydrater per 100 gram
- Jordnötter: 25 gram protein och 9 gram kolhydrater per 100 gram
- Jordnötssmör (osötat): 24 gram protein och 8 gram kolhydrater per 100 gram
- Hampafrön, skalade: 35 gram protein och 11 gram kolhydrater per 100 gram