Sluta Röka Återfall

Att börja röka igen efter att ha gjort ett uppehåll kan kännas som ett bakslag. Men försök att inte vara för hård mot dig själv - har du en gång lyckats fimpa kan du göra det igen! Läs vidare för tips om hur du kan sluta röka - en gång för alla!

Börja Röka Igen

En stressig situation som ledde till kedjerökning, ett bloss på en fest eller att suget helt enkelt bara tog överhanden. Det är svårt att få det gjorda ogjort, men efter ett återfall är din reaktion det viktiga. Acceptera det faktum att du rökte igen och försök att se hur långt du kommit hittills. Välj att blicka framåt – res dig och återuppta ditt försök att sluta röka.

Vad utlöste återfallet?

Ta dig en funderare på vad det var som gjorde att du plockade upp cigaretten igen. Skriv ned om det finns situationer eller kanske specifika platser som får dig sugen på ett bloss, och försök att undvika dessa framöver för att kunna sluta röka och undvika återfall.

Påminn dig om dina mål – varje dag

Om du inte redan gjort det, lista anledningarna till att du inte vill börja röka igen. Forskning har visat att sannolikheten för att du når dina mål är större om du har skrivit ned dem. Sätt upp dina mål på en väl synlig plats för dig själv eller lägg in de som påminnelser i mobilen. Repetera dem så ofta du behöver.
När du formulerar dina mål kan du tänka på att anpassa dem utefter din individuella situation, vara så specifik som möjligt, att de ska vara realistiska, att du själv accepterar dem och att de gärna ska vara tidsbestämda. Målen ska vara något du behöver sträva efter, men inte för högt uppsatta – annars kan det bli svårt att sluta röka och undvik återfall

Ha ett stödnätverk

Med rätt stöd runt omkring dig kommer du långt. Att ventilera med en vän, familjemedlem eller genom att ringa sluta-röka-linjen kan du få ökad förståelse för varför du började röka igen och därmed undvika att göra om det i framtiden.

Använder du rätt nikotinläkemedel?

Om du använder nikotinläkemedel för att få bukt med abstinensbesvären så kan du anpassa styrkan och dosering efter hur många cigaretter du brukade röka. Om du är osäker på vilken styrka som är bäst för dig kan du ta professionell hjälp.

Mer läsning för dig som ska sluta röka!

Artiklar om mental hälsa:

Artiklar om hälsa:

Blandade artiklar: